Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Sigma 18-50 MACRO , 50 MACRO

Witam
    proszę o info z własnych doświadczeń (jeśli ktoś miał) z dwoma obiektywami:
    - SIGMA 18 - 50 2,8 Macro
    - SIGMA 50 2,8 MACRO 1:1

pozdrawiam

Domyślnie

O sigmie 18-50 macro na forum juz trochę było, ale może pojawią się jakieś nowe opinie.
    Cały czas chodzi mi to szkiełko po głowie, ale odstrasza mnie słaba rozdzielczość na 50mm i f 2.8. Aby było ok trzeba domknąć chyba do f 5,6 i...w tym momencie może warto dopłacić 300zł i kupić Nikona 16-85 (na 50mm domkniety jest chyba na f 5.5) Zyskujemy dodatkowy zakres, VR i jak sądzę szybszy AF.
    Grzegorz

Domyślnie

Jeżeli chodzi o sigmę 18-50/2.8 macro HSM to mogę polecić. Pierwsza, którą sprawdzałem nie miała BF/FF,
    ostrzyła bardzo szybko (HSM), AF nie mylił się i jeszcze macro. Sprzedałem tylko z powodu przesiadki na N17-55/2.8. Można ją kupić ( używaną ) w super stanie ( prawie nową ) za około 1.000PLN. N16-85 jest super jako spacerzoom, ale optycznie gorszy od sigmy i kosztuje około 2.000PLN ( używki trudno jeszcze znaleźć )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o sigmę 18-50/2.8 macro HSM to mogę polecić. Pierwsza, którą sprawdzałem nie miała BF/FF,
    ostrzyła bardzo szybko (HSM), AF nie mylił się i jeszcze macro. Sprzedałem tylko z powodu przesiadki na N17-55/2.8. Można ją kupić ( używaną ) w super stanie ( prawie nową ) za około 1.000PLN. N16-85 jest super jako spacerzoom, ale optycznie gorszy od sigmy i kosztuje około 2.000PLN ( używki trudno jeszcze znaleźć )
    No i Nikkor 16-85 nie ma światła 2.8. Ja również polecam Sigmę 18-50/2.8 Macro. Mam w wersji bez HSM, ale AF działa bez zarzutu.
    Pozdr!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

A jak wygladaja wg Was foty na 2.8 i 50mm? Czy jakość jest akceptowalna przy formacie 15/21cm?
    Zastanawiam się nad sprzedażą Tokiny 19-35 i Nikona 35-70 aby kupić jeden obiektyw i biorę sigmę pod uwagę, ale
    blokuje mnie właśnie 50mm (chyba że będę unikał tej ogniskowej i traktował ją jako ostateczność).
    Może posiadacie jakieś foto na 50mm i f2.8-4? Chętnie zobaczę..

Domyślnie

Poczytaj to
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32399
    A tu masz moje fotki z sigmy, niestety moja jest bez HSM
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23410

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

dzięki Wszystkim za wstępne info,
    obiektyw właśnie do mnie dotarł
    teraz zobaczymy jak będzie w praktyce

Domyślnie

A może ktoś wie, czy te dwie Sigmy 18-50F2.8 różnią się TYLKO obecnością HSM? Sądząc po specyfikacji tak jest, ale słyszałem różne opinie - generalnie na korzyść tej z HSM...

Domyślnie Odp: Sigma 18-50 MACRO , 50 MACRO

w sigma procentrum na głębockiej twierdzą, że w nowej wersji oprocz HSM poprawila sie tez optyka. Jutro bede sprawdzal w konfrontacji z tamronem 17-50/2.8
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie Odp: Sigma 18-50 MACRO , 50 MACRO

No to czekam na opinię Gdyby to się potwierdziło, to to rzeczywiście ciekawa oferta...
    Szkoda, że na stronie Sigmy nic na ten temat nie ma - prezentowana jest jedynie Sigma bez HSM...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów