Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Domyślnie

Kurde tez myślałem o Sherpie 600n, tak chwalonej na forum, ale teraz to znowu nic nie wiem
    To moze jednak lepiej kupic ten 663s?
    http://allegro.pl/show_item.php?item=35629302
    Nikony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c2h5oh
    Seria Sherpa - dobrze nogi, glowica metal + plastik (z przewaga metalu), ale jedno pokretlo blokuje jednoczesnie poziom i pion - oddzielne jest tylko od przechylu - zegnajcie panoramy.
    plastyk występuje w śladowych ilościach (kapselki, motylki i blokada płytki - niestety)
    Cytat Zamieszczone przez c2h5oh
    No ja tez powaznie myslalem nad sherpa 450 albo 600, ale jak zobaczylem to pokretlo to mi rece opadly. Dodatkowo krecenie tym pokretlem nie powoduje plynnej zmiany oporu tylko zablokowane/zupelny luz (jak ktos ma 80-200 lub cos rownie ciezkiego to ma wlasnie przed oczami to szklo opadajacegeo gwaltownie z aparatem i robiacego dzwieczne "lup" w noge)
    Obawiam sie ze tu sie nie przeskoczy - bede musial poczekac dluzej na statyw i zarobic na frotke 190+141RC
    Takie coś znalazłem przy okazji:
    "I have a Manfrotto and have to admit to being a bit of a fan. It's only a
    (relatively) cheap one, the 190D and 141RC head. Can be had for around $150
    second hand, or ~$225 brand new. The 190/141RC will be plenty sturdy for
    the 300D, even with some fairly significant lenses."

Wyczytane tutaj

A jeżeli chodzi o Sherpa 600 n, to z racji tego, że od jakiegoś czasu używam taki, to chciałbym co nieco uściślić.
    Ma rzeczywiście jedną rączkę która służy do blokowania położenia H i V.
    Przy dokręceniu prawie do oporu blokuje mocno pion ale pozwala nadal choć ze stabilnym oporem obracać głowicę w poziomie (Witajcie panoramy! )
    Z tego powodu opaść samo, to raczej nic nie opadnie*, chyba, że zostawi się głowicę nie zablokowaną - na luzie, no ale wtedy to raczej normalna sprawa!
    Co Ty na to @niu, bo chyba masz coś takiego jeżeli mnie pamięć nie zawodzi?!
    Jest także druga śruba blokująca ustawienie aparatu w pionie lub poziomie ale już mniej wygoda (motylek). Umożliwia ona też zablokowanie aparatu w pozycji pośredniej między poziomem a pionem.
    Blokowałem w ten sposób D70 z moim wiadrem 1000 mm i trzymało.
    Trzecia śruba - także motylek, służy do blokowania wysokości podniesienia kolumny z głowicą.
    Oczywiście im cięższy zestaw focący (dłuższy/cięższy obiektyw), to i powiewy wiatru bardziej odczuwalne ale na to, za rozsądną cenę panaceum jeszcze nie wynaleziono!

Jak już gdzieś pisałem:
    Estetyka i solidne wykonanie, możliwość odwrócenia kolumny (składa się z dwóch skręcanych rurek - co zwiększa nam zakres opuszczania/podnoszenia aparatu) o 180 stopni - dobre do zdjęć makro, płytka z korkową wkładką do mocowania aparatu, nogi mają 3 blokowane kąty rozstawienia + rozłożenie na max (29 cm wysokości), co przy schowanych 2 elementach, daje wrażenie podstawy do karabinu maszynowego. Duży udźwig - ok 4,5 kg (nie podaje tego instr. ale znalazłem gdzieś w necie), to się potwierdza, bo z moim zamocowanym odważnikiem 1000 mm (szczegóły w moim podpisie) + D70 = razem ok. 3 kg, jest stabilny jak diabli nawet na najwyższym wysuwie.
    Złożony - 67cm, rozłożony - max 173,5 cm, waga - 2,0 kg, 3 sekcje, głowica w komplecie - Velbon PH-157Q (3 way), kolor - titanium bronze.

To czego mi brakuje, to szczegóły, w które producent powinien za powiedzmy 20,00-50,00 zł więcej bez gadania doposażyć ten statyw . Czyli poziomica, zamiast blokady motylkiem poręczniejszego pokrętła, blokady głowicy przed wypadnięciem przy odwrotnym mocowaniu - chociaż to bez większego problemu można zrobić samemu jak i poziomicę która można zamocować np. do kolumny głowicy.

Kupiony na początku sierpnia w Mediamarkt w Poznaniu, w promocji z pokrowcem za 319 PLN. Myślę, że jak za taką cenę, to b. dobry zakup!

Jak zawsze można mieć lepszy sprzęt, za kilka razy większe pieniądze - tylko czasami trzeba zadać sobie pytanie "Po co lub do czego będzie mi to potrzebne?", skoro za mniejsze pieniądze będę miał prawie to samo!

Bogdan
    Jak u Ciebie jest z mocowaniem wiadra na statywie, bo jak wyceluję w Łysego, to mi lekko ale systematycznie ucieka z pola widzenia - mam wrażenie, że to wina mocowania obiektywu na płytce, ostatnio tak mocno dokręciłem, że aż warstwa korka się zdrapała

Czy taką wkładkę korkową można kupić oddzielnie?

Trochę OT
    Żeby było jasne chciałbym mieć także wszystko naj ale mnie nie stać
    Z tego też powodu głęboko zastanawiam się nad tym, czy zrezygnować z planów kupna 70-300 G, a w zamian kupić na razie 50/1,8 i rozpocząć długie i niepewne składanie na 80-200.
    Miałbym przynajmniej jedno super (jasne) szkło, a i portret mógłbym prawie fajnie zrobić. A resztę póki co, załatwiałbym kitem.
    No, a może kiedyś moje morale zostałoby podbudowane czyms dłuższym i o lepszych parametrach od tego co posiadam już od dawna na składzie

Tyle mojego nudzenia na ten temat

--------
    * tematu opadania i wznoszenia ze zrozumiałych względów chwilowo nie rozwijam
    D70|N AF-S18-70DX|N AF50/1,8D|SB-800|ML-L3|CF 1GB|Sherpa 600n|TLZ 2|MC MTO-11C A
    ŻONA to luksus - APARAT to konieczność!!!

Domyślnie

Powiem zwyczajnie nie wiem. Po dzisiajszym ogladaniu statywow wiem ze nie kupie go przez siec nie pomacawszy na zywo najpierw.
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ja chyba jednak zdecyduję się na tą stalową chińszczyznę...ciężkie to jak diabli, ale za to stabilne i będę mógł bez problemu podpiąć moją danubię 500...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

No wlasnie tez dzisiaj rano byłem w MM i nie było tego statywu. C2h5oh pytałeś czy będą.
    Zgadzam się z ddMONem że Sherpa jak najbardziej nadaje sie do panoram i jest to dobry statyw za rozsądne pieniądze.
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

A jesli ktos chce focic portrety?

Jaka jest rozsadna cena zakupu 600n??

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów