Kurde tez myślałem o Sherpie 600n, tak chwalonej na forum, ale teraz to znowu nic nie wiem![]()
To moze jednak lepiej kupic ten 663s?
http://allegro.pl/show_item.php?item=35629302
Szukaj
Kurde tez myślałem o Sherpie 600n, tak chwalonej na forum, ale teraz to znowu nic nie wiem![]()
To moze jednak lepiej kupic ten 663s?
http://allegro.pl/show_item.php?item=35629302
Nikony
plastyk występuje w śladowych ilościach (kapselki, motylki i blokada płytki - niestety)Zamieszczone przez c2h5oh
Takie coś znalazłem przy okazji:Zamieszczone przez c2h5oh
"I have a Manfrotto and have to admit to being a bit of a fan. It's only a
(relatively) cheap one, the 190D and 141RC head. Can be had for around $150
second hand, or ~$225 brand new. The 190/141RC will be plenty sturdy for
the 300D, even with some fairly significant lenses."
Wyczytane tutaj
A jeżeli chodzi o Sherpa 600 n, to z racji tego, że od jakiegoś czasu używam taki, to chciałbym co nieco uściślić.
Ma rzeczywiście jedną rączkę która służy do blokowania położenia H i V.
Przy dokręceniu prawie do oporu blokuje mocno pion ale pozwala nadal choć ze stabilnym oporem obracać głowicę w poziomie (Witajcie panoramy!)
Z tego powodu opaść samo, to raczej nic nie opadnie*, chyba, że zostawi się głowicę nie zablokowaną - na luzie, no ale wtedy to raczej normalna sprawa!
Co Ty na to @niu, bo chyba masz coś takiego jeżeli mnie pamięć nie zawodzi?!
Jest także druga śruba blokująca ustawienie aparatu w pionie lub poziomie ale już mniej wygoda (motylek). Umożliwia ona też zablokowanie aparatu w pozycji pośredniej między poziomem a pionem.
Blokowałem w ten sposób D70 z moim wiadrem 1000 mm i trzymało.
Trzecia śruba - także motylek, służy do blokowania wysokości podniesienia kolumny z głowicą.
Oczywiście im cięższy zestaw focący (dłuższy/cięższy obiektyw), to i powiewy wiatru bardziej odczuwalne ale na to, za rozsądną cenę panaceum jeszcze nie wynaleziono!
Jak już gdzieś pisałem:
Estetyka i solidne wykonanie, możliwość odwrócenia kolumny (składa się z dwóch skręcanych rurek - co zwiększa nam zakres opuszczania/podnoszenia aparatu) o 180 stopni - dobre do zdjęć makro, płytka z korkową wkładką do mocowania aparatu, nogi mają 3 blokowane kąty rozstawienia + rozłożenie na max (29 cm wysokości), co przy schowanych 2 elementach, daje wrażenie podstawy do karabinu maszynowego. Duży udźwig - ok 4,5 kg (nie podaje tego instr. ale znalazłem gdzieś w necie), to się potwierdza, bo z moim zamocowanym odważnikiem 1000 mm (szczegóły w moim podpisie) + D70 = razem ok. 3 kg, jest stabilny jak diabli nawet na najwyższym wysuwie.
Złożony - 67cm, rozłożony - max 173,5 cm, waga - 2,0 kg, 3 sekcje, głowica w komplecie - Velbon PH-157Q (3 way), kolor - titanium bronze.
To czego mi brakuje, to szczegóły, w które producent powinien za powiedzmy 20,00-50,00 zł więcej bez gadania doposażyć ten statyw. Czyli poziomica, zamiast blokady motylkiem poręczniejszego pokrętła, blokady głowicy przed wypadnięciem przy odwrotnym mocowaniu - chociaż to bez większego problemu można zrobić samemu jak i poziomicę która można zamocować np. do kolumny głowicy.
Kupiony na początku sierpnia w Mediamarkt w Poznaniu, w promocji z pokrowcem za 319 PLN. Myślę, że jak za taką cenę, to b. dobry zakup!
Jak zawsze można mieć lepszy sprzęt, za kilka razy większe pieniądze - tylko czasami trzeba zadać sobie pytanie "Po co lub do czego będzie mi to potrzebne?", skoro za mniejsze pieniądze będę miał prawie to samo!
Bogdan
Jak u Ciebie jest z mocowaniem wiadra na statywie, bo jak wyceluję w Łysego, to mi lekko ale systematycznie ucieka z pola widzenia - mam wrażenie, że to wina mocowania obiektywu na płytce, ostatnio tak mocno dokręciłem, że aż warstwa korka się zdrapała![]()
Czy taką wkładkę korkową można kupić oddzielnie?
Trochę OT
Żeby było jasne chciałbym mieć także wszystko naj ale mnie nie stać![]()
Z tego też powodu głęboko zastanawiam się nad tym, czy zrezygnować z planów kupna 70-300 G, a w zamian kupić na razie 50/1,8 i rozpocząć długie i niepewne składanie na 80-200.
Miałbym przynajmniej jedno super (jasne) szkło, a i portret mógłbym prawie fajnie zrobić. A resztę póki co, załatwiałbym kitem.![]()
No, a może kiedyś moje morale zostałoby podbudowane czyms dłuższym i o lepszych parametrach od tego co posiadam już od dawna na składzie![]()
Tyle mojego nudzenia na ten temat![]()
--------
* tematu opadania i wznoszenia ze zrozumiałych względów chwilowo nie rozwijam![]()
D70|N AF-S18-70DX|N AF50/1,8D|SB-800|ML-L3|CF 1GB|Sherpa 600n|TLZ 2|MC MTO-11C A
ŻONA to luksus - APARAT to konieczność!!!
Powiem zwyczajnie nie wiem. Po dzisiajszym ogladaniu statywow wiem ze nie kupie go przez siec nie pomacawszy na zywo najpierw.
c2h5oh
|Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu
ja chyba jednak zdecyduję się na tą stalową chińszczyznę...ciężkie to jak diabli, ale za to stabilne i będę mógł bez problemu podpiąć moją danubię 500...
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
No wlasnie tez dzisiaj rano byłem w MM i nie było tego statywu. C2h5oh pytałeś czy będą.
Zgadzam się z ddMONem że Sherpa jak najbardziej nadaje sie do panoram i jest to dobry statyw za rozsądne pieniądze.
pozdrawiam Sebastian
A jesli ktos chce focic portrety?
Jaka jest rozsadna cena zakupu 600n??
Skontaktuj się z nami