Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61
    bombel
    Gość

Domyślnie Odp: Windows XP i aktualizacje

Dzięki za odpowiedzi, Koledzy!

Mam jeszcze dodatkowe pytanko: czy obraz (np. dysku) potrzebuje mniej więcej tyle miejsca, ale sam dysk (to znaczy nie objętość nominalna, tylko objętość zajęta przez pliki)? Inaczej mówiąc - czy obraz dysku, który ma plików powiedzmy 10giga (tyle zajętego przez pliki obszaru) potrzebuje mniej więcej tyle samo miejsca na swój obraz?

Nie dziwcie się, bo nie robiłem tego nigdy, stąd być może głupie pytania.

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Słyszałem o tym nie raz. Mógłbyś w punktach, jak dziecku (albo blondynie) podać przepis na to, żeby ugotować taki przepis? To znaczy:

1. bierzemy program taki i taki.
    2. Odnajdujemy w nim partycję systemową
    3. Uważamy na to, tamto i owamto.
    4. Inne partycje robimy, ale albo teraz, albo koniecznie nie w jednej sesji.
    5. Trwa to tyle i tyle.
    6. Unikamy robienia tego i tamtego.
    7. I tak dalej...
    - tak - bierzesz program Acronis True Image http://www.itxon.pl/content/view/24/46/
    - w wersji całkowicie po polsku - legalny 145 zł, inne opcje wg własnego uznania
    - na nic nie uwazasz, tak intuicyjny i jasny interface że nawet moja córka (sory Marta) radzi sobie z przywróceniem systemu w 5 minut
    - robimy partycje, dyski, foldery lub pliki - dowolne konfiguracje wszystkie systemy
    - trwa to - system C i aplikacje D - kilka minut, ale partycja z 200GB fotek no to godzine, ale mozesz bez przeszkód w tym czasie pracowac - program działa w tle
    - dostajesz kopie w całosci lub podzieloną - też dowolnie wg ustawien
    - oczywiscie dla koneserów też zaawansowane opcje czasowe, automayczne, wyboru plików po rozszerzeniu itp...

tez meczył mnie temat reinstalacji i dwudniowego instalowania potem wszystkiego od nowa - teraz czasem nawet z nodów robie to co miesiac - system i aplikacje jak w dniu postawienia - czyste i stabilne - zajmuje to max 10 minut. Polecam, mm to juz 4 lata, kupiłem w.8 potem 9 teraz nawet wydałem kase na 11 bo warto - 100 zł z rabatema a tyle zaoszczedzonego czasu i stresu...
    Ostatnio edytowane przez krzysztof jot ; 05-04-2008 o 12:04

Dzięki za odpowiedzi, Koledzy!

Mam jeszcze dodatkowe pytanko: czy obraz (np. dysku) potrzebuje mniej więcej tyle miejsca, ale sam dysk (to znaczy nie objętość nominalna, tylko objętość zajęta przez pliki)? Inaczej mówiąc - czy obraz dysku, który ma plików powiedzmy 10giga (tyle zajętego przez pliki obszaru) potrzebuje mniej więcej tyle samo miejsca na swój obraz?

Nie dziwcie się, bo nie robiłem tego nigdy, stąd być może głupie pytania.
    Tylko objętość zajęta przez pliki.
    Jest kilka stopni kompresji, więc jak ktoś chce to można kompresować.
    Nieco dłużej to trwa ale zajmuje mniej miejsca.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Kilka dni temu uporałem się z wymianą bebechów i postawiłem system na czysto.
    Byłem mile zdziwiony, bo ściągnięcie i zainstalowanie wszystkich poprawek, łatek, aktualizacji itp. do Windows XP zajęło ok. godziny (mam łącze 1 MB na osiedlówce w bloku), łącznie z kilkukrotnym restartem po niektórych aktualizacjach.

Aktualizacje MS Office zajęły jeszcze mniej czasu.

Piszę o tym tylko po to, że jak boisz się/ nie umiesz/ nie chcesz robić obrazu systemu, to przy sensownym łączu ściągnięcie łatek nie jest takie strasznie czasochłonne. A ustawienia Office i Windows można przecież zachować wcześniej w odrębnych plikach.

Inna rzecz, że jak robię obraz czystego systemu dziś, to i tak przecież ciągle pojawiają się aktualizacje różnych programów, nowe ustawienia w związku ze zmieniającą się zawartością dysku systemowego etc. etc.

Więc co tak naprawdę mi da przywrócenie systemu z obrazu zrobionego 8 miesięcy temu?

P.S. Dla zainteresowanych: w najnowszym Chipie pełne wersje Acronis True Image i Paragon Hard Disk Manager Suite. Za 20 zeta to chyba niezły geszeft.
    Ostatnio edytowane przez PaSkal ; 24-04-2008 o 09:51
    Fiat Lux

OT.. bo jakis przewidujacy admin postawil proxy ..coby wszyscy na osiedlu nie ciagneli tych 3GB łat do Microsoftów

Ania_B
    Gość

tak sobie czytam z rozbawieniem ten wątek..sama miałam te same problemy ale zmieniłam system /Mac/ i teraz wszystko po prostu działa bez problemu i niczym się nie muszę przejmować
    pozdrawiam i życzę wytrwałości! no i już nie przeszkadzam w wymianie info...

bombel
    Gość

Jako pracujący na Macu od kilku lat (i mający winde w domu) z rozbawieniem czytam, jak to te maćki podobno niezawodne, a jakie niewieszalskie, a jak to z nimi kłopotów nijakich nie ma, a jak to przejmować nie ma się czym...

Jako pracujący na Macu od kilku lat (i mający winde w domu) z rozbawieniem czytam, jak to te maćki podobno niezawodne, a jakie niewieszalskie, a jak to z nimi kłopotów nijakich nie ma, a jak to przejmować nie ma się czym...
    Dobrze prawisz, mnie tez już mdli, jak słyszę peany na cześć, niby, niezawodnego systemu Macków.

Wszystko można popsuć, nawet żelazną kulkę z dowcipu narodowościowego i diable.

Ania_B
    Gość

Cytat Zamieszczone przez ADAM1 Zobacz posta
    Dobrze prawisz, mnie tez już mdli, jak słyszę peany na cześć, niby, niezawodnego systemu Macków.

Wszystko można popsuć, nawet żelazną kulkę z dowcipu narodowościowego i diable.
    no pewnie że można wszystko popsuć... ale maczka o wiele trudniej popsuć niż pcta..ale już dajmy sobie spokój bo będzie jak z udawadnianiem wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą każdy i tak ma swoje zdanie
    pozdrawiam wszystkich niezależnie od systemu na jakim pracuje

Cytat Zamieszczone przez Ania_B Zobacz posta
    ..ale już dajmy sobie spokój bo będzie jak z udawadnianiem wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą każdy i tak ma swoje zdanie
    No... bo już chciałem koleżance dogryźć...

Pomijając ceny jabłek, jak zwykle i jak zawsze, zdrowie komputera zależy w dużej mierze od higieny osobistej.

No i przytoczę link podany przez Calme w sekcji "Humor"

http://apina.kubitus.org/6779.jpg

Paweł
    Fiat Lux

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów