Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 58 z 58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo
    Zanim się napalisz, poobrabiaj trochę RAWów. To jest specyficzny sprzęt i nie wszystkim przypadnie do gustu (mówię o matrycach SR).
    za późno - już się napaliłem
    a tak na poważnie to do wszystkiego można się przyzwyczaić i wszystko da się opanować

[ Dodano: Wto 28 Mar, 2006 ]
    Cytat Zamieszczone przez volvo
    o silnikach diesla też się mówiło i mówilo od '70-lat i nikt tego cholers..wa nie chciał aż do połowy lat dziewięćdziesiątych kiedy to nastąpiłwielki bum i rewolucja na rynku...
    Akurat diesle nie są dobrym przykładem. Mają tylko dwie zalety - dobrze znoszą wysokie ciśnienie zasysanego powietrza (dlatego łatwo robić doładowane) i stosunkowo mało palą. Poza tym mają same wady...
    wprawdzie to nie miejsce ale wmawiasz mi, że wadą są przebiegi o 25 % dłuższe niżw silnikach benzynowych? Wadą jest niezawodność związana z brakiem układu zapłonowego - świece, przewody i cewka które są podatne na wilgoć, zalania i powodują szumy w układach audio (dziś mało kiedy, tylko przy specjalistycznych instalacjach).
    Wadą wedłu Ciebie jest też większy moment obrotowy przy niższych obrotach, spalaniu i hałasie (wiąże sie z niższymi obrotami).
    PS. przykład? AUDI do wyścigów samochodów prototypowych (Le Mans i podonych) wprowadza 12 cylindrowego diesle w układzie. Narazie słyszałem o jednym rezultacie - wystartowały dwa Audi w wyścigu 12h, jedno prowadziło od początku do końca a drugie miało usterkę - po wymianie intercoolera i jeszcze czegoś z połowy stawki wspieło się na drugą pozycjęw godzinę
    Rozumiem, że podtrzymujesz tezę, że diesle są gorsze niż benz.???
    no cóż, stereotypy jest ciężko obalić podobnie jak przekonaćforumowicza Czornyj o wyższości matryc Fuji
    po Czerwonej stronie mocy

Domyślnie

Dodać należy, że to jest matryca bayerowska i interpolacja jest jednym z naturalnych procesów powstawania obrazu. Podobnie, jak w CCD D200 zresztą
    tylko tu jest interpolowany wyłącznie kolor

[qoute] Miałeś pewnie na myśli, że obraz 6MPIX jest najpierw interpolowany do 12 i potem resamplowany w dół tak? Otóż nie - 6MPIX jest tylko obracany. Wystarczy zobaczyć, co wypluwa DCRAW.
    Nie potrafię sobie wyobrazić zasady, zgodnie z którą taki obrót mógłby nastąpić.

S2 nie miał matrycy SR! Tam były normalne duże czujniki pod kątem 45 stopni. Nie było małych...
    Masz rację, tam był Super CCDIII. To zresztą nieistotne, chciałem tylko wykazać, że te piksele pracują w parach i we wcześniejszej generacji matrycy były nawet ze sobą "zlepione". BTW - gdzie do cholery w takim razie Fuji pakowało SuperCCD SRI?

Zobacz 6MPIX wypluty przez DCRAW bez obracania. Tonalność nie wynika z interpolacji
    Nie mówiłem tonalność, a ciągłość tonalna.gdybym powiedział tonalność, byłaby to oczywista bzdura

Zobacz 6MPIX wypluty przez DCRAW bez obracania. Tonalność nie wynika z interpolacji. Skoro to takie proste, to interpolujcie sobie obrazki z D70 i D200
    Dziwnym nie jest, że jak się przeinterpoluje solidnie obrazek w tę i we wtę, to będzie gładszy. Nie da się jednak dokładnie przeprowadzić tego w taki sposób, jak w skośnej matrycy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rocznik70
    Nie tak dawno w Twoich postach Arra, moglismy przeczytać o genialności obrazu z AFS24-120VR i beznadziejności obrazowania AFS17-55. Teraz dowiadujemy się że że D70 ma lepszą matrycę niż D200... Kurcze, specjaliści z nikona powinni skonsultować z Tobą pozycjonowanie swoich produktów na rynku, bo ewidentnie się nie znają ?!
    Specjalisci z Nikona powinni bacznie obserwowac konkurencje, ktora niestety jezeli chodzi o sensor jest daleko z przodu. Poza tym o jakich specjalistach z Nikona mowisz? O tych co staraja sie ludziom wcisnac obiektyw z 5k ktory rysuje mniej ostro niz obiektyw za 1k? Czy moze o tych, ktorzy wsadzili nie swoja matryce do D200 (bo oczywiscie sa zbyt ciency zeby opracowac swoja) o watpliwej (dla mnie) jakosci? Czy moze o tych, ktorzy niechcacy zapomnieli wyeliminowac efekt paskowania na tej boskiej matrycy. Nie, dzieki, raczej nie zamierzam z nimi niczego konsultowac, bo i tak by nie zrozumieli.
    Poza tym:
    Nigdy nie porownywalem 24-120 do 17-55.
    17-55 wypada blado w porownaniu np. do kita 18-70, ale tylko w kategorii ostrosc i jak pokazalem w jednym z postow wypada rowniez blado w stosunku do 18-200VR.
    24-120 jest swietnym obiektywem, nowy wlasciciel jest z niego bardzo zadowolony.
    Masz jeszcze moze jakies ciekawe wspomnienia na moj temat?
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

wmawiasz mi, że wadą są przebiegi o 25 % dłuższe niżw silnikach benzynowych?
    Mówisz o starych dieslach z MB w lat osiemdziesiątych. Nowoczesne już nie mają tej przewagi.

Wadą jest niezawodność związana z brakiem układu zapłonowego - świece, przewody i cewka które są podatne na wilgoć, zalania
    A może zaletą jest system zasilania podatny na zabrudzenia? Wiesz, jak często padają listwy wtryskowe i ile kosztują?

Wadą wedłu Ciebie jest też większy moment obrotowy przy niższych obrotach, spalaniu i hałasie (wiąże sie z niższymi obrotami).
    Czysta demagogia. To jest efekt doładowania. Porównuj z analogicznym motorem benzynowym z doładowaniem. I co? Czar prysł? Wiesz ile wyciągano w latach osiemdziesiątych w F1 z pojemności 1,5L dzięki doładowaniu?

Przykład z AUDI nic nie mówi. Jednostkowy przypadek. Nie znamy poza tym danych AUDI i konkurencji.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Nie potrafię sobie wyobrazić zasady, zgodnie z którą taki obrót mógłby nastąpić.
    DCRAW -j pokazuje oryginał obrócony o 45sopni, żeby dało się na telewizorze pokazać. Zobacz.

gdzie do cholery w takim razie Fuji pakowało SuperCCD SRI?
    W kompaktach - S20Pro i jakaś małpka.

Nie mówiłem tonalność, a ciągłość tonalna.gdybym powiedział tonalność, byłaby to oczywista bzdura
    Przepraszam - źle Cię zrozumiałem.

Domyślnie

wmawiasz mi, że wadą są przebiegi o 25 % dłuższe niżw silnikach benzynowych?
    Mówisz o starych dieslach z MB w lat osiemdziesiątych. Nowoczesne już nie mają tej przewagi.

Wadą jest niezawodność związana z brakiem układu zapłonowego - świece, przewody i cewka które są podatne na wilgoć, zalania
    A może zaletą jest system zasilania podatny na zabrudzenia? Wiesz, jak często padają listwy wtryskowe i ile kosztują?

Czysta demagogia. To jest efekt doładowania. Porównuj z analogicznym motorem benzynowym z doładowaniem. I co? Czar prysł? Wiesz ile wyciągano w latach osiemdziesiątych w F1 z pojemności 1,5L dzięki doładowaniu?
    Mam Peugeota 405 z nowoczesnym turbo i wtryskiem, zbliżam się do 400 000 km i jedyne co się pierdzieli to węże z chłodnicy i zapiezona turbina od niewystudzania (nie wiedzialem że sięturbiny wystudza, po wydaniu 1 700zł na regeneracje już wiem)

Tak, masz racje pompowtryskiwacze są bardzo podatne na wodę i paprochy w paliwie, dlatego trzeba uważać gdzie się tankuje (nowe stacje) a co kilka tankować leje się Liqui Moly na przepucowanie układu... efekt - opisałem powyżej 400 000km

Wiem ile wyciągano ale wiesz ile te silniki wytrzymywały? W nich nie liczono km tylko stoperem odmierzano czas, silniki budowało się pod czas trwania wyścigu!!! Benzyniaki gorzej znoszą duże ciśnienia dlatego tak padają przy mocnych turbo...
    po Czerwonej stronie mocy

Domyślnie

volvo, to ty masz Peugeota Myślałem, że volvo.
    Jacek

Domyślnie

Mam Peugeota 405 z nowoczesnym turbo i wtryskiem, zbliżam się do 400 000 km i jedyne co się pierdzieli to węże z chłodnicy i zapiezona turbina od niewystudzania (nie wiedzialem że sięturbiny wystudza, po wydaniu 1 700zł na regeneracje już wiem)
    Mam Omegę V6. Silnik po 180tyś całkowicie zdrowy. Koledzy mają po 300-400tyś bez żadnych problemów. I co?

Wiem ile wyciągano ale wiesz ile te silniki wytrzymywały? W nich nie liczono km tylko stoperem odmierzano czas, silniki budowało się pod czas trwania wyścigu!!! Benzyniaki gorzej znoszą duże ciśnienia dlatego tak padają przy mocnych turbo...
    A te diesle z AUDI myślisz, że na cały sezon są? A o znoszeniu doładowania pisałem wcześniej

No to mamy teraz ekstra wątek

Domyślnie

Widze ze glowny temat sie wyczerpal, zamykam wiec.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów