Close

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 129

Wątek: 18-70 vs 18-200

Domyślnie

Dodam jeszcze, bo może zainteresuje to kogoś kto będzie szukał informacji o tym szkle, iż wg. optyczne.pl
    - kit 18-70 mniej aberuje
    - lepiej pracuje pod światło
    - ma mniejszą beczkę na 18mm (to akurat pisane było już wcześniej)
    ale
    - 18-200 mniej winietuje, szczególnie w okolicy 50mm
    - ma stabilizację (co również było już wcześniej omawiane, ze swojej strony dodam tylko że stabilizacja na prawdę działa i nie jest, jak niektórzy sądzą, chwytem reklamowym)

Pozostaje pozazdrościć użytkownikom tych aparatów, którzy stabilizację mają w body.

Ja tymczasem najprawdopodobniej pozostanę przy kicie 18-70
    Ostatnio edytowane przez bonnum ; 09-11-2007 o 21:32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonnum Zobacz posta
    Pozostaje pozazdrościć użytkownikom tych aparatów, którzy stabilizację mają w body.

niekoniecznie
    widziałem w internecie wiele testow, z których wynikało, ze stabilizacja 'matrycowa' jest o wiele mniej skuteczna od 'obiektywowej'
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

arturjb to prawda.. jednak w tej chwili nie ma dobrego, jasnego, obiektywu ze stabilizacją... A swoją drogą.. gdyby wypuścili coś szerszego typu 16-135 VR to bym z pewnością to kupił a gdyby dali jeszcze stałe światełko 2.8.... to by mnie pewnie nie było na niego stać
    EDIT
    No chyba żeby się do Tokiny 16-50/2.8 przymierzyć...
    Ostatnio edytowane przez bonnum ; 09-11-2007 o 22:07

Domyślnie

!8-200 VR potanial troszke wiec jest okazja pomyslec o nim kto nie ma.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturjb Zobacz posta
    niekoniecznie
    widziałem w internecie wiele testow, z których wynikało, ze stabilizacja 'matrycowa' jest o wiele mniej skuteczna od 'obiektywowej'
    też widziałem te testy ale wygoda takiego rozwiązania jest nie do przecenienia, cokolwiek do body podepniesz, nawet słoik z musztardą ma stabilizację

Domyślnie

No chyba żeby się do Tokiny 16-50/2.8 przymierzyć...
    Swego czasu wiele osób na forum nie mogło się doczekać Tokiny 16-50/2.8. Ale zdaje się, że to niewypał Tokiny.

Jak chcesz mieć coś szerokiego to możesz dokupić Tokina 12-24 lub Sigma 10-20.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Nie ma czego. W testach stabilizacji ta z 18-200 bije każdą dostępną obecnie na rynku stabilizację w body na głowę. I co ciekawe, jak się włączy stabilizację w body i w obiektywie (tam, gdzie oczywiście można) to jest gorzej, niż sama stabilizacja w obiektywie.

Domyślnie

jednak w tej chwili nie ma dobrego, jasnego, obiektywu ze stabilizacją...
    A 70-200 2.8 VR to co? No chyba, że dopiszesz jeszcze "taniego".

Domyślnie

sprocket ta cena jest niższa ale jednak wciąż dość wysoka... nie mogę też uwierzyć w tą wysoką jakość 18-200 choć stabilizacja kusi.

Co do stabilizacji w body, może nie jest tak dobra jak w szkle ALE milo_ja wyobrażasz sobie co można zyskać przypinając stałkę ze światłem 1.4 do takiej puszki??

pinio A co do Tokiny 12-24 to wkurzają mnie jego aberacje... a Sigme może kupię.. choć wolałbym coś w zakresie 16-cośtam żeby nie przepinać tak często szkieł
    Ostatnio edytowane przez bonnum ; 11-11-2007 o 01:04

Unhappy

Bonnum odpisuję jako założyciel tego wątku, sam zdziwiony że temat po roku nagle ożył jak zombie
    Nie kupiłem 18-200 pomimo że byłem nim zainteresowany, napewno dłuuuugi koniec bardzo by mi się przydał, ale jak skalkulowałem że za KITa dostnę 800zł a 1500 muszę władować w KITa to mi ochota odeszła. Za tę kasę kupiłem stałkę Sigmy 30 1.4 i jestem bardzo zadowolony. Nic nie musiałem sprzedawać, mam wpływ na głębie ostrości z czym przy "ciemnych" szkłach zawsze był i jest problem. stabilizacja niby fajna rzecz, ale jasne szkła są dużo lepsze, pomimo braku zooma. Taki oto etap przeszedłem od założenia wątku... Zmartwiony .... ?

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów