Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach Awatar monster666
    Miasto
    Łowicz/Łódź

Domyślnie Przedbłysk i CLS

Czy można wyłączyć przedbłysk pomiarowy przy wyzwalaniu SB-600 za pomocą CLS tak aby pozostałe lampy studyjne wyzwalały się przy pomocy fotoceli?
    Lampe wbudowaną ustawiam jako sterownik na manual na 1/128 mocy, SB-600 też manual a i tak jakiś przedbłysk jest emitowany bo studyjne wyzwalają się ułamek sekundy wcześniej. Czy da radę to wyłączyć?

Domyślnie Odp: Przedbłysk i CLS

Z SU-800 tak, z body obawiam się, że nie.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Miasto
    Łowicz/Łódź

Tak myślałem. Ale dziwne to trochę skoro ustawiam wszystko na manual a przedbłysk i tak jest emitowany. Po co i na co?

postaw sb 600 na fotoceli- problem zniknie

EDIT: a po co? zasadniczo lampy tymi błyskami się porozumiewają... może tylko dają znać o swojej obecności
    Ostatnio edytowane przez ozzy ; 16-04-2008 o 18:58
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    Z SU-800 tak, z body obawiam się, że nie.
    CLS= przedbłyski. SU 800 tez je daje i tez wyzwoli przedwcześnie lampy studyjne.
    Cytat Zamieszczone przez monster666 Zobacz posta
    Czy można wyłączyć przedbłysk pomiarowy przy wyzwalaniu SB-600 za pomocą CLS tak aby pozostałe lampy studyjne wyzwalały się przy pomocy fotoceli?
    z sb600 nie, jesli masz lampę zdalną to masz przedbłyski.
    Z sb800 można inaczej ustawiając ja w tryb su4, a wbudowana w body - na manual, bez TTLu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Miasto
    Łowicz/Łódź

Dzięki za odpowiedzi.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    CLS= przedbłyski. SU 800 tez je daje i tez wyzwoli przedwcześnie lampy studyjne.
    SU-800 błyska w podczerwieni, nie wiem czy wyzwala to fotocele, bo nie próbowałem, niestety z powodu wielu zajęć mogę sprawdzić dopiero w niedzielę, z uwagi jednak na fakt, iż autor nie ma SU-800, nie wiem, czy jest sens.

Z pewnością ratunkiem jest kabelek, ale on nie jest bezprzewodowy, drugim, moim zdaniem bardzo rozsądnym rozwiązaniem jest radyjko.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Uprawnienia umieszczania postów