Close

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 129

Wątek: 18-70 vs 18-200

Domyślnie

To ja z niecierpliwością czekam aż Wy, Panowie zdecydowani na zakup 18-200 wreszcie dokonacie tefo zakupu i wrócicie tutaj coby się wrażeniami/fotami podzielić....
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piter Zobacz posta
    Bo jak do 18-70 dokrecilem UV to nic nie bylo widac, tylko jak do tego jeszcze polara dokrecilem to byla tragedia
    Zdażało mi się na 18-200 nakręcić kombosa w postaci UV+Polar (oba w wersji slim) i żadnego dodatkowego winetowania nie stwierdziłem (nie wiem, może ślepy jestem ), a to co jest bardzo łatwo i przyjemnie usuwa się softwarowo. Tak więc tym parametrem absolutnie bym się nie przejmował.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    To ja z niecierpliwością czekam aż Wy, Panowie zdecydowani na zakup 18-200 wreszcie dokonacie tefo zakupu i wrócicie tutaj coby się wrażeniami/fotami podzielić....
    Ja nie tak dawno się dzieliłem, np tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=41480, albo tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread...696#post480696.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

@Piter, ja mam na swoim 18-200 nakręcony filtr przez cały czas i nie zauważyłem zwiększenia winietowania (Skylight 1B Hoya HMC).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Zdażało mi się na 18-200 nakręcić kombosa w postaci UV+Polar (oba w wersji slim) i żadnego dodatkowego winetowania nie stwierdziłem (nie wiem, może ślepy jestem ), a to co jest bardzo łatwo i przyjemnie usuwa się softwarowo. Tak więc tym parametrem absolutnie bym się nie przejmował.

U mnie podobnie. UV na stałe, czasami dokręcam polarka - oba slim. Nie ma problemu z dodatkowym winietowaniem.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    No ale widząc stopkę to myślałam, że zakup dopiero nastąpi...
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    No ale widząc stopkę to myślałam, że zakup dopiero nastąpi...
    Bo nastąpi, ale już kilka razy miałem zapiętego na body.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Żeby nie było, ze watkiem interesujemy sie tylko przed zakupem a potem nie dzielimy sie uwagami to pisze
    Na naszej giełdzie forumowej od Kamila wyhaczylem super sztuke 18-200. Poprzednie pytanie od razu sie wyjasnilo, bo w komplecie byla Hoya UV Pro1 i nic nie widac, zeby winietowal bardziej
    Samo szklo wyglada bardzo solidnie. Jak zdjalem 35tke i na jej miejsce zalozylem 18-200 i to jeszcze z tulipanem no to robi wrazenie
    Na razie bawilem sie tylko w domu i to wieczorem, ale dzialanie VR bardzo mile mnie zaskoczylo, bo nawet golym okiem w wizjerze to widac. Sam zakres ogniskowych tez jest bardzo sympatyczny, troche popstrykalem dzieci, ale to tak dla sportu No typowy spacerniak, tak zeby jedno szklo zapiac na caly dzien i nosic ze soba w malej torbie. Niestety ciemne toto jak cholera co w domu troche przeszkada, ale przynajmniej plus tego taki, ze moje stalki dwie nie pojda w kat, tylko dalej beda jedynym slusznym rozwiazaniem do focenia w chalupie.
    Jak uda mi sie troche pomeczyc to szklo w terenie to jeszcze dam znac.
    Pierwszy minus jaki zauwazylem to to, ze sam sie wysuwa. Jak zrobie fotke np na 30mm i zerkam na ekran przy czym aparat jest skierowany obiektywem w dol to po podniesieniu mam nie 30mm a 200, no ale podobno to taki urok tego szkla i idzie sie przyzwyczaic do tego.
    Na razie 18-70 zostaje w szfce, ale jeszcze nie podjalem decyzji, zeby od razu sie go pozbyc.

Domyślnie

namiszaliście mi w głowie tym wątkiem
    planuję zakup czegoś zoomowatego. juź prawie wykładałem kase na N18-200VR ale czytam i czytam i zastanawiam się znowuż nad kombinacją: N18-70 używka bo w dobrej cenie chodzą plus do tego N70-300 VR
    potrzebuję cykać rajdy samochodowe i trochę w górach.
    jaka opcja byłaby lepsza do tych zadań?
    a może dorzucić jeszcze tysiaka i szarpnąć się na Sigmę 70-200 2.8 (w tym przypadku kobitka zrobiła była mi lincz )
    D, N, SB, T

Domyślnie

Dodam tylko po kolejnych dniach pstrykania tym szklem, ze wiecej wad niz dwa posty wyzej nie ma
    A co do rad dla innych, to ja osobiscie nie zdecydowalbym sie na 18-70 + 70-300, bo i tak mam zuma w takim wypadku z jakoscia zuma a do tego nie wiele wiekszy zakres a dwa szkla.... Jezeli mozna miec jedno na spacery to jest mega komfort, bo ostatnio jak lazilem po starowce w deszczu to szybciutko wyjmowalem aparat z torby, szybki pstryk i do torby... i nie myslalem o wymianie szkla POLECAM!!

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów