Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problem z SB28

Domyślnie Problem z SB28

Witam,
    moja lampa SB28 strasznie dziwnie się zachowuje. Mianowicie, po włączeniu (nie zależnie czy jest podłączona do body - F80, czy nie) przy próbie ustawienia zoom'a po prostu się wyłącza a zoom jakby się zapętla i ustawia się od maxa do min i tak w kółko.
    Czy ktoś z zacnych Forumowiczów wie o co w tym biega?
    Serdecznie pozdrawiam

Domyślnie Odp: Problem z SB28

Potrzeba więcej informacji. Jaki obiektyw wisi na puszce? Jakie są ustawienia lampy?

Obiektywy dwa: tamron 17-35 i nikkor 50mm, ale jak pisalem bez obiektywow jest to samo. Wczesniej bylo OK.

Nie masz innego wyjscia jak serwis
    Pozdrawiam GRUPA FOTOKUJAWY

a baterie w lampie wymieniałeś?? sabinką odwala czasami na słabych bateriach
    D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G

Mialem tak kiedys, w extremalnie niewlasciwym czasie,
    akurat robilem wazne zdjecia. Wymienilem baterie (byly ok)
    Wszystko zaczelo dzialac jak nalezy. Mysle ze to wina
    niestabilnosci napiecia w akumulatorkach.
    Byl to jedyny przypadek 30-sekundowej awarii sb 28, przez
    10 lat uzytkowania !!! Ani mysle zmieniac na sb 800.
    http://pjolo.blogspot.com/ "Albo mieć, albo być"

Ten typ tak ma. Moja SB-28DX reaguje tak na bliskie wyczerpaniu baterie. Zoom jeździ w tę i z powrotem i lampa nie reaguje na przyciski. Włóż nowe baterie i zobacz, czy będzie poprawnie działała.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

to muszą byc bakterie. jak sie wklaa nowe, to przecierz tez za kazdym rzem lampa zoomuje cały zakres

btw, polecam akumulatory. ekologiczniejsze to i nieprawda, ze sie same wyładowują jak sie nie uzywa. ja mam te same (GP 1200 mAh) od 5 lat, ładuje co pól roku no chyba ze sie wezme ostro za błyskanie + experymentowanie, wtedy częsciej.
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Cytat Zamieszczone przez galu44 Zobacz posta
    to muszą byc bakterie. jak sie wklaa nowe, to przecierz tez za kazdym rzem lampa zoomuje cały zakres

btw, polecam akumulatory. ekologiczniejsze to i nieprawda, ze sie same wyładowują jak sie nie uzywa. ja mam te same (GP 1200 mAh) od 5 lat, ładuje co pól roku no chyba ze sie wezme ostro za błyskanie + experymentowanie, wtedy częsciej.
    Bo tym masz zapewne Ni-Cd a nie Ni-MH

Uprawnienia umieszczania postów