Moim pierwszym MF była RZ ProII. Mam do niech sakramencki sentyment i ciężko mi silić się na obiektywizm. RBeką bawiłem się przelotnie i za słabo znam ten system, by znać jego zalety i wady.Zamieszczone przez PiotrB.
W świetle faktu, że cyfrowe systemy MF stają się coraz bardziej dostępne, rozsądny wydaje się zakup 645-tki, do której cyfrowe ścianki oferują już matryce niemal całkowitej wielkości kadru (minimalny crop x1,16).
Z drugiej strony RB-ka i RZ-ta to "urodzeni pack-shooterzy" - ostrzenie na mieszku dające duże możliwości makro nawet przy standardowej optyce, migawka centralna oferująca całkowitą swobodę w kwestii synchronizacji z błyskiem, obiektyw soft focus obecnie już niedostępny w systemie 645, możliwość szybkiej zmiany kadru z poziomego na pionowy a z dodatkowymi kasetami - na kwadratowy, bądź 645, olbrzymia matówka, dzięki której dokładnie widzimy co robimy, bodaj tylko w RZ-cie: adapter tilt & shift umożliwiający prostowanie linii i kładzenie płaszczyzny ostrości (choć całkowicie współpracujący jedynie z obiektywami short barrel).
Ciężki wybór.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami