Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Domyślnie Odp: pierwsza lustrzanka

Cytat Zamieszczone przez tomecki Zobacz posta
    Ja pozwolę się z kolegami trochę nie zgodzić, (ale to tylko dlatego że mój rozwój fotograficzny jest na niskim poziomie) a mianowicie chodzi mi o to że właśnie przeszedłem przez 18-70 i 50/1,8 i o ile obiektyw kitowy ma fajny zakres, to już jego światło i dystorsja na szerokim tak fajne nie są, pięćdziesiątka choć ma fajne światło to zakres ten jakoś mi nie podchodzi, IMHO do portretu przykrótko a do innych rzeczy za wąsko, 50/1,8 jest chyba najczęściej kupowanym i sprzedawanym szkiełkiem wśród użytkowników systemu. Jest taki wątek kto jakie szkiełko sprzedał warto poczytać.
    Ja z własnego doświadczenia zamiast tych dwóch szkiełek proponuję tamrona 17-50/2,8.
    przecież wyraźnie napisane było że NA POCZĄTEK. Ty już przeszedłeś przez 18-70 i 50 i masz już to "własne doświadczenie" o którym piszesz.
    T17-50 to bardzo dobre szkiełko jednak niejako na dalszy etap, dla trochę już świadomego fotografa. Warto trochę porobić tanim kitem, żeby samemu się przekonać jakie zakresy nam potrzebne. A są i tacy co do dziś robią 18-70 i są bardzo zadowoleni.

I jednak jest różnica w cenie.
    Uważam że warto przejść "własną drogę" i zacząć "od początku". A może o doświadczeniach z 50 pójdzie w "stałki" i będzie to zestaw S30/1.4 lub N35/2, 85/1.8 N60/2.8, a może N105VR?
    A może okaże się że przyda się coś dłuższego? A może 18-200? A może szerszego. np Sigmę 10-20?
    Decyzję warto podjąć samodzielnie i na podstawie własnych doświadczeń..więc po co się od razy pakować w coś droższego co jest dobre, ale nie zawsze i nie dla każdego.

A 18-70 nie jest takie złe, jak wielu początkujących sądzi. 50/1.8 zaś warto mieć nawet jak się później sprzeda, choćby po to, żeby zrozumieć na czym polega jasna i ostra stałka i tanim kosztem zobaczyć czy nam to pasuje czy nie..

Zaczynałem z Nikonem od identycznego zestawu i jest on idealnie zbalansowany pod względem możliwości, jakości (zdjęć) i ceny. Na początek jest bardzo dobry, a tak naprawdę posłużyć może nawet dłużej niż na początek. Stanowi bardzo dobrą bazę do rozwijania systemu w przyszłości.

Bardzo dobry zestaw!

I tak jak kolega wyżej mówi, nie tylko jest on dobry na początek jak i można z niego wiele wycisnąć

Świetny zestaw do rozwijania, po czasie stwierdzisz czy czegoś brakuje np: światła, ostrości... Jeśli zaczniesz od d3, 24-70, 70-200 to chyba nie będzie nic brakować a wręcz bedziesz się gubić

Polecam polecam polecam ten zestaw
    REMONT

Ostatnio jak robiłem 400 zdjęć, to tylko 5 było z 18-135, a cała reszta to 50/1.8. Teraz praktycznie używam tylko tej 50tki. To, jakie mam plany rozbudowy i zamiany to już inna sprawa. 50tką da sie zrobić portret całego modelu. Bardzo miło się jej używa do półportretu (choć już lekko przerysowuje). Jest też przydatna na koncerty.
    D80 | N18-135 | N50/1.8 | SB-600

wg. mnie idealny zestaw jeśli chodzi o stosunek ceny do możliwości, którym można fotografować bardzo długo i ze świetnymi efektami

można docenić AFs nikkora no i brak problemów BF/FF jakie często występują u firm trzecich
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Nikon D-80 to jak dla mnie idelany aparacik. Ja osobiście mam D-40 ale nie polecam. To był błąd że go kupiłem, ale cóż ... za błędy się płaci. Jeśli chodzi o szkła do tego aparaciku to niewile ci powiem bo to zależy od tego co sama będziesz fotografować ... D-80 jak najbardziej na +++

zestaw dobry... nawet na ślub można z tym iść
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

A może tak D200 zamiast D80? Widzę, że jesteś z Krakowa. W Saturnie D200 nówka jest za 2990zł. Niewielka różnica cenowa między nim a D80 (jakieś 700zł), a masz aparat z wyższej półki.
    D700, D750, D800, N24-70, S35/1.4 ART, S50/1.4 ART, N50/1.8, N85/1.4

Bardzo dobry zestaw. Jeżeli lubisz coś przyjemniej leżącego w dłoni, to D200 za minimalnie większe pieniądze - jakośc obrazowania jednak ta sama.
    Potem grip MB-D80. A potem jakiś szeeeeroki zoomik.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

a może zamiast SB-600 to SB-800, choć na początek sześsetka powinna wystarczyć
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów