Ladnie, ale dystorsja na jest straszna 18mmZamieszczone przez Grześ Pseudonim
. Czy ma ktos porownie do 18-70 a propo dystorsji?
Szukaj
Ladnie, ale dystorsja na jest straszna 18mmZamieszczone przez Grześ Pseudonim
. Czy ma ktos porownie do 18-70 a propo dystorsji?
D3-sta|16-85VR|105VR
dystorsja wyłazi jak kto robi architekture, a do tego ten zoom nie słuzy. od 24 mm jest dobrze.
gorzej z aberracją chromatyczną CA - przy 18 i 24 mm w narożnikach jest wyraźna.
coś czuje, że dlatego będzie się on lepiej spisywał z D70 niż z D200 który ma mniejsze piksele.
mam oba te obiektywy, jeden sprzedam. w przyszłym tygodniu zrobię dokładne testy tych i wielu, wielu innych szkieł wspólnie z leon 28 i wizard36. jak macie cierpliwość poczekać z tydzień to to opublikujemy. na D70 i D200.
a - rewelacyjny jest VR. zrobiłem ostre zdjęcie o 7 czasów za długie! może fuks, ale o czymś świadczy.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
w cenie allegro 18-200 (ok 3kpln) mozna kupic 18-70 (ok 800-1kpln) i 80-200d nikona (2-2,5kpln). czy ktos zastanawial sie nad takim zakupem. oczywiscie to 2 obiektywy, ktore trzeba nosic, przepinac itp. czy jednak dla osob, ktore zainteresowane sa przede wszystkim jakoscia nie bedzie to lepsze rozwiazanie? bedzie szeroki kat (kit), a dodatkowo mamy fantastyczne szklo o stalym swietle, moze i bez vr, ale o jakosci na pewno lepszej niz najbardziej pozadany ostatnio obiektyw 18-200![]()
Leon28 wydaje mi się że ludzie się rzucili na 18-200 z jednego głównego powodu dla jakiego ja też to rozważam - jedno szkło mobilne i gotowe wszędzie. Są sytuacje i sam takowe miałem w krótkiej karierze posiadania D70 że nie miałem czasu na szybką zmianę szkła (turystyka objazdowa zorganizowana). Dla takich sytuacji to idealne rozwiązanie i jeszcze jedno które zaburza chęć stosowania innych szkieł - obawy przed pieprz...paprochami na matrycy ! Niestety doszliśmy do punktu gdzie liczy się uniwersalność , szybkość i niestety brak paprochów kosztem jakości szkła. Ja sobie to tak tłumaczę![]()
Jacek_Z zróbcie te testy i na ostrość szkieł również, poczekamy tydzień, może choć trochę rozwieje wątpliwości czy to szkło jes warte swojej zbójeckiejceny, w końcu to tylko uniwersalny zoom amatorski a nie szkło dla proi.
Pozdrawiam
Moshica
Ciężko za tyle kupić dobre 80-200 (two-touch). Weź też pod uwagę, że obecna cena 18-200 jest nieco chora i na pewno spadnie jak skończy się szał pał. Należy też zwrócić uwagę, że nie każdy lubi paradować z czymś co wyglądem i wagą wypisz-wymaluj przypomina oderżnięty koniec lufy od czołgu.Zamieszczone przez leon28
Osoby zainteresowane przede wszystkim jakością powinny zaś sobie wogóle dać spokój z zoomem (choć zależy też co rozumieć przez pojęcie "jakość")
Czornyj,
nikt nie mowil, ze bedzie lekko, ale cos kolo 2,5 kpln mozna juz to szklo miec (oczywiscie uzywane).Ciężko za tyle kupić dobre 80-200 (two-touch).
no to jest argument, ale ale te same osoby ciagle podkreslaja, ze zalezy im glownie na bezkompromisowej jakosci, ze to szklo jest super hiper giper itd. a po wysunieciu obiektywu na 200mm dlugosc bedzie pewnie bardzo podobna.Należy też zwrócić uwagę, że nie każdy lubi paradować z czymś co wyglądem i wagą wypisz-wymaluj przypomina oderżnięty koniec lufy od czołgu.
tez tak sadze, i choc raczej mnie ten obiektyw nie ciagnie i kupic go nie kupie, to jednak ciekawy jestem jak rozwinie sie dalej ten watek.obecna cena 18-200 jest nieco chora i na pewno spadnie
moshica,
tak zgadzam sie z tym calkowicie, ze jest to rozwiazanie, ale przy okazji potencjalni nabywcy tego szkla podkreslaja, ze zalezy im na super jakosci fotek i to rozumiem juz troche mniej.wydaje mi się że ludzie się rzucili na 18-200 z jednego głównego powodu dla jakiego ja też to rozważam - jedno szkło mobilne i gotowe wszędzie
Wlaśnie przeczytałem test obiektywu w FOTO.Oto ostatnie zdanie z tekstu:
"Mimo wszystko bedąc posiadaczem nikona własnie na nią bym się zdecydował(opcja Nikkor 18-200)" nic dodać , nic ująć.![]()
Nikon D90 ; N 18-200 VR ,N 35 1.8 ; T 100-400; SB-800
Tak sobie przeglądam archiwum..
tu leży test porównawczy m. in. 18-70 z 18-200 - uwaga, duże.
Zadziwiające jest to szkiełko 18-200.
www.mojefoty.com
Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor
Wszystko OK Panowie i Panie. Ale wnioski!
Czy warto? Bo np ja nosze sie z zamiarem kupna D50 i mam teraz dylamat czy wybrac KIT 18-70 czy szarpać sie na 18-200?
Lubie fotografowac ptaki i zastanawiam sie czy zoom 11X w przypadku VR-ki nie bedzie za malo? Z kolei 18-70-tką juz napewno nie zblize tak dobrze.
Wiem ze najlepiej by bylo kupic jakies zaje*te TELE - ale nie stać mnie na wydatek 20 000.
Z drugiej strony kupujac teraz z aparatem 18-70 i załozmy chcac potem dokupic 18-200 strace 1000zl.
Oto moje dylematy...
kup tak jak wyzej kolega napisał. czyli kita i 80-200 ze stałym 2.8
Skontaktuj się z nami