Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Szkła jasne

Domyślnie Dlaczego szkła jasne są lepsze??????????

Może ktoś mi wyjaśni bo nie wiem i nikt jeszcze mi nie mógł odpowiedzieć dlaczego szkła jasne są lepsze
    Każdy twierdzi że są ale dlaczego to nikt nie jest w stanie odpowiedzieć
    Wiem że im jaśniejsze to lepsze ale dlaczego ????
    Ostatnio edytowane przez Piotr_Brzeski ; 22-04-2008 o 22:15

Domyślnie Odp: Szkła jasne

Wszystko opiera się na zależności wartość przysłony-czas naświetlania. Po krótce: "jaśniejsze" oznacza, że pozwala uzyskać mniejszą wartość przysłony, czyli większy otwór przez który wpada więcej światła. To skraca czas naświetlania, czyli w ciężkich warunkach oświetleniowych umożliwia wykonanie nieporuszonego zdjęcia.

Można też rozpatrywać jasność w kategorii uzyskania odpowiedniej głębi ostrości, ale to już inna broszka
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 22-04-2008 o 22:19 Powód: dopisanie

Może to głupie pytanie ale czy istnieją obiektywy z zoomem np 18-200 jasne np za światłem f1.4???

Jasne szkła są lepsze bo:

1. Umożliwiają osiągnięcie mniejszej głębi ostrości.
    2. Umożliwiają fotografowanie z krótszymi czasami gdy światła brak.
    3. Przymknięte do takiej samej przysłony jaką ma ciemniejsze szkło przeważnie są lepsze optycznie (ostrość, kontrast itp.).

Cytat Zamieszczone przez Piotr_Brzeski Zobacz posta
    Może to głupie pytanie ale czy istnieją obiektywy z zoomem np 18-200 jasne np za światłem f1.4???
    Teoretycznie dało by się zrobić, ale potrzebowałbyś osiołka to transportu Oczywiście wszystko zależy od wielkości sensora na który obiektyw ma rzutować obraz.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_ ; 22-04-2008 o 22:28

czyli szkła jasne są używane tylko w stałkach???

w zmiennoogniskowych tez, looknij na stone nikona lub choćby jakieś cenneo itp. w opisie znajdziesz wszystko
    Martin

D300 | N 70-200-2.8 VR | N 50-1.8 | N 24-2.8 | SB 800 | iMac 24"|

To zależy co uznajemy za jasne szkło.
    w stałkacch masz światła typu 1,2;1.4;1.8 w dłuższych 2.8. Natomiast w zoomach raczej tylko 2.8, jeśli mówimy o jasnym zoomie.
    Co do stałek - wiele z nich jest dobrze skorygowanych ptycznie (CA,dystorsje,koma i inne świństwa)
    Zooma raczej ciężko skorygować porządnie w całym zakresie, choć są wyjątki. Bardzo drogie na ogół
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Rycerz
    Gość

Domyślnie Odp: Dlaczego szkła jasne są lepsze??????????

Cytat Zamieszczone przez Piotr_Brzeski Zobacz posta
    Może ktoś mi wyjaśni bo nie wiem i nikt jeszcze mi nie mógł odpowiedzieć dlaczego szkła jasne są lepsze
    Każdy twierdzi że są ale dlaczego to nikt nie jest w stanie odpowiedzieć
    Wiem że im jaśniejsze to lepsze ale dlaczego ????
    i z reguly są też lepsze pod względem mechanicznym, budowy...trwalsze, solidniejsze...jesli chodzi np. o zumy
    pozwalają fotografowac w gorszych warunkach oświetleniowych
    choc zdaża się że jasne szkło jest gorsze pod względem optycznym od ciemniejszego...to wszystko zależy od zastosowania...ale ogólnie lepiej miec jasniejsze niż go nie miec

Cytat Zamieszczone przez m_cudny Zobacz posta
    To zależy co uznajemy za jasne szkło.
    w stałkacch masz światła typu 1,2;1.4;1.8 w dłuższych 2.8. Natomiast w zoomach raczej tylko 2.8, jeśli mówimy o jasnym zoomie.
    Co do stałek - wiele z nich jest dobrze skorygowanych ptycznie (CA,dystorsje,koma i inne świństwa)
    Zooma raczej ciężko skorygować porządnie w całym zakresie, choć są wyjątki. Bardzo drogie na ogół
    Jest jeszcze taki Zuiko 14-35mm f2
    pzdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

co do zdjęć ja ostatnio robiłem kilka fot 18-200 f/3.5-5.6G IF ED i kilka AF 85 f. 1.8 D i nie widziałem różnicy w jakości zdjęć ani w ostrości
    Nikon D300 18-200 f/3.5-5.6G IF ED
    www.PBfoto.pl

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów