Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie zamiennik 70-200vr

panowie i Panie... planuje zakup takowego szkielka... na Nikkora mnie jak narazie nie stac.. powiedzcie mi prosze co przy tych parametrach zadowoli mnie i moje D300 z gripem?

Sigma, Tokina, a moze Tamron..? moze stary 80-200 jednopierscieniowy..? Co polecacie - interesuja mnie opinie ludzi ktorzy mieli doswiadczenie z roznymi modelami zakresu 70-200 2/8.

Nie ukrywam, że chciałbym nowe szkło... w granicach 2-2,5 tys max ( wiem ze takie istnieją ) napiszcie prosze co o tym myslicie.

Fotografuje głownie ludzi ( Studio, plener, pokazy, wernisaze, targi) czasem sluby... )
    Nie ukrywam, że 70-200 otworzy mi drzwi do sportowego foto...

Dzieki z góry za wszystkie przydatne posty

Pozdrawiam Andrzej Wodejszo

Domyślnie Odp: zamiennik 70-200vr

[quote=Vooda;661570]Sigma, Tokina, a moze Tamron..? moze stary 80-200 jednopierscieniowy..? Co polecacie - interesuja mnie opinie ludzi ktorzy mieli doswiadczenie z roznymi modelami zakresu 70-200 2/8./quote]

To zależy co wolisz i skąd to będziesz miał.
    W Polsce można kupić dwupierścieniowego 80-200 za 2500pln.
    Taniej bywają jednopierścieniowe 80-200 za 1500-1800pln.

W USA wszystko sporo taniej.

Można też rozważać Sigme 70-200 (ileś różnych wersji, podobno teraz mają wyjść z OS), aczkolwiek jeśli chcesz intensywnie użytkować to szkło, to ja bym odradzał.

A co do ślubów... ja nawet 70-200 VR na ślub bym nie brał do puszki z cropem - dla mnie za długie.
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Kupiem Nikkora 80-200 2pierścieniowego z allegro za 2500 i wszystko jest cacy Zachęcam więc, z d300 się super spisuje.

80-200/2.8 AF-S z e-bay'a
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    80-200/2.8 AF-S z e-bay'a
    to chyba najlepsze rozwiązanie, ale autor "nie ukrywa, że chciałby nowe szkło"

Cytat Zamieszczone przez FHR Zobacz posta
    to chyba najlepsze rozwiązanie, ale autor "nie ukrywa, że chciałby nowe szkło"
    Weź używanego Nikkora. Przyjemność i jakość niezmierna. Miałem kiedyś taką pompkę (jeszcze bez D); była tak zakurzona wewnątrz, że z trudem można było znaleźć czysty cm2. Wziąłem ją od reportera prasowego, nie wiem jak udało mu się tak zniszczyć ten obiektyw. Mimo tego rysował super-super-ostro, a ten bokeh... Eh...
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

No tak, tego obiektywu niestety w sklepie się już nie kupi, w grę wchodzą tylko używki. Ale można złapać czasami to szkło w bdb stanie (ostatnio poszło jedno na niemieckim ebaju), niekoniecznie od reportera prasowego.

Cytat Zamieszczone przez FHR Zobacz posta
    No tak, tego obiektywu niestety w sklepie się już nie kupi, w grę wchodzą tylko używki. Ale można złapać czasami to szkło w bdb stanie (ostatnio poszło jedno na niemieckim ebaju), niekoniecznie od reportera prasowego.
    Dokładnie.
    Na allegro czasami w b. dobrym stanie nawet poniżej 1800zł.
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

No właśnie ja także zastanawiam się nad obiektywem w takim zakresie.

Na 70-200vr troche mi skzoda kasy, bo jestem tylko amatorem i nie zarabiam fotografią na życie. Dlatego chciałem 80-200 AF-S, ale bardzo trudno go w Polsce dostać... Są tylko wersje bez AF-S'a, ale słyszłęm o nich, że występują problemy z cyfrowymi body (ktoś o tym pisał na forum).

Jest jeszcze Sigma, ale jakoś mam obawy jeśli chodzi o AF. Z drugiej strony w teście na optyczne.pl Sigma pod względem ostrości wypadła dobrze.

Troche mam mętlik w głowie...
    Mamiya + Sony

Cytat Zamieszczone przez lodzermensch Zobacz posta
    Na allegro czasami w b. dobrym stanie nawet poniżej 1800zł.
    Oj, to chyba nie AF-S, bo chętnych byłaby chyba cała rzesza

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    Na 70-200vr troche mi skzoda kasy, bo jestem tylko amatorem i nie zarabiam fotografią na życie. Dlatego chciałem 80-200 AF-S, ale bardzo trudno go w Polsce dostać... Troche mam mętlik w głowie...
    Też jestem amatorem, fotografią stale nie zarabiam, też miałem mętlik w głowie i też trochę szkoda pieniędzy, ale... pomyślałem, że mimo to "szarpnę" się na ten obiektyw. Nie chcę już rozwiązań pośrednich, chcę raz a dobrze i mieć spokój w sferze telezoomu na lata. I to właśnie może dać 70-200VR. W Polsce jego cena jest iście szatańska dla kogoś kto nie ma pieniędzy ze zdjęć co miesiąc, ale biorąc pod uwagę opcję przywiezienia z USA za 3900zł - jest już to na granicy akceptowalności. I chyba warto

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów