Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Lightroom - jak ?

Lightroom podczas eksportu zdjęć może dodawać "podpis" pod zdjęciem.

W momencie gdy eksportuję w dużej rozdzielczości to jest ok. Ale dla wygody bardzo często robię eksport do 800x600.. w tym momencie pod zdjęciem pojawia się byczy "podpis" Zdecydowanie za duży

W jaki sposób można go zmniejszyć, edytować itp.... szukałem, szukałem ale nie znalazłem

Prośba o pomoc

Domyślnie Odp: Lightroom - jak ?

to tak mozna? nawet nie wiedzialem

Zainstaluj tę wtyczkę: http://www.timothyarmes.com/lrmogrify.php
    Możesz sobie dodać podczas eksportu ramkę (5 max), podpis (z dowolnym fontem), zmienić profil kolorów...
    W darmowej wersji można wyeksportować za jednym zamachem max. 9 zdjęć.

dzięki - zainstalowałem ale w momencie "uruchomienia" wybranej funkcji dezaktywuje się "export" mimo, że mam tylko np. 4 zdjęcia.
    chyba za głupi jestem

Być może to kwestia zmiany standardowego exportu na LR/mogrify, tak jak tu: http://regex.info/i/lr/ExportPluginP...ct-service.gif
    Po wyborze File--> Export, wyskakuje okienko, z dwoma trójkątami w PG rogu.
    I na tej rozwijanej liście powinno się pojawić "Export Files to Disk" i "LR/Mogrify"....

A czy kupował ktoś LR2/Mogrify do 2.0 trial bety?
    Tam też jest "Make a Donation" by zniknęło ograniczenie do 10 jednocześnie eksportowanych fotek.
    Czy ktoś to już przeszedł pozytywnie i otrzymał link do download'u (pełnej wersji? czy pliku-klucza?)?
    Czy wtedy też możemy jednocześnie pobrać wersję do LR 1.4.1?
    Niestety, nie mam takiej karty płatniczej PayPal - i trochę się nawet tego obawiam by mieć... Ktoś to już przećwiczył na sobie?

Informacja o sposobie instalacji jest na stronie: http://tinyurl.com/5kqpqa

Autor pluginu deaktywuje przycisk "Export", jeśli wybrany plik nie nazywa się mogrify.exe leżący w ścieżce instalacji - może kolega nie wpisał ścieżki do ImageMagic'a?
    Również by LR/Mogrify chciał działać - musi być "pasujący" do wersji posiadanego Lightroom'a.
    W szczególnych przypadkach można przećwiczyć modyfikację w pliku Info.lua parametr LrSdkVersion = 1.2 na numer wersji np. 1.4.1 posiadanego LR'a, chociaż wiadomo, że najlepiej mieć to wszystko w najnowszych wersjach i wtedy nic nie trzeba zmieniać.
    Ostatnio edytowane przez Tok'Ra ; 28-04-2008 o 20:32

Cytat Zamieszczone przez Tok'Ra Zobacz posta
    A czy kupował ktoś LR2/Mogrify do 2.0 trial bety?
    Tam też jest "Make a Donation" by zniknęło ograniczenie do 10 jednocześnie eksportowanych fotek.
    Czy ktoś to już przeszedł pozytywnie i otrzymał link do download'u (pełnej wersji? czy pliku-klucza?)?
    Czy wtedy też możemy jednocześnie pobrać wersję do LR 1.4.1?
    Niestety, nie mam takiej karty płatniczej PayPal - i trochę się nawet tego obawiam by mieć... Ktoś to już przećwiczył na sobie?

Informacja o sposobie instalacji jest na stronie: http://tinyurl.com/5kqpqa

Autor pluginu deaktywuje przycisk "Export", jeśli wybrany plik nie nazywa się mogrify.exe leżący w ścieżce instalacji - może kolega nie wpisał ścieżki do ImageMagic'a?
    Również by LR/Mogrify chciał działać - musi być "pasujący" do wersji posiadanego Lightroom'a.
    W szczególnych przypadkach można przećwiczyć modyfikację w pliku Info.lua parametr LrSdkVersion = 1.2 na numer wersji np. 1.4.1 posiadanego LR'a, chociaż wiadomo, że najlepiej mieć to wszystko w najnowszych wersjach i wtedy nic nie trzeba zmieniać.
    Co do PayPal to bez obaw! Smialo mozna sie rejstrowac. BTW to nie jest kart a konto w serwisie PayPal umozliwiajace przelewy z kont bankowych za pomoca adresow e-mail (tak w skrocie)
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

A jeszcze mi się przypomniało o możliwości zmiany fontu dla watermarka: http://regex.info/Lightroom/Config/. Nie ma tam słowa o jego wielkości, ale może coś się da podłubać w wygenerowanym pliku konfiguracyjnym.

Stare chińskie przysłowie mówi, że jak nie możesz pokonać wroga, to się do niego przyłącz
    W związku z tym LR/Mogrify jest niezastąpiony do resizingu, ramkowania i wyostrzania fot do galerii - gdy nie chcesz grzebać w samych skryptach LR'a.
    Można przykładowo w PS-ie przygotować plik psd z unikalnym wzorem podpisu.
    Efekt końcowy może wyglądać przykładowo tak:

Tok'Ra: A czy mozesz podpowiedziec w jaki sposob zrbiles tak ze nie masz takiej samej grubosci ramki u gory i na dole? A moze robisz to w jakis inny sposob, zeby na dole bylo wiecej czarnego a na tym plik psd?
    Tak jeszcze zebym byl na 100% pewny - z ktorej opcji korzystasz przy dodawaniu takiego podpisu ?
    N D70 | Sigma DC 18-125 3.5-5.6 D | Nikon 50mm f1.8 | SB600 | 6GB kart Sandisk Ultra 2

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów