Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie telewizor a komputer

W!

Czy istnieje taka mozliwosc aby do komputera byl podlaczony monitor ( powiedzmy tylko do przegladania internetu ) oraz telewizor na ktorym obrabialoby sie zdjecia?

Czy jakosc takiego telewizora bedzie choc odrobine porownywalna do jakosci niektorych monitorow Eizo?

Jesli juz jakos obrazu bedzie dobra to przy zakupie takiego TV na co powinno zwrocic sie uwage? powiedzmy do kwoty 4 K PLN.

Jakie minimalne wymagania powinein spelnic tutaj komputer? Czy to jest juz bez roznicy?

Pozdrawiam

Domyślnie Odp: telewizor a komputer

wedlug mnie to nie jest dobry pomysl. ostatnio mialem taka watpliwa przyjemnosc konfigurowac kompa znajomemu ktory wpadl na takowy pomysl, z ta roznica ze tv jako glowny/jedyny monitor. tv chyba byl nawet ok ale praca w niezbyt odpowiedniej odleglosci jak na te 32 czy 37 cali to istny *******ec przed oczami. przy tej wielkosci ekranu dalo sie chyba max 1440 na karcie ustawic. w odwzorowania kolorow sie nie bawilem, ale jak na moj gust to do obrobki to sie srednio nadawalo.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Tak jak pisze mly5. Nie uzyskasz zadowalającej Cię rozdzielczości ekramu telewizora.

z rozdzielczoscia to moze od bidy jeszcze jakby kupic pelne HD .. ale zanim system postawilem i wyszedlem poza jakies 800x600 to mnie tak lep nap... poza tym nie sadze zeby z kolorami dalo sie zbytnio poszalec. jak chcesz miec cos w miare duzego do wszystkiego to moze jakas iiyamke 24" w panoramie - ponizej 1500zl mozna kupic a powiem ze nawet jest ok
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Jeśli na karcie graficznej miałbyś wyjście HDMI, to podłączywszy telewizor plazmowy FULL HD,
    można by popróbować.

Tylko po co?

Cytat Zamieszczone przez fotograf Zobacz posta
    Czy istnieje taka mozliwosc aby do komputera byl podlaczony monitor (...) oraz telewizor
    Nie ma z tym większego problemu. Większość współczesnych kart graficznych to potrafi.

na ktorym obrabialoby sie zdjecia?
    !!!!!

Czy jakosc takiego telewizora bedzie choc odrobine porownywalna do jakosci niektorych monitorow Eizo?
    To tak jakby Pan porównywał marchewkę do krzesła.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Osobiście nie polecam tego rodzaju eksperymentów. Z jednego choćby powodu.
    Odbiornik TV jest generalnie przystosowany do oglądania telewizji.
    Sygnał TV nie jest z natury rzeczy sygnałem RGB lecz HSL (lub HSB jak wolą niektórzy).
    Dotyczy to sygnału PAL a w przypadku NTSC jest jeszcze gorzej (ograniczenia bieli, czerni, kolorów).
    To są zaszłości historyczne (zgodność wstecz). I do tego odbiornik jest lepiej przystosowany.
    TV ma z natury rzeczy węższe spektrum kolorystyczne niż monitor (nawet panel lcd).
    Druga sprawa to przeplot (wyświetlanie linijek obrazu) - też zaszłość historyczna...
    Więc podłączenie komputera do odbiornika TV można traktować jako gadżet.
    Trudno tu mówić o normalnej pracy z pulpitem i programami na TV. Karkołomne.
    Filmy sobie można pooglądać na TV, wyglądają ładniej niż na monitorze

czyli takie rozwiazanie nie spelni moich oczekiwan.
    dziekuje za wyjasnienie..
    chyba bedzie trzeba kupic jakis porzadny monitor...

pozdrawiam

I to jest słuszna koncepcja
    Widziałem kiedyś obraz z laptopa na TV lcd (Samsung z tego co pamiętam).
    Do oglądania zdjęć ze znajomymi to jeszcze od biedy ujdzie jako gadżet.
    Natomiast do pracy ze zdjęciami to już nie za bardzo.
    I oczy mogą się zmęczyć.

Uprawnienia umieszczania postów