Szukaj
Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 12-05-2009 o 00:26
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
A to przepraszam. Zasugerowałem się sprzętem z podpisu czyli D300. Tak przy okazji Katzeye informuje o możliwości nieprawidłowego działania światłomierza. Czy może ktoś wyjaśnić wpływ matówki na pomiar światła?
Oczywiście.
Czujniki pomiarowe znajdują się -patrząc od strony obiektywu
"za" matówką, w okolicach pryzmatu czy też układu luster w tańszych
aparatach. Jeśli założysz inną -jaśniejszą lub ciemniejszą matówkę,
która przepuszcza mniej (lub więcej -o co raczej trudno) światła to układ pomiarowy będzie błędnie wskazywał.
Jest on skalibrowany do fabrycznej matówki o określonej jasności-przepuszczalności światła.
Jak duży i czy wogóle zauważalny będzie ten błąd można stwierdzić tylko
organoleptycznie dla każdej matówki z osobna.
Zdaje się że nikon w analogach z wymiennymi matówkami podawał o jaką wartość EV
należy wprowadzić korekcję dla danej matówki.
Jeśli chodzi o AF to powtarzam że matówka nie ma tu nic do rzeczy i kropka![]()
Zajrzałem do manuala od D60 i znalazłem, że AF sensor unit znajduje się dokładnie nad matówką... hm...
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
O matko...
Zdejmij obiektyw, podnieś paluchem lustro do góry -to co zobaczysz na spodzie komory lustra to czujnik AF.
Samo, główne lustro jest półprzepuszczalne i kieruje obraz do góry na matówkę
dzięki czemu możesz widzieć co fotografujesz.
Za nim znajduje sie drugie, malutkie, które kieruje obraz w dół na czujnik AF. Kropka.
Bez urazy panowie, ale z taką wiedzą to naprawdę zostawcie sobie te matówki w spokoju,
bo będzie płacz i wizyty w serwisie...
Masz rację lesiuc. Zdjęcie rozebranego front body, umieścili w Repair Manualu do góry nogami. A więc, AF sensor unit znajduje się - tak jak mówisz - na dole.
A bez potrzeby nie zamierzam tam wsadzać palucha... póki co...![]()
Zawsze możesz zdjąć obiektyw, ustawić sobie jakiś długi czas naświetlania np.30s,
lub czyszczenie matrycy z menu i pooglądać sobie bez dotykania.
Byle nie nakurzyć na matrycę przy tym wścibianiu nosa
Pozdrawiam!
Testowałem matówkę od zenita 12xp i wygląda na to że od bólu jedna warstwa się nada. tyle że matówka w zależności od konkretnego egzemplarzu może mieć silny FF słaby FF może nawet być dokładna lub mieć mocny back focus. korygować to jeśli wystąpi można podkładkami z plexi.
Niemniej warto też odnotować ze matówka z Zenita prócz zalety w postaci rastra ma tez zasadnicze wady. Focenie zmienia się z szukania kadrów i ostrości w szukanie ostrości, W super jasny dzień problem jest średni, ale przy gorszych warunkach to poza centrum matówki nie widać prawie nic. Słowem najlepsza by byłą matówka oryginalna z delikatnym rastrem![]()
Zamocowałem matówkę zakupioną z Alleale do D40. Ogólnie fajnie się foci, a byłoby jeszcze lepiej gdyby nie swoisty BF... Dostawca polecił mi wsunąć cienką ramkę z tworzywa (grubość taśmy samoprzylepnej) pod matówkę.
Niestety boję się po raz drugi grzebać w body...Ale i tak pomaga ostrzyć ręcznie - ustawiam ostrość wg matówki plus korekta do "zielonej kropki" i zdjęcia cacy.
Zapomniałem dodać, matówka taka ściemnia obraz poza obszarem z mikrorastrem - ten za to jest bardzo jasny. Ponadto (może to tylko mój model taki) po ochronnej folii są strasznie widoczne ślady na tej właśnie ciemniejszej części matówki (DARK SIDE...) - coś jakby plamy po taśmie samoprzylepnej. Niemniej jednak jestem zadowolony z zamiany.
Potwierdzam, matówka nie wpływa na pracę AF.
Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 24-07-2009 o 22:23 Powód: łączenie wielokrotnego wpisu
X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
flickr
Hmm właśnie parę dni temu dorwałem matówkę od exacty z duuużym rastrem. W prawdzie żal tyłek ściskał że w oryginalnym rozmiarze nie pasuje (Była za duża i za gruba) ale po odjęciu jednorodnej soczewki i docięciu okazało się że i tak jest git. Pierw musiałem ją oczywiście rozdzielić na dwa .. niestety marzenie o dwu częściowej matówce w przypadku małych nikonów można se odpuścić. Część z rastrem okazała się nie być tak gruba jak to wyglądało z boku. W istocie jest jak kwadratowa miska. więc po wycięciu na rozmiar i tak nie mamy pionowych krawędzi które pozorują grubość. Docinanie wykonałem nożykiem do papieru rozgrzewanym nad palnikiem kuchennym (część z rastrem jest z plexi). Dzięki temu udało mi się uzyskać dokładne wymiary. Niemniej potem się okazało ze występuje dość widoczny FF. Co mnie z irytowało bo Zenitowa też to miała. Zatem przyjrzałem się dokładniej miejscu gdzie mocuje się matówkę i zauważyłem że samo wyjście z wizjera jest mniejsze niż mocowanie matówki. Dookoła tego wyjścia jest plastik który od szkła odstaje na prawie 1 mm. Na podstawie tego doszedłem do wniosku ze doszlifuje dolne krawędzie matówki do rozmiaru szkła. I to też zrobiłem, FF znikł. Tylko niestety krawędzi matówki delikatnie wchodzą w jednym miejscu w kadr. Sądzę że trochę praktyki i dało by się zrobić lepiej. Sama matówka ma dużo jaśniejszy raster oraz trochę jaśniejszą resztę. W okół rastra jest soczewka frenzleya. Najlepsze że docinając ręcznie, już drugi raz nie miałem najmniejszych problemów z wycięciem matówki z poprawnie wycentrowanym rastrem. Nie wiem jak robią to w Ameryce. Ale jeśli jest krzywo to muszą to robić źle. Podsumowując w końcu ostrzenie bez patrzenia na kropkę xD. Polecam experymenty, matówki są z reguły z plexi. Daje się je precyzyjnie docinać rozgrzanym nożykiem do papieru.
Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia proszę o kontakt.
Pozdrawiam.
ps. Oryginał Textu mi ucięło więc jeśli popełniłem gdzieś text niespójny. To przepraszam
Ostatnio edytowane przez Nocturnal-Amnesia ; 26-07-2009 o 21:56
Skontaktuj się z nami