Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie chce dokupic analoga

Witam serdecznie
    Mam obecnie co w stopce, planuje jeszcze sigme 24-60 i chcialbym dokupic analoga do kompletu. Mam pozyczony od kumpeli F60, dosc fajnie sie nim robi zdjecia (w polaczeniu z Nikkorem 60 2..
    Podsumowujac - oczekuje od aparatu:
    1. Pelnej wspolpracy z seria G obiektywow
    2. Pelnej wspolpracy z SB600

To jest koniecznosc. Poza tym (tu lista zyczen na maksa ):
    1. Logika obslugi jak najbardziej zblizona do D80/F60
    2. Mocna konstrukcja
    3. Wspolpraca ze starszymi obiektywami
    4. Datownik

Jesli ktos zaproponuje rozwiazanie ktore nie spelnia warunkow podstawowych, ale ma mocne argumenty, to chetnie sie zastanowie.

Dziekuje za podpowiedzi i pozdrawiam,

PS. Jest F70 za ok 190 w kup teraz na allegro i strasznie mnie kusi...
    pozdrawiam
    ---------------------------------------------------------------------
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Domyślnie Odp: chce dokupic analoga

Ciężko będzie. F70 z obiektywami G w pełni działał nie będzie. Z kolei F80 nie będzie mierzył światła z manualami. Zostaje Ci F5, F6 i F100... I na cholerę Ci datownik?
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

F100 + ścianka MF-29, ale to w sumie spory wydatek

tylko uprzedzam, że będziesz potem z obrzydzeniem patrzał na D80
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Primo wszystko zależy ile chcesz wydać! Pomijając to:

Ken Rockwell: the SB-600 works with every Nikon camera made for the past 40 years. <- To załatwia kwestię lampy (chyba, że Ken się myli :P )

Teraz tak - odradzam serię Fxx (za wyjątkiem F90x) bo w moim odczuciu to przez nie Nikon dostał mocno w tyłek od Canona - i dopiero teraz ma szansę wyrównać rachunki.

F90x kupisz za niewielkie pieniądze, czy jest wytrzymały? To jest aparat obronno-zaczepny!!! Dresy na jego widok same nokautują się baseballami, słonie chowają głowy w piasek, a terroryści zapisują się do szkółek niedzielnych!
    Wygłupiam się, ale kto powie, że BARDZO przesadziłem? No kto?! :P (F50, F60, F80... weź je sam w dłonie, a poczujesz jak bardzo fantastic może być plastic, poza tym te maciupcie, stosunkowo ciemne matówki... nie, nie, nie...)

Fakt, faktem, f70 jest taniusi, 5 lat temu tyle kosztowały zenity... ale to hm, kontrowersyjny aparat. Ja go w łapach nie miałem, złego słowa nie powiem, ale polecał nie będę. (dyplomejszyn :P )

Jeśli chcesz/możesz wydać więcej, to polecam f100 (f5 to już przerost formy nad treścią w dzisiejszych czasach, zwłaszcza w stosunku do ceny, choć kiedyś był w cenie co najmniej "naszego" d3) F100 to szczyt wszelkich i wszelakich osiągnięć w dziedzinie fotografii upakowanej w poręczny choć solidny i bardzo ładny (mz) korpus analogowy, to nie jest sprawiedliwe porównanie, ale tak poglądowo to jest to półka dxxx , stosunkowo nowa konstrukcja (wygląda "dzisiejszo").

A może zechcesz zanurzyć się w totalnie analogowym szaleństwie - polecam Nikona FA. Legenda. na allegro za 600-750 pln (ale nie zawsze można go tam znaleźć!). Pierwszy korpus w historii z matrycowym pomiarem światła. (Uwaga, nie podłączać obiektywów starszych niż Ai-s (bez takiego dodatkowego rowka) bo się już obiektywu nie zdejmie) Jest dość delikatny, więc chyba jednak to nie to... ( ale to wciąż legenda... ja go mam... kocham go... <serduszka> )

Kwestia datownika - to zależy od modelu jaki znajdziesz i tylnej ścianki. Jedne mają inne nie Ale tylną ściankę można wymienić (do F90/F90x jest ich jeszcze całkiem sporo na allegro i nie kosztują dużo).

Dobra nagadałem się, takie moje rady, niech coś poradzą jeszcze inni - czego nie wybierzesz ja już gratuluje bojowej chęci zmierzenia się z fotografią analogową

Właśnie, po co Ci datownik?! Exify na odbitkach są... brzydkie... czerwone takie.... :P:P:P:P:P:P:P:P:P:P

Uff! ile odpowiedzi i jak szybko...
    Co do obiektywow: Nikkor 60 jest D a i Tamron (chyba go pol roku juz nie widzialem...) ma pierscien przyslony, wiec obiektywy zupelnie bez takowego do szczescia potrzebne mi nie sa..., czyli pod tym katem kazde Fxx moze byc.

Co do obrzydzenia wlasnego aparatu - do roboty kupilem D300 i nawet chwila trzymania (na co dzien uzywaja graficy, nie informatycy ) powoduje pewien... hmm... dystans wobec skad inad fajnej D80

Nikopol, masz za dobre zdanie o mnie Mam od kilu miesiecy pozyczony F60 i jest calkiem fajny. Pod wplywem jego wizjera zmienilem D50 na D80. Od aparatu nie mam wygorowanych wymagan..., poza cena - to ma byc taki eksperyment, zabawa w analoga, backupowy korpus. Chce poogladac jak zachowuja sie rozne filmy, poczuc dreszcz emocji jadac po odbitki, zastanawiac sie co a tym filmie bylo, byc bardziej zmotywowanym do przemyslenia kadru i sposobu przedstawienia... Chcialbym zeby byl tani, ale dosc funkcjonalny, nie oczekuje wiecej niz od D80.

A datownik (nie zaczyna sie zdania od "A") potrzebny mi w celach umieszczenia danego zdjecia w odpowiednim miejscu w przeszlosci - mam problemy z pamiecia i pewnie m.in. z tego powodu mam taki zapal do zdjec... no i dwojka slicznych dzieci...

Jeszcze raz dziekuje za Wasze posty, niespodziewalem sie ich ani tak duzo ani tak konkretnych, raczej zbycia i odeslania do szukalki... (choc ona niewiele mi pokazala).
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

Kup sobie F80, ma nawet ściankę z datownikiem. Szkła manualne z D80 też współpracują dość średnio, więc pewnie za wiele ich sobie nie sprawisz. Działać za to będą wszystkie późniejsze wynalazki - G, AF-S, VR. Zapłacisz niewielkie pieniądze za niezłą maszynę, do której można mieć tylko jedno zastrzeżenie - wykonanie mogłoby być lepsze (F100 mnie rozpieścił).
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

a co powiecie o serii prostszej, F70 i F75 (ten drugi logika obslugi bardziej przypomina moj D80)?? Czemu F70 jest kontrowersyjny?? Kurcze, ich cena mi pasuje, a skoro F60 mi sie fajnie fotografuje... Moze jakies male porowanie, badz wazne cechy odrozniajace te modele?? Moze jakis link do takiego porownania??

Dzieki jeszcze raz

PS. Jest tez fajny N75 (F75) za ok 220 na allegro, ew. taki zamiast F70 - tym bardziej ze w obsludze podobny..

Co poradzicie?? Wiem, ze mecze, ale m. in. dzieki Wam (forum) mam Nikona...
    pozdrawiam
    |S5Pro|S30|N60|SB600|

http://www.allegro.pl/item343151393_...la_kratka.html jeśli tylko cena odpowiada to takie było by bardzo fajne (mz)

http://www.allegro.pl/item344455569_...m_okazja_.html <- może się uda jeszcze taniej tylko trzeba by dokupić tylną ściankę mf-26 żeby był datownik

kurcze flaczek - ten Twój Datownik komplikuje co nieco...

ja polecam f90x, poszukasz, poczekasz, wyrwiesz tanio (może i z datownikiem) jestem pewien, że będziesz zadowolony (jak dziesiątki tysięcy jego tak niegdysiejszych jak i dzisiejszych użytkowników) Eeeeeeeewentualnie f-801....... Myślę, że od f-70 będzie zdecydowanie lepszy, jest bardzo bardzo tani - ale musisz poszukać cierpliwie ofert z tylną ścianką.

Co do f70 - kompletnie nie umiem sie ustosunkować, on ma jakoś tam sterowanie poudziwniane... nie wiem, bardzo tani, na allegro sporo ich tam ma datowniki - to już Twoja decyzja...

O! Dobry pomysł to poszukaj sobie dyskusji/opinii na forum nt f70, f-801, f90x!

Pozdrawiam!

jeżeli F100 jest za drogi, to sugeruję F80D lub F80S
    F70 ma bardzo specyficzny design, F75 to korpus stricte amatorski, w wielu miejscach mocno uproszczony. F80 to najrozsądniejszy kompromis jakościowo/możliwościowo/cenowy, jeśli zależy Ci na lustrzance AF, a w budowie i obsłudze bardzo przypomina D80.
    no chyba że wystarcza Ci coś w rodzaju F60 czy 65, to bierz, chodzą nowe za półdarmo - 150zł?
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 13-04-2008 o 22:27
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów