Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Obiektyw Tamron

Domyślnie

Jak hałasują sigmy to nie wiem, nigdy nie miałem, mam natomiast tokinę 12-24 i jest ona cicha, niewiele głośniejsza od nikkora z AF-S-em. Swego czasu miałem przez krótki czas D70 i D2h i wydaje mi się (podkreślam - wydaje mi się, ponieważ nie zwracałem wtedy na to szczególnej uwagi), że z D2h obiektywy ze śrubokrętem były cichsze niż z D70. Być może to zasługa silniejszego motoru autofokusa.

Domyślnie

zotornik Jak ostrzy twój Tamronik 28-75?? porównywałes z innymi egzemplarzami? Jek to szkło wypada w porównaniu z Nikkorem 18-70??

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

mój ostrzy wspaniale...szybko i cicho...myli się raz do roku :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Bzyk, tamrona mam ledwie dwa dni, więc moja ocena jest niemiarodajna. Specjalnie pojechałem w sobotę do Krakowa (Foto-Plus), aby we własnych rękach ocenić i wypróbować to szkiełko. Wiele osób bardzo chwali ten obiektyw, a najbardziej to chyba ALF - pewnie ma akcje Tamrona .
    Z tymi szkłami co miałem nie ma porównania, a kit 18-55 będzie chwilowo ratował mnie w szerokim kącie.
    Kraków mam na kompie w domu, ale mam chyba na karcie kota teściowej, to może go zaraz zamieszczę.
    I jak już napisałem mój jest cichy.

p.s. proponuję utworzyć forum użytkowników Tamrona 28-75/2,8 - ALF zostanie oczywiście honorowym adminem
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ryan
    mayex witaj ziomku Tez przezylem podobny szok jak kupiłem Tamrona 90. Niestety szkła bez silnika chyba tak maja, choc nie wiem jak wypadaja Sigmy albo np. Tokina 12-24? W Toruniu niestety brakuje dobrego sklepu foto, wszedzie sa tylko najtansze obiektywy
    Ja mam Sigmę 70-300 DG Macro to zależy, jak łapie ostrość to raczej cicho i szybko ale jak jest np. ciemno i ma problem ze złapaniem strości to wtedy "przeleci" cały zakres ostrości z odgłosem przypominającym pralkę automatyczną Polar z lat 80'tych

Czy ten Tamron szybko ostrzy?

Możesz załączyć jakieśfoto zrobione na 28mm i na 75mm??? (tylko w rozdzielczości conajmniej 800 pix dłuższy bok)
    po Czerwonej stronie mocy

Domyślnie

tutaj jest kotek - to jest mocno zmniejszony plik - oryginalnie miał blisko 2 mega
    http://img147.imageshack.us/img147/8419/dsc11865jh.jpg

volvo, wg mnie jest szybki, ale jak to tak naprawdę zmierzyć?
    Jaka to jest różnica, dziesiąta, a może setna część sekundy?
    Jak swego czasu porównywałem nikonki 70-300 G i 55-200 DX, to miałem wrażenie, że G szybciej ostrzy od DX-a, ale przyszedł kumpel i patrząc z boku mówi, że jest odwrotnie.
    Jak już pisałem, zawsze miałem bardzo głośne obiektywy AF i jeszcze głośniejszy zoom w lampie, może dlatego efekt głośnej pracy "silnika" daje wrażenie szybszej pracy, niż cichy bzyk silniczkowych nikkorów.

co do fotek z ogniskową 28, 75 to jakaś szczególna przysłona, temat?
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

zotornik, daj więcej fotek, ale prosto z matrycy bez zmian, i przy f/2.8
    D50 + T28-75 f/2.8 + N50mm f/1.8 + SB900 + trochę gratów
    http://galeria.grzesiek.info/

Domyślnie

Witam
    Już się trochę przyzwycziłem do tego hałasu. Zdjęcia wychodzą ładnie. Testowałem go na aberacje i byłem bardzo mile zaskoczony. A czy kitowy obiektyw 18-55 ma własny silniczek czy korzysta z napędu body? I oświećcie mnie troszkę - jakie oznaczenie mają obiektywy z własnym napędem.
    pozdrawiam
    mayex

Domyślnie

grzecho
    fotek na 2,8 to było niewiele, a RAW-y niewywołane daje na ten czas "bejziki"
    1.
    http://img154.imageshack.us/img154/3133/dsc11148mz.jpg[/img]
    2.
    http://img47.imageshack.us/img47/2593/dsc11427dm.jpg[/img]

mayex
    Kit 18-55 ma silniczek, dlatego działa tak cicho. Nikon oznacza obiektywy z silnikiem symbolem AF-S, w odróżnieniu od tych bez - AF

Domyślnie

zotornik,

Dobrze jest...
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów