Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Mam problem

Domyślnie Mam problem

witam mam wielka prosbe wczoraj dostalem maila takiej tresci

Uprzejmie informuję , że na stronie internetowej Miejskiego Centrum Kulturalnego od
    wielu miesięcy , bez naszej zgody , umieszczona jest fotografia z wizerunkiem moim
    oraz mojej żony , wykonana przez pana Bartosza . Jako , że jesteśmy
    osobami fizycznymi uważamy . że w ten sposób naruszyliście Państwo art. 81 Ustawy z
    dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz art. 23 ustawy z
    dnia 23 kwietnia 1964 r. - kodeks cywilny. Rozpowszechnianie w Internecie wizerunku
    osoby fizycznej wymaga uzyskania zezwolenia tej osoby. Brak tej zgody oznacza , że
    opublikowana fotografia wykonana w sposób umożliwiający identyfikację
    sfotografowanej osoby stanowi naruszenie prawa do wizerunku osoby fizycznej.
    Dlatego zamierzamy dochodzić naszych praw na drodze sądowej , a tymczasem żądamy
    natychmiastowego zaprzestania publikacji fotografii z naszym wizerunkiem.

a oto zdjecie

Była to miejska impreza 3 dniowa i miesce jak najbardziej publiczne w trakcie imprezyw parku

i moje pytanie jest nastepujace czy oni tak moga ??
    Ostatnio edytowane przez borkovitz ; 15-04-2008 o 15:04

Domyślnie Odp: Mam problem

Tak
    Choć gość przypomina Balcerowicza

pebees
    Gość

Zdejmij zdjęcie z tamtej strony (i z tej też), przeproś ich ładnie dając jakoś do zrozumienia, że to promocja Lipna, że MCK działa na rzecz mieszkańców, więc i ich samych, i czekaj na rozwój wydarzeń.

Ano mają rację.
    Sugeruję abys jak najszybciej usunął te zdjęcie, oraz wysłal do tej pary przeprosiny wraz z oświadczeniem, iz publikacja była przez ciebie niezawiniona (np był to przypadkowy wybór zdjec z imprezy) i twoim zdaniem nie pociągnęła zadnych (dalszych) negatywnych skutków dla osob na zdjeciu.

Może to miec znaczenie w przypadku ew. procesu
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Tak na marginesie: najpierw pozują (bo fotka jest wyraźnie pozowana - więc byli świadomi jej robienia), a później robią burzę?

pebees
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    Tak na marginesie: najpierw pozują (bo fotka jest wyraźnie pozowana - więc byli świadomi jej robienia), a później robią burzę?
    A do czego pozują? Zakazu fotografowania nie ma, natomiast na publikację zgoda jest potrzebna.

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    A do czego pozują? Zakazu fotografowania nie ma, natomiast na publikację zgoda jest potrzebna.
    No tak - trochę mało danych... Chociażby o tym, czy ludzie wiedzieli kto, dla kogo i po co robi zdjęcia.
    Z reguły ktoś, kto nie chce, aby jego zdjęcia gdzieś krążyły, to:
    a) nie zgadza się na ich robienie, lub
    b) mówi, żeby ich nigdzie nie publikować.
    Najczęściej ma miejsce sytuacja a), ale wyjątki potwierdzają regułę...

ja znalzelm cos takiego

Art. 81.
    1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
    W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli
    osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
    2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
    1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych,
    społecznych, zawodowych,
    2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

no i....?
    jezeli myslisz o tym, to nie ma tu zastosowania

Art. 81.
    [...]
    2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
    [...]
    2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
    powyzsze stosuje sie do ogolnych zdjec np tłumu na imprezie bez wyraznego uwydatniania poszczególnych osób
    I'm not always right, but I'm never wrong...

zdjecia nie widzialem ale jest jeszcze cos takiego jak przyzwolenie na zrobienia zdjecia
    czasami robie fotki na imprezach (bawiacy sie ludzie itd) i nie wyobrazam sobie zebym kazdego prosil o podpisanie kwitu ze sie zgadza na publikacje zdjecia, ale za to jesli widze ze ktos jest niechetny to nie robie fotki, albo protestuje po zrobieniu to kasuje takie zdjecie
    inna sprawa to ze ja takich zdjec nie publikuje tylko klub ktory to u mnie zamawia, ewentualnie czasem sa wstawione do agencji ale oni ich tez nie publikuja tylko sprzedaja do publikacji (a publikuje tytul ktory to kupuje)
    tak czy inaczej to zdjecia bym usunal i przeprosil, a jak sprawa bedzie sie ciagnela dalej to wtedy bym sie radzil raczej prawnika.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów