Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    Obejrzalem sobie sampelki z Fuji i oczarowaly mnie niektore obrazki. Faktycznie przejscia sa na super poziomie. Jakos wczesniej nie pomyslalem nawet o tym aparacie. Trzeba bedzie przeprowadzic testy www - web w web
    ja też o nim nie pomyślalem wcześniej a okazuje się, że taki niepozorny a zajefajny :P
    ...ciekawe co będzie z tymi oranicznymi matrycami nad którymi pracuje Fuji żeby JESZCZE poprawić ten rewelacyjny obraz, jedno jest pewne... CHOPY BYDZIE ŁOGIEŃ!!!!!
    po Czerwonej stronie mocy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Dodać też należy, że nie tylko w 12MP. Interpolacja w Fuji zachodzi ZAWSZE, w 6MP trybie RÓWNIEŻ.
    Dodać należy, że to jest matryca bayerowska i interpolacja jest jednym z naturalnych procesów powstawania obrazu. Podobnie, jak w CCD D200 zresztą Miałeś pewnie na myśli, że obraz 6MPIX jest najpierw interpolowany do 12 i potem resamplowany w dół tak? Otóż nie - 6MPIX jest tylko obracany. Wystarczy zobaczyć, co wypluwa DCRAW.

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz
    RAF w fuji ma rozdzielczosc 4256 x 2848
    Nie RAW jest 6MPIX (tyle ma fotodiod x 2 - ale na jeden pisel na obrazku przypada sygnał z obydwu). RAW jest zrzutem z matrycy. Jak więc ma mieć taką rozdziałę, skoro matryca ma mniejszą?

Cytat Zamieszczone przez Kaleid
    Jak bys nie kombinowal, to jest interpolacja, nie rozdzielczosc efektywna
    Podobnie jak w innych CCD.

S2 ma tak samo 6MP matrycę, tylko tam fotodiody S i fotodiody R nie zostały całkowicie rozdzielone (choć też były podwójne, tylko jakby "zlepione" w jeden układ). W S3 wywalono fotodiodę R na zewnątrz, dzięki czemu zwiększono powierzchnię fotodiody S, co z kolei zwiększa sprawność układu w rozczytywaniu informacji w cieniach
    S2 nie miał matrycy SR! Tam były normalne duże czujniki pod kątem 45 stopni. Nie było małych...

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz
    ktos na forum tu rzucal zdjecia z fuji s20 tam bylo to ladnie pokazane
    Ciekawe kto? Żebyście nie szukali - przeklejam tamtego posta tutaj.
    Testowałem wężyk od Practiki (zacinał się) i w trybie M i nie ustawionej ekspozycji trzymając aparat w łapie nadusiłem wężyk. Wyszedł piękny przepał:

A teraz korekta w PS o -3.7EV i lekkie dociągnięcie dołu krzywą (wszystko w ACR, potem nie poprawiane):

Fajne?

Należy też jednak zwrócić uwagę, że swoista gładkość zdjęć z Fuji w dużej mierze jest skutkiem interpolacji, a nie cudowności dynamiki.
    Zobacz 6MPIX wypluty przez DCRAW bez obracania. Tonalność nie wynika z interpolacji. Skoro to takie proste, to interpolujcie sobie obrazki z D70 i D200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rocznik70
    uwazam ze S3 ma naprawde dobrą matryce. Jak widziałem na niektórych porównaniach, prawdopodobnie lepszą ilość detali w światłach niż mtryca D200. I nie mam zamiaru się spierać że tak nie jest. Ale jak czytam że matryca D200 jest na takim poziomie jak D70 to nabieram przekonania że ktoś kto głosi takie tezy nie ma zielonego pojęcia o czym pisze
    Moim zdaniem (poparym pracą z plikami z tego aparatu) matryca D200 w zakresie niskich czułosci jest FANTASTYCZNA. Być może z matrycy S3 można wycisnąć jeszcze więcej ? Nie wiem, bo nie bawiłem się rawami tego aparatu. Ale porównywanie jej do CCD z D70/50/100 to jakieś nieporozumienie.
    Z sampli ogolnie dostepnych matryca w D200 to najslabsze ogniwo tego aparatu. Matryca z D200 nie jest na poziomie z D70 - dla mnie jest gorsza, dla Ciebie lepsza.
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez volvo
    ja też o nim nie pomyślalem wcześniej a okazuje się, że taki niepozorny a zajefajny :P
    ...ciekawe co będzie z tymi oranicznymi matrycami nad którymi pracuje Fuji żeby JESZCZE poprawić ten rewelacyjny obraz, jedno jest pewne... CHOPY BYDZIE ŁOGIEŃ!!!!!
    Jak pokazuje doświadczenie, najlepsze rozwiązania zazwyczaj się nie przyjmują. Foveon np. wypuścił rewelacyjną matrycę i co? D...a. Nikt tego cholerstwa nie chce, koncepcja nie jest rozwijana. Świetny Kodak DCS Pro - passe. O LBCAST-ach Nikona mówiło się, że ich nowa generacja - legendarny NEMOS trafi do D200. I nie trafił.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MzMarcin
    "Ale porównywanie jej do CCD z D70/50/100 to jakieś nieporozumienie."
    TO FAKT w pełni potwierdzam.
    Zgadza sie, matryca w D200 to zupelnie cos innego nieporownywalnego do niczego co jest w stanie zarejestrowac obraz.

"oooo boska matryco z D200, ooooo boska, niech niewierni nie waza sie ciebie porownywac do takiego pospolstwa jak D50/70/100. Bluzni ten kto kala imie matrycy z D200. O cudowne dziecko inzynierow Sony i filozofow Nikona, wybacz im...."

D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

Nie tak dawno w Twoich postach Arra, moglismy przeczytać o genialności obrazu z AFS24-120VR i beznadziejności obrazowania AFS17-55. Teraz dowiadujemy się że że D70 ma lepszą matrycę niż D200... Kurcze, specjaliści z nikona powinni skonsultować z Tobą pozycjonowanie swoich produktów na rynku, bo ewidentnie się nie znają ?!
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

miklo ta fotka robi wrażenie
    ja już podjąłem decyzję o zakupie ... do reportażu i tak używam szybkiego D50 bo nic więcej mi nie potrzeba a tam gdzie potrzeba, tam będzie S3 Pro

Domyślnie

Foveon np. wypuścił rewelacyjną matrycę i co? D...a. Nikt tego cholerstwa nie chce, koncepcja nie jest rozwijana.
    Miała niestety kilka wad ta matryca Ale faktycznie koncepcja była świetna. Ostrość obrazu w skali 1:1 powalająca. Tylko co z tego, skoro resamplując 10mpix z bayerowskiej matrycy do 3mpix (jak w Foevon) otrzymamy lepszy obraz? Gdyby pojawił się Foevon full frame 3x6mpix, to zjadłby pewnie konkurencję, a tak... Oczywiście w niższych ISO.

[ Dodano: 28 Marzec 06, 21:26 ]
    miklo ta fotka robi wrażenie
    ja już podjąłem decyzję o zakupie ... do reportażu i tak używam szybkiego D50 bo nic więcej mi nie potrzeba a tam gdzie potrzeba, tam będzie S3 Pro
    Nie wszystko da się tak ładnie wyciągnąć. Często są problemy z delikatnymi przepałkami i ACR - pojawiają się dziwne kropki. To jest jedna z bolączek matryc SR - brak dobrego softu.

Zanim się napalisz, poobrabiaj trochę RAWów. To jest specyficzny sprzęt i nie wszystkim przypadnie do gustu (mówię o matrycach SR).

Domyślnie

Jak pokazuje doświadczenie, najlepsze rozwiązania zazwyczaj się nie przyjmują. Foveon np. wypuścił rewelacyjną matrycę i co? D...a. Nikt tego cholerstwa nie chce, koncepcja nie jest rozwijana. Świetny Kodak DCS Pro - passe. O LBCAST-ach Nikona mówiło się, że ich nowa generacja - legendarny NEMOS trafi do D200. I nie trafił.
    o silnikach diesla też się mówiło i mówilo od '70-lat i nikt tego cholers..wa nie chciał aż do połowy lat dziewięćdziesiątych kiedy to nastąpiłwielki bum i rewolucja na rynku... pamiętaj, że to są próby badania rynku oraz najlepsze testy na świecie - puścić jakiś model z nowym rozwiązaniem i w między casie weryfikacja czy trafia do serwisu, jeśli tak to z jakiego powodu, uważna obserwacja środowiska fotografów co o danym rozwiązaniu sądzą, dlaczego jak w przypadku S3 pro przyjmuje sięw badzo wąskim gronie głównie zawodowców którzy nie chętnie mówią jakiego sprzętu używają żeby nie robić prodeucentom kryptoreklamy etc...
    na temat tego co napisałeś, ludzie piszą książki a Ty napisałeś 3 zdania.
    Bądż pozdrowiony Padawann!

Domyślnie

o silnikach diesla też się mówiło i mówilo od '70-lat i nikt tego cholers..wa nie chciał aż do połowy lat dziewięćdziesiątych kiedy to nastąpiłwielki bum i rewolucja na rynku...
    Akurat diesle nie są dobrym przykładem. Mają tylko dwie zalety - dobrze znoszą wysokie ciśnienie zasysanego powietrza (dlatego łatwo robić doładowane) i stosunkowo mało palą. Poza tym mają same wady...

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów