Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Powrot

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Powrot

a tu po raz pierwszy,moze wiec sie przedstawie, mam na imie Wojtek (52 lata).Od kilku dni jestem wlascicielem Nikona N80.Ktos powie : Powrot syna marnotrawnego na lono analogow. Otorz nie. Przez ostatnie 20 lat focilem Monolta X-700,praktycznie pelen manual.Niestety po przebytym dwa lata temu wylewie,lewa strona mojego ciala odmawia mi posluszenstwa.Poniewaz foto to dla mnie nalog,trzeba bylo pomyslec o aparacie obslugiwanym tylko jedna , prawa reka.Wybor wiec padl na cyferke Samsung NV-7 OPS. Aparacik lekki , fajniutki , robi swietne zdjatka, ale to jednak nie analog. Kupilem wiec N80 ze szkielkiem PROMASTER 28-105 F/4,0-5,6. I tu pierwsze moje pytanko: Co myslicie o tym szkle?W planach mam kupno Nokosia D70s (filmy jednak kosztuja, a renta niezbyt wielka). I teraz drugie moje - zasadnicze pytanie: Zanim kupie D70 chce sie zaopatrzyc w kilka szkiel.Jakie mi radzicie kupic? Zakres od szerokiego kata( pejzaze)do max 300mm (ptaki i zwierzyna lesna).Sa tylko dwa waruki: 1) Szkla musza pasowac do obydwu body,2) Nie moga to byc szkielka z najwyzszej polki, bo mimo ze chwilowo mieszkam w Stanach, to mnie na nie niestac.

Rozmowny Awatar ptero
    Miasto
    Korków (dawniej Kraków)

Domyślnie Odp: Powrot

na temat szkiełka przez Ciebie wspomnianego nie mam pojęcia....ale do Twoich zastosowań najlepszy by był 18-200 vr, z tym że na ptaki to trochę krótko....
    Innych mrok pogardy okryje-Jak oni sami w haniebnym milczeniu-ołtarze pradawne ojców porzucili-siebie,dzieci swoje i rasę-na zatracenie skazując-prochy wasze to już wiatr i niepamięć!

Witam, do analogowego korpusu polecam obiektyw Nikkor 28-105 F3,5-4,5 lub Tamron 28-75 F2,8, dla cyfry te obiektywy mają trochę mniej praktyczny kąt widzenia. Ten 18-200VR o którym pisał przedmówca nie nadaje się do lustrzanki małoobrazkowej. Z dłuższych szkieł to np. nikkor 70-300VR pasujący do cyfry i analoga. Domyślam się, że wygodniejsze dla Ciebie jest stosowaie obiektywów typu zoom, ale polecam również niedrogi a świetny stałoogniskowy obiektyw Nikkor 50mm o świetle 1,8.

Pozdrawiam!
    ZENIT DIGITAL

Dzieki za pierwsze rady.Rzeczywiscie stalka 50mm jest swietna. Mam taka, ze swiatelkiem 1,7 w Minolcie.Niestety, jak pisalem, moja lewa strona odmawia wspolpracy ze mna, wiec jest problem z fokusem .zdaje sie teraz na AF. Cykam jeszcze czasem Minolcia ze statywu.Nie zawsze jest to mozliwe i wygodne.Stad pomysl kupna N80 a z czasem D 70s.

Pewnie będziesz trzymał aparat na pasku, ale i tak kręcenie tym wszystkim jedną ręką i wygodne utrzymanie korpusu to niezła ekwilibrystyka. Może warto pomyśleć o takim wynalazku http://store.made-products.com/produ...-strap-for-slr , niekoniecznie tej firmy, chodzi raczej o coś tego rodzaju żeby mieć pewny chwyt. Poza tym F80 powinno być całkowicie sterowalne prawą ręką.
    Sądząc po stylistyce, twój obiektyw to Tamron 28-105.

Dzieki kolego.Myslalem o takim pasku, ale niestety jest on tylko utrudnieniem,gdy chcesz przestawic jakies parametry w aparacie, musisz go odpinac.Pozatym nie unikniesz drgania reki podczas naciskania spustu. Uzywam lepszego wynalazku:
    http://cgi.ebay.com/GIOTTOS-59-MONOP...QQcmdZViewItem
    Uzywalem go juz robiac zdjecia malutkim Samsungiem.Naprawde zdalo egzamin.
    Co do obiektywu, to jest to Promaster 28-105mm f:4-5,6.Co jest wart?Myslalem ze mi podpowiecie.Szkoda ze nikt go niezna.Okaze sie jutro.Dzis wieczorem chce cyknac kilka zdjec nocnej panoramy Manhattanu. Jutro dam do wywolania.
    Wiem juz, ze musze kupic Nikkora 70-300.A pozniej, zobaczymy.
    Dziekuje.

Uprawnienia umieszczania postów