reanimuję archiwalny wątek - lepiej w praktyce sprawdza się HR-2 (albo zamiennik), czy np. taki tulipan ? Szkło jest dość popularne na forum więc podejrzewam, że jego posiadacze coś na nie oprócz filtrów zakładają![]()
Szukaj
reanimuję archiwalny wątek - lepiej w praktyce sprawdza się HR-2 (albo zamiennik), czy np. taki tulipan ? Szkło jest dość popularne na forum więc podejrzewam, że jego posiadacze coś na nie oprócz filtrów zakładają![]()
Tylko w przypadku tej osłony o której mówisz nie zastosujesz raczej dekielka - bo ten oryginalny z pewnością nie będzie pasował. Osłona musiałaby mieć wewnętrzny gwint 52mm a z tego co widac na zdjęciach to raczej nie ma. Ja zakupiłem w raysfoto osłonę-tubus tego typu jak na tym zdięciu:
http://www.raysfoto.pl/akcesoria_fot...ony-tubusy.jpg
i do tego dopasowali mi dekielek pasujący bezpośrednio na tę osłonkę. Tubus jest dość twardy bo metalowy wewnątrz malowany na matowo więc fajnie spełnia zadanie. Całość jest o tyle wygodna że przy zmianie obiektywu zakładam dekiel na osłonę i obiektyw do torby - w przypadku tego tulipana trochę niewygody będzie, bo trzeba go będzie najpierw zdemontować z obiektywu.
uhm, wolałbym coś umożliwiającego zakładanie dekla przy założonej osłonie. zakładam, że oryginalna HR-2 daje taką możliwość?
niestety mail sprzedawcy rozwiał wszelkie wątpliwości - plastikowy tulipan uniemożliwia założenie firmowego dekielka,w związku z powyższym zamówiłem takiego gumiaka
Skontaktuj się z nami