Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Balans Bieli

Domyślnie Balans Bieli

Pytanie :

Czy przy opcji pre definiowania balansu bieli aparat musi złapać ostrość czy nie bo w D300 nie musi złapać ostrości , a w D70 musiał złapać ostrość. Jak to wpływa na poprawny pomiar jeżeli zdjęcie zrobi się bez ustawienia ostrości.

Domyślnie Odp: Balans Bieli

Cytat Zamieszczone przez awedpk Zobacz posta
    .. bo w D300 nie musi złapać ostrości , a w D70 musiał złapać ostrość. ...
    nigdzie nie musiał łapać ostrości. W D70 - tez nie.
    Ostrość jest nieistotna. Ważny jest neutralny kolor (szarość, biel) wzorca wypełniający cały kadr (z zapasem)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nigdzie nie musiał łapać ostrości. W D70 - tez nie.
    Ostrość jest nieistotna. Ważny jest neutralny kolor (szarość, biel) wzorca wypełniający cały kadr (z zapasem)
    Mnie się zdaje, że D70 zwykle potrzebował ostrosci. Łapałem ją na cokolwiek, przestawiałem obiektyw na biel/szarość i było dobrze. Bez ostrości bywało, że nie ustawił WB, albo trwało to w nieskończoność (próby). Z D300 robę to samo, bo pewniej, a czasem szkoda czasu.
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Jedno z drugim jest powiązane, ale kwestia ostrości wynika z ustawień aparatu a nie samego pomiaru.

1. Aparat by zrobić pomiar balansu bieli musi wykonać zdjęcie
    2. Jeśli w menu jest ustawiony priorytet ostrości to aparat nie łapiąc takowej wykonać zdjęcia nie chce i już (ja mam przeważnie ustawiony CH - a w menu priorytet ostrości).
    3. Rzeczywiście najwygodniej jest złapać ostrość na cokolwiek - zblokować - przekadrować na białe/szare i walnąć fotkę pomiaru WB

Pozdrawiam

Grzegorz
    Ostatnio edytowane przez gmoszkow ; 21-04-2008 o 01:42
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Cytat Zamieszczone przez gmoszkow Zobacz posta
    ...
    3. Rzeczywiście najwygodniej jest złapać ostrość na cokolwiek - zblokować - przekadrować na białe/szare i walnąć fotkę pomiaru WB...
    ...ewentualnie, do pomiaru przestawić przełącznik C/S/M na M. Tak jest wygodniej w przypadku stosowania WB Lens Cap.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Cytat Zamieszczone przez awedpk Zobacz posta
    Pytanie :

Czy przy opcji pre definiowania balansu bieli aparat musi złapać ostrość czy nie bo w D300 nie musi złapać ostrości , a w D70 musiał złapać ostrość. Jak to wpływa na poprawny pomiar jeżeli zdjęcie zrobi się bez ustawienia ostrości.
    OK, bądźmy precyzyjni, bo potem rodzą się takie tasiemce.
    Nie musi się złapać ostrości. Musi się dać wyzwolić migawkę. To co innego. Jeśli w body jest priorytet ostrości to trzeba złapać ostrośc gdziekolwiek i przekadrować, bo inaczej się nie da odpalić body. Można odłączyć dźwigienką AF w body i wtedy nie będzie kłopotów, migawka da się wyzwolic także gdy nieostro.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Uprawnienia umieszczania postów