Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: wielość kadru

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Question wielość kadru

Witam serdecznie.Jestem nowym użytkownikiem NikonD60 a poprzednio kompaktowego Kodaka.Po przeniesieniu zdjęć do komputera i ich przeglądaniu zauważyłem że są one jakby panoramiczne /zdjęcie nie wypełnia całego obszaru . góra i dół to tylko czyste przestrzenie/.Tak samo wyświetlane są zdjęcia ,gdy kartę pamięci przeniosłem do "kodaka".
    Jeśli ktoś mógłby mi podpowiedzieć coś o tym z góry serdecznie dziękuję.

Domyślnie Odp: wielość kadru

Którego obszaru nie wypełnia ?

Zdjęcia z D60 mają format maksymalny 3872 x 2592, czyli w przybliżeniu 3 do 2. Innymi słowy tak będą wyświetlane i np. przy rozdzielczości ekranu 1280 x 1024 siłą rzeczy pozostaną puste przestrzenie.

Domyślnie Odp: wielość kadru

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Którego obszaru nie wypełnia ?

Zdjęcia z D60 mają format maksymalny 3872 x 2592, czyli w przybliżeniu 3 do 2. Innymi słowy tak będą wyświetlane i np. przy rozdzielczości ekranu 1280 x 1024 siłą rzeczy pozostaną puste przestrzenie.
    Dokładnie, format zdjęć z większości cyfrowych luster określa się stosunkiem boków 3:2. Monitory, TV itp, to w większości 4:3 lub 16:9 (panoramiczne) W pierwszym przypadku puste miejsca będą na górze i dole zdjęcia, w drugim po lewej i po prawej stronie. Jeśli chodzi o kompakty, to standardem stało się "dopasowanie" do monitora, czyli format 4:3.

Smile Odp: wielość kadru

Witam serdecznie , dziękuje za szybką wyczerpującą odpowiedź.Pozdrawiam Krzysztof "starydziadek"

Uprawnienia umieszczania postów