Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Domyślnie Odp: Tulipan do nikkora 50/1,8

reanimuję archiwalny wątek - lepiej w praktyce sprawdza się HR-2 (albo zamiennik), czy np. taki tulipan ? Szkło jest dość popularne na forum więc podejrzewam, że jego posiadacze coś na nie oprócz filtrów zakładają

Tylko w przypadku tej osłony o której mówisz nie zastosujesz raczej dekielka - bo ten oryginalny z pewnością nie będzie pasował. Osłona musiałaby mieć wewnętrzny gwint 52mm a z tego co widac na zdjęciach to raczej nie ma. Ja zakupiłem w raysfoto osłonę-tubus tego typu jak na tym zdięciu:

http://www.raysfoto.pl/akcesoria_fot...ony-tubusy.jpg

i do tego dopasowali mi dekielek pasujący bezpośrednio na tę osłonkę. Tubus jest dość twardy bo metalowy wewnątrz malowany na matowo więc fajnie spełnia zadanie. Całość jest o tyle wygodna że przy zmianie obiektywu zakładam dekiel na osłonę i obiektyw do torby - w przypadku tego tulipana trochę niewygody będzie, bo trzeba go będzie najpierw zdemontować z obiektywu.

uhm, wolałbym coś umożliwiającego zakładanie dekla przy założonej osłonie. zakładam, że oryginalna HR-2 daje taką możliwość?

Cytat Zamieszczone przez Fr@ntz Zobacz posta
    uhm, wolałbym coś umożliwiającego zakładanie dekla przy założonej osłonie. zakładam, że oryginalna HR-2 daje taką możliwość?
    Szczerze mówiąc nie mam pojęcia - ale pewnie tak skoro jest dedykowana. Chodzi o to że ta orginalna osłona hr-2 jest.. gumowa - jakoś nie bardzo lubię takie osłony - zwłaszcza że hr-2 trochę kosztuje (chyba około 70zł).

niestety mail sprzedawcy rozwiał wszelkie wątpliwości - plastikowy tulipan uniemożliwia założenie firmowego dekielka,w związku z powyższym zamówiłem takiego gumiaka

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów