Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie Chemia której używamy w ciemni. Ekonomia a jakość?

Czego używacie chodzi mi o wywoływacz do papieru, utrwalacz. Też używacie śmierdzącego roztworu octu do przerywania.

Co jeśli chodzi o ekonomię, a co jeśli o jakość?
    Ja nie będę orginalny w swojej nowej przydomowej ciemni używam ilforda multigrade w tandemie z rapidfixerem i tego cholernie śmierdzącego octu za przerywacz.
    Z chęcią poczytam czym też wy z namiętnością się inhalujecie hehe

Aha no i o podstawowym złocistym płynie… do przywracania świeżości w ustach nie wspomnę
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Do papieów używam podróby Ilforda ze sklepu 2M za ~6zł,efekty są bardzo dobre,wywoływacz jest trwały (nie utlenia się za szybko).Z urtwalaczy to biore Fomafix-a,tani i uniwersalny.Przerywacza nie stosuje
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

W-14 Fenal i U1. Tanie, ale nie o to chodzi. Dobrze przechowywany Fenal może leżeć bardzo długo.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

potrzebuje porady, zaczynam przygode z ciemnia i nie wiem jakiego uzyc wywolywacza, utrwalacza. prosze o konkretne nazwy a nie jakies skroty myslowe ludzi obytych z gory dzieki

Domyślnie

Kup sobie wywoływacz Kodak D76 (do negatywów) i 2M Wywoływacz kontrastowy,utrwalacz może być Fomafic Uniwersal (do papierów i negatywów), i to wszystko.Miłej zabawy
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gall86
    potrzebuje porady, zaczynam przygode z ciemnia i nie wiem jakiego uzyc wywolywacza, utrwalacza. prosze o konkretne nazwy a nie jakies skroty myslowe ludzi obytych z gory dzieki
    No przecież podałem. To są pełne nazwy, a nie skróty myślowe
    w/w wywoływacz jest pozytywowy (do papieru), a utrwalacz jest uniwersalny nadaje się do negatywu i pozytywu.
    Wywoływacz negatywowy to jak wspomniał Leon13th to Kodak D76, Ilford ID-11 (to samo "ustrojstwo" tylko w innym opakowaniu), Kodak Xtol, Kodak D23, ewentualnie Agfa Rodinal.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

dzieki bardzo a moze powiecie gdzie sie zaopatrzacie w chemikalia/papier ? moze akurat jest gdzies taniej/pewniej niz na allegro

Domyślnie

to nie jest porada dla tych zaczynających przygodę z ciemnią, ale przy okazji tego wątku spytam czy nikt już nie naważa sam chemii?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    to nie jest porada dla tych zaczynających przygodę z ciemnią, ale przy okazji tego wątku spytam czy nikt już nie naważa sam chemii?
    Niestety ja już nie. Zbyt mało robię. Część odczynników już się przeterminowała i nie kalkuluje się zanabyć nowych. Może kiedyś... jak będę miał więcej czasu na tę zabawę (marzenie ściętej głowy).
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

to tak jak ja. mam wage analityczną, pełno odczynników. jakie sa ich terminy to juz dawno nie wiem. z doświadczenia - w chemi do papieru ma to małe znaczenie. bardziej jak sie chce np D76 - by reduktory nie były za stare, reszta wytrzyma długo. Utrwalacz tez bez kłopotu - moze byc bardzo stary. Jak będzie zły to wywali siarkę i od razu sie można zorientowac, że cos nie tak.
    Mam chemii naprawde sporo - z kg hydrochinonu, sporo metolu i w sumie przynajmniej kilkanascie kg innych odczynników. A naważałem ostatnio pewnie z 5 lat temu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów