To fakt, własnie przetestowałem i zapisałem nefa wielkości 5,05MB jako jpg, z suwakiem jakości na max (12) i ma 2,93MB a kiedy zapisałem na min (0) wtedy ważył 117kb.
Szukaj
To fakt, własnie przetestowałem i zapisałem nefa wielkości 5,05MB jako jpg, z suwakiem jakości na max (12) i ma 2,93MB a kiedy zapisałem na min (0) wtedy ważył 117kb.
Tylko patrz na jakość wraz z kompresją się pogarsza. Ja staram się nie schodzić poniżej 60 - 70 %.
Dobranoc
Tomek
deczysta
Jezeli tylko do prezentacji na monitorze to wystarczy 72 px/inch
Przykład:
3008x2000 px - 300 px/inch
NEF 5.316 kB
JPG (Q-12) 4.685 kB
1024 x 681 px - 72 px/inch
JPG (Q-12) 692 kB
Jakosc (Q-12) z PS
Pozdrawiam
Jerzy
Narazie na monitorze ale chciałbym zapisywać już tak żeby wyświetlać rzutnikiemZamieszczone przez Jerry
IMHO nie ma zadnej roznicy w rozdzielczosci miedzy monitorem a rzutnikiem, ktory pokazuje zrzut z monitora.Zamieszczone przez Marcin T
Pozdrawiam
Jerzy
W mojej również. Przeglądam na rzutniku. A właściwie wypróbowałam juz trzy pod rząd. Zdjęcia zachowuje w najmniej skompresionym jpgu. A swoją drogą czemu nie chcesz przeglądać nefów tylko się upierasz na przejście na inny format?
Trzy pod rząd? Coś z nimi nie tak?Zamieszczone przez Ewusia
Hmmm ciekaw jestem jaki efekt daje takie oglądanie zdjęć, kilkanaście lat robię tylko slajdy i chciałbym nadal w ten sposób oglądać moje cyfrowe fotki. Chętnie zobaczyłbym taką projekcję.
Nie, nie upieram się wcale. Tylko często jest tak, że zabieram fotografie do znajomych, rodziny itp. a nie każdy ma możliwość odtworzyć NEFy jeżeli nie ma odpowiedniego oprogramowaniaZamieszczone przez Ewusia
![]()
1. Czas ladowania zdjecia - najszybszy do NEFow jest Nikon View ale i tak trwa dlozej niz JPGow co przy wiekszej ilosci ma znaczenieZamieszczone przez Ewusia
2. Pelnoekranowa projekcja - Nikon View nie ma takiej opcji a te co maja sa za wolne
3. Niektore programy, ktore potrafia czytac NEFy zmieniaja ustawienia barwne
Pozdrawiam
Jerzy
Rozumiem. Używam ACDSee i nie narzekam. Ale pewnie dlatego że nie mam porównania.
[ Dodano: Czw Gru 02, 2004 11:53 am ]
Ależ skąd. Po prostu miałam taką możliwość. Różnice w jakości są znaczneTrzy pod rząd? Coś z nimi nie tak?
No to chyba przed zakupem zwrócę się do Ciebie Ewusiu o pomoc skoro masz doświadczenie w temacieZamieszczone przez Ewusia
![]()
Skontaktuj się z nami