wrzuć tu miniaturkę tego zdjęcia.
Szukaj
wrzuć tu miniaturkę tego zdjęcia.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
nie!!! znowu się zaczyna![]()
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
To zdjęcie, pomijając niezły bałagan, to jest naprawdę poprawne. Możnaby wprowadzić lekką korektę, o powiedzmy -0,3EV, ale scena jest dosyć ciężka i wg mnie pomiar światła był prawidłowy. Zresztą ... histogram prawdę powie Ci. Prześwietlone elementy to miejsca dosyć odblaskowe, gdzie padało słońce.
Trzeba było zrobić zdjęcie ostrząc bardziej na prawo - wtedy otrzymałbyś ciemniejszą prawą stronę i niedoświetlenia po lewej.
Konkludując - jest wszystko w porządku ! Mówi Ci to nie tylko moderator, ale też weteran przepaleń na matrycowym !![]()
![]()
Bardzo przyzwoicie i poprawnie naświetlony kadr. Fragmenty jasne jeszcze nie przepalone - w cieniach dużo szczegółów.
Wszystko w jak najlepszym porządku!
Życzę wiele zadowolenia z nowego sprzętu.
Ten aparat na pewno nie przepala tak jak ten D? D?... o choinka! Żeby tylko nie wskrzesić Frankensteina!!!![]()
![]()
Pozdrawiam, Art
Ostatnio edytowane przez art44 ; 18-04-2008 o 21:09
D300 / D810 / F70 + Nikkory
weteran...dobrze powiedziane, A tego Frankensteina mam w stopce![]()
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
zdjęcie jest OK, lewa strona na granicy niedoświetlenia
jak masz NEFa to zjedź sobie z EV tak żeby śmieci straciły przepał - zobaczysz co się stanie z cieniami
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
wydaje mi sie, ze prawa strona zdjecia ta gdzie lezy sterta smieci jest tak jasna , ze ciezko jest kolory rozpoznac. Wiem, ze na histogramie wyglada ok... ale mimo wszystko daleko temu do tego jak to wygladalo przez oknoI na pierwszy rzut oka wyglada jednak na 'zbyt jasne' nie wiem jak to okreslic w fachowym jezyku.
Jedrzej
bo to jest kompromis między cieniami po lewej a światłami po prawej
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
W fachowym języku to brzmi mniej więcej tak: matrycy aparatu cyfrowego, choćby tak zaawansowanego technologicznie jak D300 - daleko w rozpiętości tonalnej do oka ludzkiego.
Jest dobrze! Uwierz! Art
PS.: A poza tym, gdy Ty patrzysz (skupiasz się) na poszczególne fragmenty Twojego kadru, to Twoje oko zmienia sobie przysłonę "online".
D300 "patrzył" na całość jedną przysłoną.
To też różnica! Zgodzisz się?![]()
Ostatnio edytowane przez art44 ; 18-04-2008 o 21:29
D300 / D810 / F70 + Nikkory
Skontaktuj się z nami