Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie Obiektyw + Raynox DCR 250

Witam
    Trochę szukałem i nic nie znalazłem, więc pytam:
    Czy jest jeszcze coś potrzebne, żeby połączyć obiektyw, np 18-70 lub 70-300 z Raynox'em DCR 250 i żeby to oczywiście działało??? Bo w sklepach www piszą o jakiś tulejach.
    Pozdrawiam

gtad

Domyślnie

nic nie jest potrzebne Raynox ma mocowania snap-on do średnicy filtra 67mm o ile dobrze pamiętam, kiedys pokazywałem tutaj przykładowe zdjęci z Raynoxa podpietego do 70-300
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

gtad, z tym Raynoxem dają uchwyt snap-on, który pasuje do rożnych średnic, ale moim zdaniem to kompletne dziadostwo. Lepiej kupić normalne pierścienie redukcyjne (wkręcane) np. w Raysfoto. Wydasz parę złotych więcej, a zachowasz takie drobiazgi jak prawidłowe położenie osi optycznej Raynoxa w stosunku do osi obiektywu i znacznie pewniejsze mocowanie. Gawronnek ma w tej sprawie swoje zdanie, a ja swoje. Na szczęście wolno.
    Jacek

Domyślnie

hmm znalazłem ten wątek zajrzyj TUTAJ
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

JK, czyli wg Ciebie byłyby to "pierścienie pośrednie do makrofotografii(3szt.)"? Sumując wszystko wygląda to wtedy tak: obiektyw+pierścienie+raynox? Czy działa wtedy AF?
    Gawronnek, dzięki za wątek - przeczytałem . A jeśli chodzi o AF, to czy przy konfigracji: ob.+raynox AF działa?Gawronnek, wg Ciebie pierścienie nie są aż tak potrzebne?
    Pozdrawiam,
    Grzegorz Tadych

Domyślnie

gtad, nie - pierścienie redukcyjne do gwintu filtrowego. One kosztują po kilka, kilkanaście zł, no chyba, że kupisz najdroższe - to około 50 PLN sztuka.

A pierścienie pośrednie możesz stosować swoją drogą. Mocujesz je pomiędzy body, a obiektywem, ale one są juz sporo droższe. AF działa, jeśli te pierścienie pośrednie go przenoszą i nie jest ich zbyt dużo. Ale przy makro i tak najczęściej - Manual Focus.
    Jacek

Domyślnie

JK, a możesz dać jakiegoś linka do takich pierścieni, bo przyznam, że nie kumam do końca?
    Pozdrawiam,
    Grzegorz Tadych

Domyślnie

gtad, każdy sensowny obiektyw (no, poza nielicznymi bardzo krótkimi i bardzo długimi) ma gwint filtrowy. Nikkor 70-300 ma ten gwint o rozmiarze 62 mm. Oznacza to, że możesz tam wkręcać filtry o średnicy gwintu 62 mm. Raynox ma średnicę gwintu mniejszą (nie pamiętam ale chyba 43 mm). Zeby go zamocować w gwincie filtrowym (tak mocuje się tego Raynoxa), trzeba zamienić 62 mm na 43 mm. I do tego służy taka redukcja filtrowa. Raynoxa mocuje się przed obiektywem. Czy teraz jasne?
    Jacek

Domyślnie

JK, piszesz bzdury Raynox ma odrazu w komplecie nasadkę snap-on i bez problemu mocuje się go do gwintów do 67mm
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Gawronnek, wybacz, ale to nie są bzdury tylko fakty. Ten kawałek tworzywa nie jest nic wart - do niczego się nie nadaje. Takie jest moje zadanie. Ja szanuję Twoje zdanie i proszę żebyś Ty szanował moje zdanie. Jeśli nie, to też będę Ci musiał napisać: "Gawronnek, piszesz bzdury", a nie o to chyba chodzi.
    Jacek

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów