Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33
    Zwierzecki
    Gość

Domyślnie Lustrzanka analogowo-cyfrowa????

Lustrzanka analogowo-cyfrowa??? Przepraszam za ignorancje ale pare ladnych lat nie bylo mnie w fotografii w ogole i teraz ciezko mi sie zorientowac na rynku sprzetu fotograficznego. Teraz stare dobre lustrzanki sa powoli wypierane przez aparaty cyfrowe. Czy jest jednak mozliwosc polaczenia 1 z 2? czy istnieje aparat ktorym bede mogl utrwalic to samo zdecie na blonie monochromatycznej i w postaci pikseli komputerowych? Na zdrowie jesli wzbudze smiech takim pytaniem, ale chetnie dowiem sie czegos od mlodszych lepiej zorientowanych. Dziekuje z gory za odpowiedzi. Pozdrawiam

Domyślnie

W srednim formacie bez problemu, w malym obrazku niestety nie

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Zwierzecki,

Przed bodaj pięcioma laty jedna z amerykańskich firm pracowała nad wprowadzeniem modułowych tylnych ścianek cyfrowych do topowych modeli lustrzanek analogowych. Skończyło się wrogim przejęciem akcji i zamknięciem projektu, który w znaczący sposób mógł ograniczyć sprzedaż nowych aparatów cyfrowych.
    Dziś to rozwiązanie stosowane jest w średnim formacie, ale jest także jeden z zacnych producentów, firma Leica, która do swoich lustrzanek małoobrazkowych R8 i R9 produkuje Digital Modul R który składa się m.in. ze ścianki tylnej zawierającej przetwornik CCD o rozdzielczości 10 mln pikseli. Został opracowany i jest produkowany wspólnie z duńską firmą Imacon A/S. Fizyczne wymiary przetwornika to 26.4 x 17.6mm - czyli jest mniejszy od klatki filmu 35mm. Krotności ogniskowej 1.37x. Cena też jest krotnością średniej krajowej, a raczej jej wielokrotnością...
    Pozdrawiam

Domyślnie

admin, i tu sie mylisz :>
    Leica spieszy z pomoca... model R
    http://www.leica-camera.com/produkte...m/index_e.html
    a oto cyfrowe plecki
    http://www.leica-camera.com/produkte...l/index_e.html
    "Podchodź do tematu fotografowanego miękko, na czubkach palców. Ręka w aksamitnej rękawiczce, oko jastrzębia..."
    http://www.jbstudio.eu

Domyślnie

W małym obrazku też się da.
    Kiedyś Kodak robił cyfrowe tylne ścianki do aparatów Nikona (chyba do F90 i F80), ale było toto nieporęczne i dawno już tego nie robi.
    Poza tym matryce były wtedy kiepściutkie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim
    ale jest także jeden z zacnych producentów, firma Leica, która do swoich lustrzanek małoobrazkowych R8 i R9 produkuje Digital Modul R który składa się m.in. ze ścianki tylnej zawierającej przetwornik CCD o rozdzielczości 10 mln pikseli.
    Vadim, ja cię proszę - nazywanie tych bezecnych, krwiożerczo chciwych, kryminalnych przestępców "zacnymi producentami" to doprawdy okrutny dowcip. Przecież oni mają na wszystkim wyrąbaną taką marżę, że nawet kupno ichniej klapki do obiektywu to hardkor! Ten cały cudny Digital-R modul nie dość, że opóźniony o rok, to jeszcze niedopracowany (ostatnio był firmware fix). Już wolę paskudny, niezacny tandem Canon-Nikon, który pazernie każe kupić dwie lustrzanki, ale za to za pół ceny tego, co wydasz na Leicę.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Czornyj,
    pytanie dotyczyło połączenia możliwości cyfrowych z analogowym korpusem, a nie liczenia srebrników. To, że dziś Leica przesadza z cenami, to ja wiem i zgadzam sie z Twoją opinią na ten temat.
    Ale nie zgadzam się na negowanie zacności marki biorąc pod uwagę wkład tej firmy w rozwój i popularyzację fotografii na początku ubiegłego roku.
    A tak na marginesie, to gdybym miał wybierać Canon-Nikon (po dwie sztuki) czy Leica (jedna sztuka) wybrałbym to drugie. Ale to taki mój osobisty wybór.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Żeby nie być gołosłownym to znalazłem linkę
    http://www.mir.com.my/rb/photography...index1.htm#460

Poza tym są też opisane inne modele.
    Dużo fajnych rzeczy do czytania i oglądania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim
    Czornyj,
    pytanie dotyczyło połączenia możliwości cyfrowych z analogowym korpusem, a nie liczenia srebrników. To, że dziś Leica przesadza z cenami, to ja wiem i zgadzam sie z Twoją opinią na ten temat.
    Ale nie zgadzam się na negowanie zacności marki biorąc pod uwagę wkład tej firmy w rozwój i popularyzację fotografii na początku ubiegłego roku.
    A tak na marginesie, to gdybym miał wybierać Canon-Nikon (po dwie sztuki) czy Leica (jedna sztuka) wybrałbym to drugie. Ale to taki mój osobisty wybór.
    Pozdrawiam.
    Ja cię doskonale rozumiem, ale tym bardziej uważam te ceny za świństwo i żerowanie na najniższych instynktach. Ale sami sobie kręcą bicz na własną d..ę (co mnie zresztą w najmniejszym stopniu nie pociesza)

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Czornyj,

W tym co napisałem i Ty zacytowałeś popełniłem błąd

Napisałem "...ubiegłego roku."

Powinno być: "...ubiegłego wieku." Sto lat różnicy

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów