Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie 11 listopada 2007

Witam, to mój absolutny debiut na forum, fotografią interesuję się dosyć krótko, kiedyś trzeba zrobić ten pierwszy krok więc publikuję moje zdjęcia z uroczystości niepodległościowych w Krakowie w 2007 roku, czekam na "porządny" komentarz. Pozdrawiam. Kamil

Oszczędny w słowach Awatar Ambrosious
    Miasto
    Wwa-Ursynów-Imielin

Domyślnie Odp: 11 listopada 2007

Pierwsze wrażenie: świetne. Niekonwecjonalne spojrzenie, z nutką osobistą.
    Technika - rzecz nabyta.

Może to kwestia mojego monitora, trudno się zorientować czy cienie od czapek
    wszędzie i w takim właśnie stopniu miały skrywać spojrzenia tych ludzi?
    To, że ten cień musi tam być - jest bezdyskusyjne. Kwestią jest ile z tego
    spojrzenia ma być widoczne - a ile domyślne...

Dziękuję za komentarz, który mnie żółtodzioba bardzo ucieszył, co do techniki to oczywiście masz rację. Jeżeli zaś chodzi o cienie to muszę przyznać, że wyszedł z tego zupełnie nieświadomy zabieg... Niestety nie starałem się interpretować tych zdjęć tak głęboko.

Byłbym wdzięczny za kolejne komentarze.
    Pozdrawiam
    Kamil

Nie wiem wprawdzie czy moj komentarz bedzie wystarczając "porządny", ale zaryzykuję...

Sama konwencja tego reportażu jest dyskusyjna, ale powiedzmy, ze konsekwentna. Taki reportaz prawie-portretowy.
    Osobiście nazwałbym to raczej impresją na temat twarzy z Dnia Niepodległości.

Same kadry jednak mało konsekwentne - albo fotografujesz same twarze, albo z umundurowaniem, czyli czapką.
    Wydaje sie ze czapka mundurowa jest w tym przypadku dośc istotna, zatem bym jej nie ucinał.

Technicznie - dość średnio, zdjęcia są mydlane/nieostre/niewyostrzone. Konwersja jest bardzo przeciętna, mało odcieni, mało kontrastów.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Miasto
    Wwa-Ursynów-Imielin

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    .... ze czapka mundurowa jest w tym przypadku dośc istotna, zatem bym jej nie ucinał.
    .
    ale ponieważ - z konieczności - powtarza się na każdym zdjęciu to wcale nie szkodzi, raz czy drugi jest ucięta...
    W całości można ją zobaczyć na następnym zdjęciu.

Cytat Zamieszczone przez Ambrosious Zobacz posta
    ale ponieważ - z konieczności - powtarza się na każdym zdjęciu to wcale nie szkodzi, raz czy drugi jest ucięta...
    W całości można ją zobaczyć na następnym zdjęciu.
    ale to juz nie jest ani ta sama ani (często) taka sama czapka...
    Ucięta czapka juz nigdy nie bedzie taka sama, czyz nie ?
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Miasto
    Wwa-Ursynów-Imielin

Umówmy się więc, że są - co najmniej - podobne. Gwiazdki można sobie interpolować "w rozumie..."

Nie wiem do końca czy to do działu reportaż się nadaje. Ogólnie było by ciekawie, gdyby nie jedna rzecz psuje końcowy odbiór... brak ostrości na większości fotek... a szkoda...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Miasto
    Wwa-Ursynów-Imielin

Szanowny Kolego Mpwt,
    Co jak co - ale zakres znaczenia słowa "reportaż" na tym forum - jest rozciągnięty do granic wytrzymałości.
    Statek na wodzie od przodu, z lewej, z prawej - już jest reportaż! I nikt jakoś nie protestuje...

Wracając do prawdziwego reportażu. Czy naprawdę chcesz aby wszystko było wegług jednego, przewidywalnego
    schematu? Plan ogólny, zbliżenia etc....? Czy zaspokojenie twoich nawyków poszerzy twoją wiedzę o świecie i
    pogłębi jego odczuwanie?

Ciesz się i korzystaj z innego spojrzenia. Napawaj się różnorodnością tych portretów w pokoleniowym przekroju
    zgrupowanych w jednym wspólnym, rocznicowym wątku.

Autor uprzedził, że fotografią para się od niedawna: czy owa (faktyczna) nieostrość uniemożliwia Ci odbiór zdjęcia?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów