Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    sokmarcin
    Gość

Domyślnie Lampa Metz i D80

Witam
    Jestem nowym posiadaczem nikona D80. Wcześniej fociłem analogiem zenitem, canonem 300v i cyfrową hybrydą panasonic`iem dmc fz30.
    Mam pytanie związane z lampą błyskową do nikona a raczej możliwości użycia lampy nie dedykowanej Metz 36 c2 jaką posiadałem do do panasonica. Wiem, że nie wykorzystam możliwości aparatu stosując inne lampy niż SB600 czy 800 ale chwilowo brak mi funduszy na te błyskotki, a prawdę mówiąc nigdy nie przeszkadzała mi praca w maualu z lampą. Pytanie tylko czy można użyć tej lampy. Od polskiego przedstawiciela otrzymałem odpowiedź że lampa nie jest dedykowana i przez to zalecana do nikona d80. Opinia ta pewnie bazuje na dedykacjach lamp (tzn możliwości wykożystania funkcji aparatu przez lampę) jaką można znaleźć na oficjalnej stronie Metz. Nie odpowiedziano mi na pytanie czy jest to bezpieczne. Na stronie jednego ze sklepów internetowych znalazłem info, że można lampkę M36 c2 użyć z d80 i canonem 400d. Chciałbym mieć pewność, że użycie tej lampy nie uszkodzi aparatu. oże któryś z forumowiczów używa takowej lampy lub ninnych lamp z jednym pinem w stopce. Pozdrawiam.

Domyślnie Odp: Lampa Metz i D80

Uszkodzić to nie uszkodzi. Możliwe, że będziesz musiał zakleić styki lampy. Lampa zawsze błyśnie pełną mocą.
    Co do pracy tej lampy z różnymi body, to są po prostu różne wersje tej lampy z różnymi dedykacjami.
    Jak nie masz kasy na jakąś z sabinek, to może jakaś stara lampa z własną automatyką? Przez 3 miesiące używałem Topca 330CX. Dwa programy automatyczne i jakoś się dało tego używać. Ciężko bo ciężko, ale dało. Trzeba się było lampy nauczyć (przykładowo przy błysku z automatyką lampy na wprost nie trzeba było kompesować, a od sufitu na +2EV (szczegół, że lampa ma własną automatykę, +2EV musiało być))
    Druh Synchro Pinhole
    http://www.spychalski.info

sokmarcin
    Gość

Lampa Metz 36c2 to nowa lampa dedykowana do cyfrówwek z gorącą stopką z jednym pinem. Ma własną fotocele, a błyska tak jak się ją ustawi ( w aparacie ogniskowa, przysłona i iso, a na lampie jeden z trzech progaramów ustawiony wg kalkulatora (zmienna, ogniskowej, przysłony, odległości i iso). O zaklejaniu jakich styków mówiłeś? Lampa ma tylko jeden i z tego co producent pisze jest produkowana tylko w tym wariancie. Nie ma modeli dedykowanych do innych systemów.
    Dzięki za poprzednią odpowiedź.

Będzie działać, podobnie jak wymieniona tutaj lampa Topca 330CX. Twoja lampa ma własną automatykę i tyle. Uszkodzić napewno niczego nie uszkodzi. Po nabraniu pewnej wprawy i wykonaniu pewnych prób, napewno będzie OK. Nie będzie to iTTL ani TTL, ale bez tego też da się żyć.
    Pozdr!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

sokmarcin
    Gość

Dzięki za odpowiedź. Już trochę zdjęć robiłem tą lampą razem z panasoniciem DMC FZ 30. Panasa sprzedaję i waham się czy nie zostawić na razie lampy. Dopóki nie uzbiera się kasa na nową. Pozdro

Uprawnienia umieszczania postów