Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: d40x czy d60 ?

Smile d40x czy d60 ?

Witam serdecznie,

Jestem tu nowa wiec wszystkim mowie "hej"
    Jesli podobny watek isnieje to z gory przepraszam za moje niedopatrzenie.
    Chcialabym prosic o obiektywna ocenie/opinie w kwestii kupna aparatu. Moj wybor oscyluje miedzy Nikonem d40x a d60. Pstrykam obecnie na Kodaku p880 (http://www.ceneo.pl/132979s) i chcialabym dokonac zmiany na lepsze.
    Slyszalam duzo podzielnych uwag odnosnie d40x i d60. Wg. mnie aparaty technicznie sa podobne, ceny rowniez w miare zblizone, z tym, ze d60 ma wiecej bajerow, ktorych nie uzywa sie na codzien. Na prawde niewiem co wybrac.
    Prosze o opinie
    Dziekuje
    Agi

Domyślnie Odp: d40x czy d60 ?

Cytat Zamieszczone przez aioingee Zobacz posta
    Jesli podobny watek isnieje to z gory przepraszam za moje niedopatrzenie.
    Cześć!

Przeprosiny przyjęte. Jeśli masz nadmiar gotówki i lubisz bajery, to jak sama zauważyłaś D60. Inaczej D40.

Ale jeśli interesują Cię szczegóły, różnice, detale, a może nawet interesuję Cię sprawa śrubokręta to warto skorzystać w z wyszukiwarki. W ciągu miesiąca było z kilka podobnych tematów.

Ale wszelkie wątpliwości czy niejasności z przyjemnością wyjaśnimy!
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Bardzo dziekuje za odpowiedz i wskazowki

Wiamy kobietę na forum.

Bierz D60 jeśli chcesz nowy procesor wewnątrz. D40 jeśli masz troszkę mniej finansów. Pamiętaj, że do aparatów D40, D40x i D60 musisz kupować obiektywy z własnym silnikiem do ostrzenia (oznaczenie AF-S). Inaczej nie będziesz miała autofokusa i będziesz zmuszona ostrzyć ręcznie co przy wizjerze zastosowanym w D40 lub D60 będzie dość trudne (a czasami wręcz graniczyć będzie z loterią). Obiekywy AF-S są droższe niż obiektywy "tylko" AF z racji wbudowanego silnika w obiektyw zamiast korzystać z napędu autofokusa w body aparatu określanego potocznie jako śrubokręt lub wiertarka.

Jeśli chcesz nowy aparat to pomyśl nad D80 (ma śrubokręt) albo używane D50, D70 lub D70s (zajrzyj na forumową giełdę, ostatnio jest prawie wysyp używanych D50 w dobrym staniem i z niskimi przebiegami). Brak śubokręta zacznie Ci doskwierać w momencie, gdy zechcesz kupić tańszy paroletni obiektyw, który będzie atrakcyjny cenowo ale bez swojego silnika (czyli w praktyce AF-S, bo innych z własnym silnikiem nie SWM jest stosunkowo mało) i okaże się, że albo będziesz musiała zmienić body na droższe ze śubokrętem (D50, D70, D70s, D80,. D200, D300 i tak dalej wyżej) albo kupić ten sam obiektyw ale droższy (o ładnych parę stówek).

Kupno używanego aparatu od dobrego użytkownika naprawdę warto rozważyć. Tym bardziej, że ceny spadają, zbliża się premiera nowej puszki dla amatorów więc i ceny znów polecą.

//edit: Pierwszym obiektywem, który kiedyś w przyszłości upomni się o wiertarkę jest tania Nikkorowska 50/1.8D AF. Obiektyw polecany jako preludium do stałek. Dobre światło, rewelacyjny stosunek jakości do ceny. Zobacz, co można wyczarować z tego obiektywu: http://vredota.webd.pl/portrecik/1314_by_50_1.8.jpg Nie ograniczaj się od razu na poczatku jeśli myślisz o pozostaniu przy Nikonie i rozwijaniu swojego warsztatu z czasem (a i tak w 100% nie wykorzystasz możliwości swojego lustra z dobrym obiektywem). Jeśli chcesz D40/D60 jako aparatu na spacery i na zdjęcia na imieniny bierz D40/D60. W takim przypadku obiektywu wymagającego śrubokręta możesz praktycznie nigdy nie podpiąć pod to body (kitowe szkła zadowalają jakością rodzinę i imieninowe fotki).
    Ostatnio edytowane przez vredota ; 07-04-2008 o 00:38

Oszczędny w słowach Awatar Josef K.
    Miasto
    daleko od Polski

A ja polece Ci D40 , choc zaraz naraze sie dogmatykom.
    Wybierajac D40 musisz byc jednak swiadoma tego o czym napisali moi poprzednicy (mam na mysli brak srubokreta).
    Wszystko zalezy od osobistych preferencji. Niektorzy wola zaczynac od czegos bardziej przyjaznego i pozniej ewentualnie myslec o przesiadkach, niektorzy kupuja od razu cos bardziej zaawansowanego. Osobiste podejscie do wielu spraw sa jak gusta.
    Reasumujac, decyduj sama, biorac pod uwage swoje wlasne preferencje. Ja ze swojej strony moge dac osobiste swiadectwo, ze D40 to naprawde przyjazna maszyna dla kazdego, kto zaczyna przygode z lustrzankami cyfrowymi.
    D40 podobno mial dobra sprzedaz w Japonii. Na polskim forum skwitowano to rozrutnoscia i duzymi zasobami portfela Japonczykow. Mnie do D40 przekonalo wlasnie kilku japonskich znajomych, ktorych rekomendacja byly dla mnie ich fotki, bynajmniej nie ze spacerow niedzielnych badz Sakura party (taki odpowiednik polskich imenin ).
    Choc co do uwag technicznych z poprzenikami sie zgadzam i wybierajac musisz byc tego swiadoma.
    Pozdrawiam
    D300, D40 + cztery szkla

Cytat Zamieszczone przez Josef K. Zobacz posta
    Reasumujac, decyduj sama, biorac pod uwage swoje wlasne preferencje. Ja ze swojej strony moge dac osobiste swiadectwo, ze D40 to naprawde przyjazna maszyna dla kazdego, kto zaczyna przygode z lustrzankami cyfrowymi.
    Gdzieś czytałem, że D40X to aparat, który kupuje się albo będąc kompletnie zielonym, albo mając dokładnie sprecyzowane potrzeby. IMO bardzo prawdziwe
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

Biorac pod uwage aktualne ceny takich aparatow jak D50, D70s czy D80, kupowanie D40 jest chyba najgorszym z mozliwych wyborow, a proponowanie tego komukolwiek - nieporozumieniem.

Bardzo szybko zabraknie ci kilku funkcji, ktore normalny aparat posiadac powinien.

Osobiscie polecam ci na poczatek zestaw D70s + 18-70, ktory mozna teraz nabyc za naprawde rozsadna cene {nawet uzywany}. Pozdrawiam.
    C 5D Mark II / C 40D /C 35mm, C 17-55 IS USM/ C430 EX II/ Lumix GH4 + 35-100

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piła

"Bardzo szybko zabraknie ci kilku funkcji, ktore normalny aparat posiadac powinien."

jakieś konkrety czy tylko z zasłyszanych legend ?

Zależy co potrzebujesz: jeżeli chcesz rozbudowywać system w wiele obiektywów weź body bez śrubokręta
    natomiast jeżeli zależy ci na dwóch, trzech podstawowych obiektywach to spokojnie może być D40(x)/D60 pojawia się coraz więcej obiektywów z silnikiem, ceny tych obiektywów spadają.
    Lista obiektywów Nikona kompatybilnych z D40(x)/D60 http://www.dpreview.com/reviews/nikond60/page3.asp
    obiektywy Sigma kompatybilne :
    • 10-20mm F4-5.6 EX DC
    • 12-24mm F4.5-5.6
    • 17-35mm F2.8-4 DG
    • 17-70mm F2.8-4.5 DC HSM
    • 18-50mm F2.8 EX DC HSM
    • 18-200mm F3.5-6.3 DC OS HSM
    • 50-500mm F4-6.3 DG
    • 50-150mm F2.8 APO EX DC HSM
    • 70-200mm F2.8 DG MACRO
    • 80-400mm F4.5-5.6
    • 100-300mm F4 DG
    • 120-300mm F2.8 DG
    • 300-800mm F5.6 DG
    • 14mm F2.8 EX
    • 30mm F1.4 EX DC HSM
    • 150mm F2.8 EX DG
    • 180mm F3.5 EX DG
    • 300mm APO EX DG
    • 500mm APO EX DG
    • 800mm F5.6 EX DG
    przykładowa cena:
    Sigma 55-200mm f/4-5.6 DC HSM (Nikon) 619,00 zł nowy z gwarancją
    Według mnie brak śrubokręta przestaje być powoli koronnym argumentem w tym sporze..
    pozdrawiam

Hej,

Dziekuje za odpowiedzi.
    Faktycznie d70s jest aparatem, który by mnie również interesował, grzebałam trochę w sieci i doszukałam sie minusów owego sprzetu:

"coś z negatywów:
    - zdjęcia wymagają poprawy kontrastu i jasności (ale po części to kwestia posiadanego obiektywu)
    - brak dedykowanego battery gripa (jest zamiennik ale komunikacja przez port węża spostowego:/ i brak dodatkowych przycisków na gripie)
    - stosunkowo drogie szkła (obiektywy np. canona są tańsze ale nikon to też pewna jakość sama w sobie.)
    - nie jest to aparat do pospolitego pstrykania, funkcja auto jest raczej marna. do tego lepiej kupić aparat kompaktowy... zwraca się to nam w momencie kiedy są trudne warunki gdzie byle jaki aparat już sobie nie poradzi. wtedy nikon pokazuje to na co go stać.
    - waga... z gripem i zewnętrzną lampą błyskowa to istna cegła i po całym dniu nadgarstek trochę (ale tylko trochę) boli. ale grip i lampa to bardzo przydatne elementy przy całodniowych zdjęciach np. na zawodach sportowych.

NAJWIĘKSZY MINUS:
    - serwis gwarancyjny: naprawdę tutaj leży na całej linii. miesiąc uziemienia z powodu awarii obiektywu. Ściemnianie klientów, odraczanie terminów napraw, brak informacji co się popsuło. jeśli ktoś wysyła aparat na gwarancje to niech się liczy z długim czekaniem."

Znalazlam jednego d70s do sprzedania,uzywanego, ale niewiem czy ze wzgledu na przebieg warto go kupic:

"Nikon D70s z obiektywem Nikkor 18-70 f:3.5-4.5 DX i obiektyw Nikkor 70-300mm f:4-5,6 G. W zestawie jast ładowarka, instrukcja PL, oprogramowanie, kabel USB, pudełko. Na zestaw wystawiamy gwarancje na okres 3 miesiace w tym 7dni rękojmii. Możliowść sprawdzenia zestawu, na zestaw wystawiamy dowód zakupu .
    Aparat jest używany w 100% sprawny - aparat zrobił 38tys zdjęć (migawka powinna wytrzymac ponad 100tyś), na aparacie widoczne małe ślady użytkowania - kilka rysek i małe otarci, szkła obiektywów czyste bez rysek i zarysowań."

No i niewiem ;/

Cytat Zamieszczone przez dito Zobacz posta
    "Bardzo szybko zabraknie ci kilku funkcji, ktore normalny aparat posiadac powinien."

jakieś konkrety czy tylko z zasłyszanych legend ?
    no...jak ktoś nie widzi rożnicy, to po co przepłacać..jak ktoś miał kompakt to może nawet nie zauważy albo nie będzie mu przeszkadzało. I to co dla wielu jest wadą może być dla kogoś zaletą.
    Konkrety:
    -małe niewygodne w trzymaniu body (dużu obiektyw +lampa zewnętrzna i nie da się tego wygodnie trzymać)
    -mały ciemny wizjer
    -brak górnego wyświetlacza
    -mało funkcji wyprowadzonych na body (jak w kompakcie nie lustrzance)
    Dla mnie (podkreślam - dla mnie) odpada jako lustrzanka, bo traci połowę jej zalet na wejściu. A komuś może się podobać, że taki "lepszy kompakt" i że "łatwiej".(choć moim zdaniem właśnie trudniej i mniej wygodnie, wzorem łatwości obsługi jest moim skromnym zdaniem seria D200/D300).
    A i tak do nauki bym raczej polecał manualnego analoga (jak FM2).

Jednak każdy sam decyduje - jego wybór. NIe zgadzam się tylko z przesadnym bronieniem czegoś w imię..no właśnie czego? zasad? bo się samemu ma taki sprzęt i trzeba go bronić, choćby po to, żeby się samemu utrzymać w przekonaniu że się dobrze zrobiło? To już jakaś kolejna krucjata użytkowników tego sprzętu..kolejna, bo wielu poprzednich przesiadło się już jakiś czas temu na inne body, choć byli gotowi "walczyć o honor i D40 do krwi ostatniej". Ile tu już było niepotrzebnych nerwów, wycieczek osobistych itd na ten temat, to wiedzą ci co są tu trochę dłużej..Pożyteczna lektura zanim zacznie się takie coś od nowa. Naprawdę nie ma sensu toczyć boje o takie rzeczy.

Jest to najtańszy sprzęt z najniższej półki i trudno od niego za wiele wymagać i dla wielu na początek (różnie - jedni potrzebują pół roku, inni dłużej, żeby zaczęło im czegoś brakować) z drugiej strony - za te pieniądze można mieć coś lepszego. (chociażby różnica w cenie D60 a D80 przy kolosalnej różnicy w możliwościach sprzętu).

Cytat Zamieszczone przez dito Zobacz posta
    "Sigma 55-200mm f/4-5.6 DC HSM (Nikon) 619,00 zł nowy z gwarancją
    Według mnie brak śrubokręta przestaje być powoli koronnym argumentem w tym sporze..
    pozdrawiam
    tiaa...no racja, coraz więcej szkiełek z silniczkiem, choć z tą listą to przesadziłeś trochę..
    3/4 z wymienionych szkieł mają cenę znacząco powyżej tej co podałeś..rzetelność wymagałaby nie podawania informacji w ten sposób.
    Z przydatnych szkieł dla amatora ( i cenowo i ze względu na sens podłączania do D40) jest wśród wymienionych zaledwie kilka. Może być podał cenę Sigmy 800 mm? hę? albo 300-800? czy chociaż 14mm? Już widzę jak właściciele D40 rzucają się nia szkła po 3, 5 czy 20 tysięcy.
    Osobiście widzę tu może ze 3 obiektywy które jest sens podpinać do D40. Podobnie u pozostąłcych producentów alternatywnych i u Nikona. Choć owszem to się zmienia, tylko znów zapominasz o tym co ktoś napisał - łatwej dostępności dobrych niedrogich szkieł bez silnika.

Nie jestem jakimś zagorzałynm przeciwnikiem D40 (i spółki) ale nie lubię naciągania faktów po to żeby udowodnić swoją teorię i przy okazji wprowadzania innych, nieświadomoch pewnych rzeczy, w błąd. Równie dobrze możesz napisać na forum samochodowym iż argument, że do fiata pandy nie pasują felgi 19 cali to bzdura i przestaje być koronny, bo na rynklu jest ich dużo i to tanich i tobie się udało zamontować, więc to świetny samochód. Owszem do pewnych celów na jazdę po mieście jak najbardziej (chociaż ciekawe jak wyglądałby na 19" ) ale nie przesadzajmy. Jeśli się kupuje świadomie, wiedząc jakie są wady i ogranicznia, to wszystko w porządku. Jeśli dorabia się ideologię, że to wypasiona komfortowa fura o sportowych osiągach, któej niczego nie brakuje to już jest to mocna przesada.

A i warto czasem posłuchać tych co mieli coś innego w ręku niż kompakt i D40 i nie mają własnego dokładniejszego porównania z lepszym, wygodniejszym sprzętem. Nie należy nie doceniać rad wielu bardziej doświadczonych kolegów z forum (nie tylko stażem na forum, i nie chodzi mi o mnie). Choć jak wiadomo człowiek woli uczyć się na własnych błędach. I nie ma się co oburzać - oni naprawdę wiedzą co mówią i nie są to wcale "zasłyszane legendy", lecz wiedza i to praktyczna.(a nie "wyczytana" na depreview czy gdzieś tam..).

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów