Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Niedowołane klisze?

Witam wszystkich.
    Mam problem z wywołaniem filmów AGFA APX 400 i Ilford HP5 400
    Po zakończeniu procesu wywoływania (Ilfosol S w proporcji 1:9) przerywania (woda+ocet) i utrwalania (Ilford Rapid Fixer Uniwersalny 1:4) klisze się niedowołały temperaturę utrzymywałem 20*C najśmieszniejsze jest to że wywoływałem w tym samym dniu jedna po drugiej AGFA APX pierwsza pochodziła z mojego ZENITHa natomiast 2 z Dynax 5tki moja sie nie dowołała a znaomej idealnie potem wywołalismy jej Ilforda 400 ale nie pamiętam jakiego i też wyszedł idealnie a wczoraj wywoływałem moją HP5 400 z Zenka i znów problem z niedowołaniem pomimo zachowania wszystkich parametrów wywoływania (temperatura, czas i proporcje). Czy problem może leżeć w któejś fazie wywoływania czy moze we wcześniejszym naswietlnaniu zdjęć przez Zenka?
    Pozdrawiam
    Goniu
    "...pośród ślepców, jednookim królem byłem"

Domyślnie

Zenek pewnie... bo z tego co piszesz wszystko było ok i to potwierdzone. Ja wczoraj akurat wołałem kliszę koleżanki robioną moim zenkiem. Luduuu tam nawet klisza nie jest „prosto” naświetlana. Światłomierz też coś dziwnie działa.
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Wczesniej uzywałem kolorowych klisz w zenicie ale przewaznie o czułości 200 i odawałem do labu i nie było problemu, a tu taki dżinks sie zacząl dziać z tymi 400

Domyślnie

no bo kolor to co innego. używaj ręcznego światłomierza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cwieku
    no bo kolor to co innego. używaj ręcznego światłomierza
    czy mógłbyś mi przybliżyć tę różnicę? I jeśli zmienię body zenka na F75tke nikona to nadal będe musiał sie zaopatrzyć w zewnętrzny światłomierz?

Domyślnie

po pierwsze jak już coś zmieniasz to na f70 f75 to gówniany aparat. jak zmienisz to nie bedziesz potrzebował. ale zalezy do czego. światłomież ręczny jest zawsze lepszy.ale uzywanie go wydłuża czas robienia zdjęcia. jest przydatny w studio. przy sesji zdjęciowej w plenerze. ale ten który jest w f70 jest naprawde wypasiony i naprawde dokładny.

co do koloru. musisz wiedzie ze każdy negatyw ma tolerancje naświetlenia około 2 dzialek przysłony. a rozpietoś tonalną koło 9 - 10 Ev. pewnie nic ci to nie mówi. ale jezeli wszystkie klatki będą prawidłowo naświetlone to wtedy negatyw wywołany tez bedzie poprawny. acha i pamietajk ze musisz mie sprawny utrwalacz jezeli po utrwaleniu klisza ma niebieskie zabarwienie to znaczy ze utrwalacz jest do dupy. musisz miec przeźroczysta klisze (w sensie odstępy miedzy klatkami)

Domyślnie

Goniu, jak wyszla perforacja?
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

cwieku, niema odstępów miedzy klatkami czyli utrwalacz do bani? Z tym że jesli chodzi o APXy to wywoływałem jeden po drugim i pierwszy sie zniszczył a drugi wyszedł OK a chemia była ta sama zlana do zlewek i wlana spowrotem...
    krystek, masz na myśli wywoływanie fotek na nietypowych materiałach?

Cytat Zamieszczone przez cwieku
    po pierwsze jak już coś zmieniasz to na f70 f75 to gówniany aparat.
    to była moja pomyłka moge kupić f70 za 550 z N 28-80 (kit) 2 letni aparat jak dobrze pamiętam...

Domyślnie

Goniu, mam na mysli paski z napisami powyzej i ponizej zdjecia, wzdloz filmu. na podstawie tego mozna ocenic, czy wywolanie filmu jest zle, czy naswietlenie
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

ahha nie mów do mnie takim fachowym języwkiem ja tylko zawodowy amator jestem ...
    co do tych "pasków" to sa one jednolite z reszta kliszy czyli źle wywołane?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów