Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slawek Wojtczak Zobacz posta
    Załóżmy, że to czujniki af. I teraz co? Palcem lustro do góry i dmuchać tam pod spód? Nie chciałbym czegoś urwać...
    W menu przecież jest podnoszenie lustra (na max akumulator naładuj) ,
    paluchami odradzam podnosić lustro

Domyślnie

W menu przecież jest podnoszenie lustra (na max akumulator naładuj) ,
    No tak do czyszczenia matrycy, ale mi sie coś o uszy obiło, że ktoś pisał, że do czyszczenia czujników palcem lustro podnosić - dlatego się pytam dla pewności

Domyślnie

Czyścisz matrycę i komorę lustra (2 w jednym) ,
    czujnik jest na spodzie komory lustra .

Domyślnie

A te takie małe pomocnicze lusterko? Jak podniose lustro z menu tez bede miał do niego dostęp?

Domyślnie

Nie... Na wybieraku po lewej masz M-UP to wybierasz, naciskasz spust migawki i lustro się uniesie. Przysłona zostanie zamknieta ale lustro będzie zablokowane w pozycji górnej. Odpinasz dekielek lub odbiektyw. Odwracasz puche do góry nogami i tam bedzie takie prostokątne wyciecie w "podłodze" a raczej w suficie gruszka i dmuchnij kilka razy, jak coś tam leży to może wypadnie.

Nie dawaj czyszczenia matrycy z menu, bo jest szansa że syf wpadnie na matryce. Zresztą jak popatrzysz pod kątem tam to widać idealnie sensor zamontowany, po uniesieniu lustra. Może głupie pytanie ale sprawdzałeś czy styki w aparacie i szkle są czyste? To też może powodować dziwne zachowania AF
    Ostatnio edytowane przez shz1z ; 28-07-2013 o 00:16

Domyślnie

tak nigdy nie wyczyści lustra które nadaje ton pracy dla układu af . Sławek cały układ możesz podnosić ręcznie, tylko uważaj czym czyścisz (ja sobie tak matryce wyświniłem). Mup jest ok do czyszczenia AF, tylko trzeba uważać, aby spustu migawki nie nacisnąć
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

tak nigdy nie wyczyści lustra które nadaje ton pracy dla układu af
    "tak" to znaczy jak? Opcja czyszczenie matrycy z menu?

Domyślnie

Zarówno przy Mup, jak i podniesieniu lustra w menu, chowa się także lustro AF. Tylko podnosząc ręcznie główne lustro, przez moment widać pomocnicze.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Tylko podnosząc ręcznie główne lustro, przez moment widać pomocnicze.
    No i właśnie o to mi chodziło. Dzięki za pomoc. Jutro zobaczę co tam słychać, gruchą dmuchnę a o efekcie poinformuję

Domyślnie

Panowie, sprawdźcie przy pomocy PhotoME czy na tych wadliwych zdjęciach z przesuniętą ostrością w pozycji Lens macie wpisane dane waszego obiektywu, jeśli nie autofocus będzie wariował i ustawiał sobie ostrość jak będzie chciał, żadna korekta na +/- nie pomoże - dla tego ludzie z serwisu każą zacząć od czyszczenia styków, nasze puszki niestety odczytują kody zawarte w procesorze i jeśli nie odnajdą ich w swojej bazie potraktują ten obiektyw po macoszemu

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów