Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki

Jeszcze przypomnę tylko o pewnym rozporządzeniu Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 14 marca 2001 r. w sprawie przepisów porządkowych obowiązujących na obszarze kolejowym, w pociągach i innych kolejowych pojazdach szynowych.

§ 1 pkt 16 tego rozporządzenia mówi

'na obszarze kolejowym, w pociągach i innych kolejowych pojazdach szynowych, z zastrzeżeniem § 2 i 3, zabrania się fotografowania, filmowania, wykonywania szkiców i rysunków budynków, budowli urządzeń oraz pociągów i innych kolejowych pojazdów szynowych, jeżeli zakaz taki wprowadzony jest przez zarząd kolei lub przewoźnika kolejowego'.

Czyli znowu dochodzimy do konkluzji, że jeśli brakuje jednoznacznego zakazu fotografowania (jednoznacznego, czyli ugruntowanemu na przepisie - w tym wypadku właściwej komórki kolei) to fotografować możemy. Więc mylne jest to, że na kolei panuje zakaz fotografowania - może on być wprowadzony w niektórych miejscach, ale osobiście jeszcze nigdy się z nim nie spotkałem.
    Tak na marginesie- wspomniane rozporządzenie już nie obowiązuje. Zostało uchylone przez Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23 listopada 2004 w sprawie przepisów porządkowych obowiązujących na obszarze kolejowym, w pociągach i innych pojazdach kolejowych (Dz. U. z dnia 15 grudnia 2004 r.), w którym w ogóle nie wspomina się o kwestii fotografowania na kolei. Czyżby zatem zniknęła furtka do wprowadzenia takiego zakazu, która była zawarta w przytoczonym przez Ciebie rozporządzeniu?

Z własnego doświadczenia- gdyż fotografowanie kolei jest moją pasją, mogę powiedzieć, że świadomość nieistnienia zakazu fotografowania na kolei, wśród pracowników PKP i SOK'istów jest średnia. Zdarzały się próby wystawienia mandatu za fotografowanie, a nagminne jest legitymowanie i spisywanie (oczywiście przez SOK'istów). Zawsze przy takiej okazji jest wykład o zagrożeniu terrorystycznym itp., itd. Czasami pracownicy kolei, gdy nie ma SOK'istów, wzywają policję. Taka interwencja potrafi skończyć się na komisariacie, gdzie po przeglądnięciu zdjęć (aparat cyfrowy), puszczają nas wolno

pzdr.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Przytoczone tutaj prawo prasowe należałoby w całości wyrzucić do kosza. Stworzona na potrzeby polityków i osób publicznych w latach osiemdziesiątych ustawa chroni ich interesy (często szemrane) i nie daje gwarancji wolności słowa i swobody wypowiedzi, także robienia zdjęć.

Domyślnie

Vadim z calym szcunkiem, ale takie prawo obowiazuje i takiego musimy przestrzegac.
    chodzi o to zeby nie dac sie rolowac informacjami ze mozemy jeszcze mniej niz w rzeczywistosci a na tym najczesciej polega problem.

jak masz pomysl to napisz nowy projekt, zbierz 100tys ( chyba tyle trza) podpisow i do sejmu. kazdy moze to zrobic

powodzenia
    olo

Domyślnie

Druknąłem sprawe przestudiuje to w autobusie jadąc na trening i prawdopodobnie będzie to towarzyszyło każdej mojej wyprawie foto (ot tak na wszelki wypadek) dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam
    "...pośród ślepców, jednookim królem byłem"

Domyślnie

hyhy, musze sobie wydrukowac, zalaminowac i nosic ze soba
    BTW nic tak nie odstrasza ochroniarza jak manualne wyzwolenie sb600 ustawionej na 1/1 z odleglosci 40 cm
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c2h5oh
    BTW nic tak nie odstrasza ochroniarza jak manualne wyzwolenie sb600 ustawionej na 1/1 z odleglosci 40 cm
    To chyba nie tylko odstrasza, ale wręcz obezwładnia

Domyślnie

mozna tez puscic baka i powiedziec ze to on i ze jest niekulturalny

Domyślnie

Jeżeli byłes na drodze publicznej, to mogli ci skoczyć na puklerz.

rabijki - aleś sie upisał....

a wracajac do tematu - aby odpowiedzieć sensownie na problem - nalezy go poznac -
    a jak znam Nowiny od 40 lat - to kolega był na drodze zakładowej, bo wszystkie drogi
    prowadzace do którejkolwiek cementowni w okolicach Nowin - czy deckerhof,
    czy lafarge - wsio ryba - są drogami niepublicznymi - a w noc,y widocznie przegapił
    znak czy opis pod znakiem. Ochrona mogła mu spusciw w... albo poszczuc psami
    i nic by im nie zrobił. Jak sie robi fotki w srodku nocy, zakładowi przemysłowemu -
    nalezy myśleć, ze jednak ktos moze nas o coś zapytać.... taka ich praca.

Domyślnie

krzysztof jot, dzięki za wyjaśnienie sprawy własnie na taką odpowiedź czekałem kogoś z okolicy nie chcę też nikogo obrazić bo wczesniejsze tez się przydały... dzięki pozdrawiam
    "...pośród ślepców, jednookim królem byłem"

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów