Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Czy można uniknąć TAKICH blików??

Polar B+W MRC i Tamron 17-50. Wcześniej mi się, coś takiego nie przytrafiło, czasami jakiś mały żółty lub zielony bliczek, ale to to masakra normalnie Podejrzewam, że to przez filtr, szkoda, że nie wypatrzyłem tego od razu na łące to bym jeszcze z UVką spróbował i bez żadnego filtra.

Można z tym jakoś walczyć??
    1)
    http://img81.imageshack.us/img81/336...3940mayvh9.jpg
    2)
    http://img398.imageshack.us/my.php?i...5867maycs0.jpg

edit: wstawiam linki jak zwykle, więc nie wiem dlaczego się zdjęcia od razu nie wyświetlają.

Domyślnie

uniknąć na już wykonanych zdjęciach niestety nie, ograniczyć owszem:

w PSie (lub innym obrazopsuju) zaznacz dość dokładnie obszar bliku (wokół bliku zostaw jakies 10-20 pikseli obwódki), zmiękcz zaznaczenie (feather) i przejdź do sedna - zmieniaj saturację/ natężenie dla barw czerwonych/ pomarańczowych w zaznaczonym obszarze, ale stale to kontrolując, tak aby nie przedobrzyć - pozwoli to na ograniczenie "walącego po oczach" czerwonego bliku do czegoś co będzie jaśniejszą plamą na obrazie i którą potem można dodatkowo ograniczyć zmieniając lokalnie jasność

jutro (jak odzyskam cholerny system i skonfuguruję go na nowo) pokażę dokładniej jak to zrobić
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Zdarzają mi sie podobne "efekty", ale przy ostrym słońcu. Filtr ten sam, tyle że z kompaktem C8800

P.S.

Erie, jesli masz problem z systemem ( nie z dyskiem, spróbuj zgarć dane z pod jakiegoś LIVE'a )
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 01-04-2008 o 00:21
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

dzięki za podpowiedz, jednak ja wolałbym unikać takich niespodzianek przes zrobieniem zdjecia i się właśnie zastanawiam czy są jakieś zabiegi "fizyczne" przed naciśnięciem spustu migawki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    dzięki za podpowiedz, jednak ja wolałbym unikać takich niespodzianek przes zrobieniem zdjecia i się właśnie zastanawiam czy są jakieś zabiegi "fizyczne" przed naciśnięciem spustu migawki.
    scusi, źle zrozumiałem - jak uniknąć - duża liczba ludzi pracuja nad tym, aby filtry były jak najlepsze i produkowały jak najmniej tego typu efektów, ale... nie zawsze się da ,

obawiam się, że wyjścia są dwa - lepsze filtry lub zupelnie ich brak, ewentualnie jeszcze może coś zabawy z polaryzacją, ale to już pytanie do fizyków - ja tam się na tym za bardzo nie znam (mogę co najwyzej podpowiedzieć jak usunąć już zaistniały na obrazie efekt)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Erie, jesli masz problem z systemem ( nie z dyskiem, spróbuj zgarć dane z pod jakiegoś LIVE'a )
    ech padł dysk systemowy (fizycznie) i musiałem na nowo stawiać windę, a nie mam czasu na to i siedzę na firmowym lapciaku

PS I tak wiem, można korzystać z ghosta itd, nawet korzystam, ale teraz mam nowy komp (w sensie częsci flaków) i lepiej mi instalowac na nowo

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Jesli miałeś rozsądnie ( a skoro piszesz, że padł dysk systemowy to tak ) rozłozone dane na dysku, to masz praktycznie pewny odzysk danych
    Ale najlepiej zawsze jest zgrac dane na CD przed stawianiem nowego systemu.

Domyślnie

lepszy filtr... 3 miesiące zbierałem na "dobry" filtr

Z chęcią się dokładniej dowiem jak takie coś usunąć programowo, ale nie musisz się spieszyć. Komp nie ruszy mi PSa przez co go w ogóle nie znam. Zakup nowej maszyny planuję na wrzesień/październik+ minimum pół roku na podstawy obsługi programu, więc masz jeszcze przynajmniej rok

Mogłem w ogóle nie robić tych zdjęć i żyć w błogiej niewiedzy
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    Myślałem, że u mnie to kwestia optyki aparatu ( co do filtrów, to chyba górna półka), a tu sam obiektyw wartości mojego aparatu i problemy podobne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    ( co do filtrów, to chyba górna półka), a tu sam obiektyw wartości mojego aparatu i problemy podobne
    i to mnie najbardziej boli.
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów