Kategorie to przeważnie śluby i komunie, obiektyw 18-70 ale wybieram sie po Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8. chyba ze przy okazji ktoś doradzi coś innego(inny obiektyw)?
Pozdrawiam
Szukaj
Kategorie to przeważnie śluby i komunie, obiektyw 18-70 ale wybieram sie po Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8. chyba ze przy okazji ktoś doradzi coś innego(inny obiektyw)?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez luk009 ; 09-04-2008 o 12:24
Jak masz kasę to zmieniaj.Oczywiście najpierw obiektywy.
Ja zrobiłem taką zmianę i jestem bardzo zadowolony!
A przy okazji nie mogę teraz zwalic winę na aparat tylko na siebie.
Pieniędzmi nie można się bawic,dlatego kupujemy zabawki!
Sluby komunie? 18-70?
A pytasz czy wymienic D80 na D300? Hmm troche to dziwne, nie jestem zadnym ekspertem a i fotografia slubow i komuni sie nie zajmuje, ale zdaje sobie sprawe ze od jasnych szkiel to tutaj trzeba zaczac.
D300 jest ekstra, ale wydaje mi sie ze w Twoim przypadku (takie odnosze wrazenie) chyba lepiej zainwestowac w obiektywy, kup moze jakas 1-2 jasne stalki (czy chociazby wlasnie ten tamron wspomniany) popstrykaj troche i sam porownaj D80 + D300 i zdecyduj czy warto zmienic.
D300 to niby klasa wyzej, ale ta klasa wyzej sama z siebie lepszych zdjec raczej nie przyniesie.
Jesli mialbym polecac konkretnie to: GRIP + S30 1.4 + N85 1.8 + Tamron 17-50 f/2.8 no i SB (600 czy tez 800) a jesli jeszcze chcemy traktowac to jako zrodlo dochodow to jakis zapas by sie przydal (D50/D70). A pozniej chyba mozna myslec nad zmianami. Ale to tylko moja mala opinia, ja sie nie znam![]()
Fuji: X100, X-Pro1, X-T2
Jesli stac ci na d300 proponuje w zamian szkielko 17-55mm f/2.8 nikkor, miesiac temu mialem podobny dylemat. Nie zaluje...
Sam zmieniłem D80 na D300. Potrzebowałem aparatu który byłby bardziej niezawodny. Z D80 współpracowało mi się bardzo dobrze, i ani razu mnie nie zawiódł (!) Nie mniej czuć było w użytkowaniu, że jest to aparat przeznaczony dla entuzjasty fotografa. Myśląc jednak poważnie o realizacji zamówień potrzebowałem czegoś co zbliży mnie do sprzętu profesjonalnego. Na początek 3setka - no bo nic innego nie było na rynku ze stajni Nikona w tej strefie cenowej
Wiedziałem, że jest to lepszy aparat niż D80 i nawet D200, ale nie wiedziałem na ile lepszy. Czytając różne testy oglądając powiększenia zdjęć wykonanych ta puszką szczerze mówiąc miałem mieszane uczucia.
Po faktycznych użytkowaniu tego aparatu w przeciągu dwóch miesiecy mogę powiedzieć, ze nie żałuje tej zamiany. Kultura użytkowania dużo wyższa niż u D80, rewelacyjny pomiar matrycowy, wyświetlacz itp.
O ile wzrost ilości pikseli nie jest tak duży (10 na 12 mln) to jednak obrazy uzyskiwane z tego aparatu zawierają dużo więcej szczegółów, są poprostu ostrzejsze![]()
Ale faktem jest że ten aparat wymaga lepszej klasy obiektywów. Nie to, że nie da się zrobić ostrych zdjęć np. N17-70, ale stosując takie obiketywy nie możemy liczyć na powtarzalność wyników.
Ja czekam na nowe stałki Nikona![]()
Piotr Piątek / producent, retuszer, fotografik
"Nowe" stałki --> zapewne stare stałki plus SWM.
Skontaktuj się z nami