Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie lampy studyjne z funsport + softboxy

Witam!

Przymierzam sie do zakupu lamp studyjnych tych malych CY100MR. O ile parametry mi odpowiadaja to nie mam pewnosci czy da sie do tego bezp roblemu zamocowac dowolny softbox? Czy ktos z Was uzywa tego oswietlenia? Jesli tak to bylbym wdzieczny za jakies komentarze, opinie i przyklady fotek uzyskanych dzieki tym lampom. Bardzo interesuje mnie czy uzywacie ich z softboxem, jesli tak to z jakim i jakie uzyskujecie rezultaty.

Dziekuje i pozdrawiam
    R

Domyślnie

z tego co wiem to chyba sailor mial (ma) wlasnie te setki, ja uzywam 400 i 500 z duzymi softboksami, z tego co wiem, i juz wiele osob o tym mowilo na forum, 100ws to troszke malo, zwlaszcza jak jeszcze zabierzesz troszke mocy softboksem, jasne, ze jak dobrze pomyslisz to zrobisz tym bardzo wiele, ale lepiej miec zapas i spokojna glowe i myslec o fotkach a nie o tym jak wycisnac z lamp wiecej choc to juz kwestia gustu... ponizej 3 fotki z 400Ws + softbox + plaster

Aparat zmienilem... ale forum? Nigdy w zyciu!
    5D | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Grip | L358

Domyślnie

Dziekuje za odpowiedz. Rozumiem, ze lampy nie sa zbyt mocne, ale i pomieszczenie ktorym dysponuje na studio nie jest zbyt duze. Chodzi mi przede wszystkim o mozliwosc zamocowania s-boxow wlasnie do 100 ek...

Domyślnie

zerknij tu: http://www.funsports.pl/softbox_u_instr.htm - w tej instrukcji rozkladania softboxa jest on wlasnie mocowany na setce, wiec spokojnie sie da... powodzenia
    Aparat zmienilem... ale forum? Nigdy w zyciu!
    5D | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Grip | L358

Domyślnie co wybrać

Zaciekwilem sie zestwikiem MIQRO pro (250Ws) albo Q-500, ale nie wiem co bylo by najlepsze dla moich potrzeb. Fotografuje glownie mieszania (wnetrza), pokoje na max 50 mkv. Nie chce uzywac statywu do aparatu. Uzywam dzisiaj 2-3 flashe Nikona SB600.

A moze ktos uzywa POWERMATE 300 z funsports.pl ?
    Ciekawy jestem tez jak szybko te zestawy laduja lampy? Mam nadzieje ze max 1 sekunde....

Chcialbym tez uzwac ten zestawik w moim przyszlym, prowizorycznym studio. Chce zainwestowac moze max 5 tys zl w swiatlo.... Musi to byc mobilny sprzet, nie za duzy, przedewszytim do fotografowania mieszkan. Fotagrafuje pare razy w tygodniu takze sprzet nie powinien sie posuc za szybko Co byscie mi rekomendowali ?

Domyślnie

ja sie nie znam na studyjnych lampach ale jak mam szklo 1,4 lub 1.8 i czas synchronizacji 1/180 to chyba takie 100ws powinny starczyc nawet z softem na cala postac , czy jednak sie myle ?
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

sailor
    Gość

Domyślnie

z tego co wiem to chyba sailor mial (ma) wlasnie te setki

mial.. i zajezdzil je na smierc sylwetki to tym raczej nie doswietlisz .. do portretu wystarcza.. tyle ze sie nabiegasz ze statywem bo regulacja mocy (poza full-1/2) odbywa sie na zasadzie odsuwania lampy do produktowki wystarca w zupelnosci.
    śp. lampy sluzyly mi grzeczeni przez rok z lekkim hakiem.
    pasuje do nich kazdy softbox z uniwersalnym mocowaniem (czyli 4 sruby regulujace rozstaw)

Ciekawy jestem tez jak szybko te zestawy laduja lampy? Mam nadzieje ze max 1 sekunde.

marzyciel ...

jak mam szklo 1,4 lub 1.8 i czas synchronizacji 1/180

liczy sie tylko przyslona ...czas blysku jest zbyt krotki by go oslabiacz czasem ostwarcia migawki .. chyba ze go zaczniesz przycinac na jakiejs 1/4000s

a przy 1.4 to zbyt wielkiej GO ni wyciagniesz

Domyślnie

Też się powoli przymierzam do zakupu oświetlenia studyjnego, wiec podepnę się pod wątek z następującym pytaniem:
    Czy ktoś z praktykujących mógłby podać przykłady, jakie przysłony wychodzą dla iso 100 przy określonej konfiguracji oświetlenia? Na przykład lampa 400Ws firmy a, softbox 100x100 firmy b i dla odległości od modela np. 1,5m wychodzi przysłona xx.
    Albo lampa 250Ws, softbox 60x60, odległość 0,5m daje przysłonę yy, czy np. dwa softboxy w jakimś tam ustawieniu.
    Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to silnie zależy od wielu czynników, np. sposobu rozpraszania światła w samej lampie, budowy i materiału softboxa, ale chodzi mi właśnie o konkretne przykłady, które pozwolą zorientować się, czego można się spodziewać
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 15-11-2006 o 16:35

Domyślnie

Jak fotografuje w studio przeslona jest zwykle ~8 (czas nie ma znaczenia na swiatlo, zwykle uzywam kolo 1/125). Jak masz swiatlomierz to bardzo latwo spawdzic jaka przeslone3 jest najleprza. Uzywasz w miare dobrej cyfrowki nie trzeba swiatlomierza, pare testow i najlepiej histogram i znajdziesz najleprza przeslone.
    Ostatnio edytowane przez MrPK.com ; 15-11-2006 o 22:30

Domyślnie

[QUOTE=sailor;159364][I]z tego co wiem to chyba sailor mial (ma) wlasnie te setki

...

Ciekawy jestem tez jak szybko te zestawy laduja lampy? Mam nadzieje ze max 1 sekunde.
    marzyciel ...

Bylem dzis w sklepie i mialem szanse sprobowac Miqro 200 250Ws i Bowens Gemini 500 Ws. Bowens w prawdzie 50% drozszy ale bardziej universalny, jesli to do pracy a nie do zabawy chyba lepiej wybrac sprzet do ktorego jest duzo dodatkow i dziala nie zawodnie. Obydwa zestawy sa w miare male takze mozna je lekko brac ze soba.

Zestaw Miqpro 200 byl bardzo dobry do fotografowania pomieszczen (kolo 50mkv) i portretow, ale nie do calej sylwetki. Softbox jest do niego za maly i nie ma innych do wyboru, moc moze byc tez zbyt mala. Bowens mocniejsze maja wystarczajaco mocy i n.p. duze softboxy. Laduje tez ponizej 1 s! (Miqpro 200 jaduje kolo 2.8 s na pelna moc). Oprocz tego mozna dokupic baterie do Bowens, do Miqrpo nie ma tej mizliwosci.... Moim zdaniem lepiej zaoszczedzic i kupic leprzy sprzet, przynajmniej dla mnie.

Moze jest jakis inny zestaw innej marki, tanszy co ma te sama zalety co Bownes?
    Ostatnio edytowane przez MrPK.com ; 15-11-2006 o 23:28

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów