Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Slajdy a promienie X

Witam!
    Przeczytałem na opakowaniu slajdu Fuji, że należy chronić je przed naświetleniem promieniami Rentgena. W związku z tym że chcę zdjęciować także slajdami i zamierzam pstrykać na wakacjach gdzie zaistnieje konieczność sprawdzednia bagażu na lotnisku mam dylemat czy warto brać ze sobą czy kupić na miejscu a jeśli tak to czy po naświetleniu i przywiezieniu z powrotem (czytaj prawodopodobnie prześwietleniu bagażu głównego) będą one jeszcze do czegoś zdatne? Macie jakieś doświadczenia w tej materii?

Domyślnie

Zajrzyj pod poniższy link:
    http://www.korex.net.pl/forum/viewto...hlight=rentgen

Na pewno znajdziesz tam odpowiedzi na zadane pytanie.
    D200, F4e, N24/2.8Ais, 35/2Ais, N50/1.2 Ais, N105/2.5 AI, N85/1.8, T17-50/2.8
    Olympus Xa, Yashica Mat 124G
    Ernemann 13x18 (1905-1912?)

Domyślnie

Stosowane przeze mnie rozwiązanie: filmy w bagażu podręcznym (bagaż podręczny też prześwietlają, ale skanery do bagażu głównego są silniejsze). Nie powinno byc problemu. Kiedyś podróżując jeszcze z analogiem po Hiszpanii w ciągu dwóch dni w Madrycie i okolicach jeden film w aparacie (Velvia 50) był prześwietlony z 10 razy (każde muzeum, niektóre zabytki - skanują tam wszystko z uwagi na zagrożenie terroryzmem). Z filmem nie było problemu. Nigdy nie brałem na wyjazdy (z prześwietlaniem) filmów czulszych niż 100, więc nie wiem, jak to jest przy wysokich czułościach. Zawsze też miałem filmy w bagażu podręcznym.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Domyślnie Odp: Slajdy a promienie X

Można dokupić specjalne pudełka ochronne na filmy, np. X-Ray Protect w firmie Raysfoto (http://www.raysfoto.pl/), trzeba wejść na stronę główną>cenniki>akcesoria fotograficzne ogólne.

Cytat Zamieszczone przez Tomson Zobacz posta
    (każde muzeum, niektóre zabytki - skanują tam wszystko z uwagi na zagrożenie terroryzmem).
    O cholercia. Aż się przestraszyłem ile to człowiek, nieświadomie, tego promieniowania przyjmie.

Do muzeum w ołowianych gatkach.

mogli by robić body z ołowiu - i waga i ochrona przed X-ray
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

ja nie zauwazylem nic szczególnego w slajdach a naświetlone miałem je 5 razy w ciagu 2 tyg- już ze zrobionym filmem, fakt była niska czułość ale niestało sie nic- szczęście?
    D3,85 1.4D,24-70 2.8, 135 2.0, 45 mm tilt/shift,70-200 VRII,profoto proB2x2 pro head x4,mamiya AFD+80mm,45 mm,150mm

Uprawnienia umieszczania postów