Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Domyślnie

podobno powloki odblaskowe nowoczesnych obiektywow zalatwiaja problem z UV, filtr to dodatkowe przejscie swiatla powietrze-sklo-powietrze, co wg niektorych fachowcow szkodzi jakosci zdjecia, niektorzy stosuja je do ochrony przedniej soczewki przed kurzem i ew zadrapaniami na co inni mowia ze kiedy uderzysz o cos obiektywem z zalozonym filtrem to dopero wtedy mozesz go powaznie porysowac..., karuzela. wyczaj co ci najbardziej pasuje.

[ Dodano: Sob 08 Kwi, 2006 ]
    ale kiedy go uzywasz czyscisz filtr i nie musisz polerowac obiektywu
    NO SMOKING. KOMBINEZON ONLY.

Domyślnie

Tak, to prawda, ale czy warto i przede wszystkim czy można wierzyć reklamom filtrów UV mówiących o tym jak to ładnie podbijają kontrast np.: nieba . Proszę o opinię wszystkich którzy mają coś takiego założone na obiektyw. Jak to działa i czy warto w to inwestować. Z góry dzięki za odpowiedź
    Pozdrawiam serdecznie....
    Tomasz

Domyślnie

na pewno nie pomyliły ci sie reklamy?
    niebo przyciemnia co daje efekt wiekszego kontrastu filtr polaryzacyjny.
    UV odcinaUV przydatne w górach, latem na nadmorskiej plazy. chroni tez obiektyw. to tak w max skrócie
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Tom_H,
    Nie gniewaj się, ale piszesz o zabawie sprzętem za prawie 10 tys. pln. Co Ty właściwie robiłeś za zdjęcia i w jakich warunkach? Masz słońce w każdym kadrze?

Domyślnie

Bawiłem się sprzętem w plenerze, robiąc różne ujęcia. Taka była moja pierwsza reakcja. Tak czy inaczej mam nadzieję, że wszyscy którzy chcą pobawić się tym sprzętem będą mieli okazję. Dziękuję za wszelki uwagi i sugestie. Jeszcze raz życzę wszystkim userom zdrowycvh i spokojnych Świąt.
    Pozdrawiam serdecznie....
    Tomasz

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów