Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Domyślnie

wyczytałem to na pudełku ale dzięki... i tak już postanowiłem za każdym razem robić nową chemie oszczędności tego nie są warte... pozdrawiam
    "...pośród ślepców, jednookim królem byłem"

jacwoj7
    Gość

Domyślnie

problem jest chyba w zenku.a w jakim wywoływaczu wywołujesz filmy? może nie powinieneś poruszać szpulą podczas wywołania lub robić to bardziej intensywnie przy wywoływaniu filmów z zenka.a może powinieneś zmienić wywoływacz na microphen.to bardzo dobry wywoływacz choć kłopotliwy bo w proszku.za to bardzo dobrze wywzyskuje czułość filmu ijest drobnoziarnisty

Domyślnie

jacwoj7, Ilfosol S jak dobrze pamiętam, kręciłem koreksem ciągle w zenku nie tkwi problem bo wczoraj wołalismy klisze z dynax 5 i tez sie nic nie wywołało, magda kręciła szpulą w koreksie bez przerwy, ta perforacja sie w 2 miejscach wywołała na przeźroczysto na 1 cm odcinkach :/ ręce mi opadują poprostu

Domyślnie

Zmień ten "badziewny" wywoływacz na coś normalnego.
    Np:
    D-76
    ID-11
    Xtol (5l)
    Rodinal
    (kolejnosć przypadkowa)
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Yhmmm... dzięki za rade, właśnie sie skończył więc będe musiał kupić nowy i coś wybiorę a coś co najbardziej szymony byś polecał? dzięki za pomoc
    Pozdrawiam

Domyślnie

Ja ci polece Kodakowskiego D76 albo Ilforda ID-11 (bierz obojętnie którś z tych dwóch,nie zauważysz różnicy).Po hydrofenie był rodinal (nie spodobały mi się efekty),po tym już tylko D76 albo jak nie ma go w sklepie to ID-11 (troche jest drogi,D76 znajdziesz za ~23zł).Będziesz bardzo zadowolony z tego D76/ID-11.Tak przy okazji robie na tym D76 już jakiś rok (zrobiłem sobie troche w szkole,starczy go na 1 rok wywołania ) i efekty były zawsze dobre,nie udało mi się zepsuć jakiego negatywu (trzymaj się tylko czasów i będzie wszystko OK).Życze owocnych efektów

Domyślnie

TO UTRWALACZ!!!!!!!!!!!!!!!!! jest STARY na bank! żaden wywoływacz... przynajmniej w tym przypadku. Wątpię by jednorazowy ilfosol był zły. Ale to inna bajka nie nawiązująca do tematu pytania!!!
    Goniu zmień utrwalacz! kup ilforda rapid fixera np. albo byle jaki byle świeży.
    Bo jeśli z tą wyjętą z koreksu błoną jest tak jak piszesz to nie ma bata! utrwalacz.
    Powodzenia
    Ostatnio miałem bardzo podobny problem do cholery... teraz walę. Robię na jednorazowych(rapid fixer ilforda np.) przynajmniej mam pewność że z trudem w pocie czoła naświetlony film będzie dobrze wołany.
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

MzMarcin, utrwalacz kupiłem chyba w zesżłym miesiącu, a do tego wołania wyrobiłem nową mixture więc nie mogła być zależana w szafie no a właśnie urzywam Ilforda Rapid Fixera

Domyślnie

Czyli używasz jednorazowy wywoływacz, świeży utrwalacz...
    PFFFF zielonego w takim nie mam... co to może być.
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów