Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie [problem] co to moze byc

czy moglby mi ktos poradzic co moze byc przyczyna takiego zachowania komputera (znikają losowe linie tekstu, pojawiły się nawte jakieś "śmieci"):

to się zdaża głównie po dłuższej (1-2h pracy) od 2 dni. Windows XP Pro sp2, intel e4400, asus p5k, 4x1gb ram 800mhz ddr2 (4-4-4-12), 2x320gb hdd, ati2600xt, zasilacz 400w modecom. Dodam że w obudowie jest chłodno, na procesorze mam scythe mugen. Odkurzylem dzis kompa, docisnalem wszystkie kabelki i laczenia, upewnilem sie ze nie jest przetaktowany. system przeszedl juz pelne badanie kaspersky'im, ale nic nie wykryl. Komp wisi na listwie przeciwprzepięciowej. Nic narazie nie pomaga zwalczyc tej przypadlosci :/
    Ostatnio edytowane przez dame ; 20-04-2008 o 00:59
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie Odp: [problem] co to moze byc

To tylko w przegladarce znikaja te teksty, czy globalniej? Bo moze cos Ci zjadlo czcionki systemowe i sie Winda placze? Mialem tak kiedys, co prawda pod linuksem, nie bylo zadnego znaczku, okazalo sie ze sie wyprowadzily pliki z czcionkami...
    [*] d70s[*]
    pozdroszejset

Motorniczy
    Gość

Talking Odp: [problem] co to moze byc

Ojej GIMP naprawdę istnieje

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Jeśli problem tylko z tekstem - to zgubiłeś czcionki.
    Jeśli problem ze wszystkim - to prawdopodobnie przegrzewa się grafika
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

problem istnieje w calym systemie - nie tylko w przegladarce. Dzieje się to wyjątkowo często kiedy wykonuję wiele operacji na raz - a w szczególności kiedy mam włączony Azureus. Kiedy to sie zacznie dziać, system wogóle dziwnie zaczyna pracować. Np w azureusie pojawia się komunikat, że za mało miejsca na dysku na dany torrent, choć miejsca jest jeszcze bardzo duzo. Na pulpicie znikają ikonki plików - tj albo wogóle znikają i jest tylko tło i cześć podpisu, albo pojawia się ikonka nieznanego typu pliku.

przed chwilą to samo mi się pojawiło. Wyłączyłem azureusa, powyłączałem wszystkie zbedne programy, wywalilem explorer.exe z menedzera zadan i odpalilem explorer jeszcze raz. I teraz jest dobrze.. pewnie tak dlugo jak dlugo nie wlaczam azureusa.

szczerze mowiac nie mam pojecia co obwiniac.. wczoraj jak tak sie dzialo, otworzylem komputer, dotknalem radiatora na procesorze, na karcie graficznej, pamieci, dysk i nic jakos wyjatkowo rozgrzane nie bylo. Karta graficzna.. mhm, ale jak to zdiagnozowac (tj poza domyslaniem sie)? Bo takie domysly to moga sporo kosztowac, a efektow nie przyniesc...

Narazie jedyne co wymyslilem to zakup ups-a, ale kompletnie nie mam pojecia jakiego i za ile.

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Raczej na pewno nie jest to problem przegrzewania się grafiki, gdyby tak było najprawdopodobniej poinformowała by cie komunikatem (wyskakujące okienko )

jak sie karta przegrzewa to zazwyczaj albo sie pojawiaja artefakty albo czasem wywala sie jakas aplikacja i to dosc oryginalnie. jak nie masz poustawianych specjalnie monitow to tez zaden komunikat sie nie pojawi. poza tym karta nie przegrzeje sie w przegladarce. czcionki tez nie bo znikaja losowo kawalkami.
    powiem szczerze ze nie widzialem takiego przypadku chyba. hmn.. moje typy - jakis wirus (sproboj przeskanowac jeszcze jakims innym antyvirem i do tego jakims spybotem/adawarem), mozesz sprobowac przeinstalowac sterowniki od grafiki/plyty glownej - choc nie wiem czy to cos zmieni, przeinstalowac system
    azureus podobno stal sie w ogole upierdliwy, ale moze jak go odpalasz to cos wywala w procesach - probowales innego? jakiegos bitcometa czy utorrenta ?
    moze faktycznie system sie sypie (to najpredzej podejrzewam), bo sprzetowo to chyba ze za bardzo dales c2d po piz.. jak go podkrecales, bo inaczej nie sadze
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    [...]
    ati2600xt,
    [...]
    Którą wersję sterowników Catalyst masz? Coś pamiętam że był czas iż chyba 3 wersje sterowników pod rząd miały takie cuda na Radeonach (artefakty w 2D, ginąca czcionka)
    Z zaczytanych informacji i własnego doświadczenia wiem że v8.3 sprawdza sie jak narazie najlepiej. Świerza v8.4 coś znowu ma zmienione i ludzie narzekają na współpracę z monitorami "panoramicznymi".
    Mogę też podpowiedzieć, że jeśli karta graficzna to Palit 2600xt to może być także jej wina. Trochę złożyłem kompów na tej karcie i powiem tylko tyle, że to strasznie awaryjny model. 50% kart posypało się w przeciągu półroku chyba.
    Jest na niej problem z chłodzeniem - i to chłodzeniem nie samego układu grafiki tylko pozostałych elementów (stabilizatory).
    Jeśli przeinsalowywałbyś Catalysty to robi się to sposobem: odinstalowanie, restart w awaryjny, drivecleaner, restart w tryb zwykły i ponowna instalacja v8.3.

tak, moja karta graf jest marki palit. Byc moze juz przyszedl na nia czas, choc krotko dzialala. Sterowniki mam z 2008-01-22, nie wiem ktory to catalist.
    Wczesniej procesor mialem ustawiony 10x305, teraz jest nominalnie 10x200. Z tego co czytalem 10x300 to zaden wynik dla tego procesora (zwlaszcza z tym chlodzeniem ktore mam).
    Innego klienta torrent raczej niechce uzywac, bo te inne nie maja dosc mozliwosci konfiguracji, przewaznie.
    jezeli to tylko wysyp systemu to problem jest marignalny.. co najwyzej uciazliwy. Bardzo obawiam sie jednak, ze to nie jest wina samego systemu i reinstall nic nie da.

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    tak, moja karta graf jest marki palit. Byc moze juz przyszedl na nia czas, choc krotko dzialala. Sterowniki mam z 2008-01-22, nie wiem ktory to catalist.
    Co szkodzi przeinstalować sterowniki...
    Tu masz wersję 8.3:
    https://a248.e.akamai.net/f/674/9206...2_dd_59746.exe

Tu CCC po polsku do tego:
    https://a248.e.akamai.net/f/674/9206...ang2_59748.exe

Sprawdź najpierw na samych sterownikach bez CCC (w sumie jak nie używasz tv-out w karcie to nawet nie mam sensu instalować CCC).

Pamiętaj o sposobie deinstalacji opisanym w poprzednim moim poście.

Jak to nie pomoże to problem tkwi gdzieś indziej (sama karta się sypie albo inna magia )

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów