Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Domyślnie D200 czy S3 pro ???

Co Waszym zdaniem jest lepsze i praktyczniejsze - D200 czy S3 pro???
    po Czerwonej stronie mocy

pebees
    Gość

Domyślnie

Jeśli miałbym wybierać to wybrałbym D200. Oczywiście o ile nie wybrałbym S3Pro.

Domyślnie

S4. Podobno ma byc oparte na korpusie D200 /lub F6/

Domyślnie

Przy całym moim szacunku dla Fuji S3, w którym - istotnie - osiągnięcia w kwestii dynamiki zbliżają go do standardów cyfrowego średniego formatu, wolałbym d200.
    - zdecydowanie lepszy wizjer
    - lepiej zaprojektowany, poręczniejszy korpus - S3 to F80 przerobione na PanzerKampfWagen
    - nowocześniejszy układ AF
    - większa szybkość działania (nie chodzi mi o duperelną ilość kl/sek, ale ogólnie o brak lagów)
    - wreszcie działa z manualami
    - wyższa rozdzielczość
    - trochę lepszy czas synchronizacji z lampami, iTTL i AutoFP
    - solidniejsza migawka
    - wygodny interfejs użytkownika, banki pamięci nastawów
    - większy telewizor

Domyślnie

Poniewaz dla mnie liczy sie jakosc obrazu, to wybralbym Fuji. D200 ma wszystko lepsze oprocz matrycy. Wobec czego wybor pomiedzy D200 a S3 jest na zasadzie, czy chcesz cieszyc sie robieniem fotek (D200), czy cieszyc sie ich ogladaniem (S3).

Pozdrawiam
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Przy całym moim szacunku dla Fuji S3, w którym - istotnie - osiągnięcia w kwestii dynamiki zbliżają go do standardów cyfrowego średniego formatu, wolałbym d200.
    - zdecydowanie lepszy wizjer
    - lepiej zaprojektowany, poręczniejszy korpus - S3 to F80 przerobione na PanzerKampfWagen
    - nowocześniejszy układ AF
    - większa szybkość działania (nie chodzi mi o duperelną ilość kl/sek, ale ogólnie o brak lagów)
    - wreszcie działa z manualami
    - wyższa rozdzielczość
    - trochę lepszy czas synchronizacji z lampami, iTTL i AutoFP
    - solidniejsza migawka
    - wygodny interfejs użytkownika, banki pamięci nastawów
    - większy telewizor

skąd wiesz, że ma lepszą migawkę??
    jak to D200 ma więcej pixeli??? Przecież S3 Pro ma 2x 6,18 Mega czyli ponad 12 Mega pixeli łącznie!!!!

[ Dodano: Wto 28 Mar, 2006 ]
    Cytat Zamieszczone przez arra
    Poniewaz dla mnie liczy sie jakosc obrazu, to wybralbym Fuji. D200 ma wszystko lepsze oprocz matrycy. Wobec czego wybor pomiedzy D200 a S3 jest na zasadzie, czy chcesz cieszyc sie robieniem fotek (D200), czy cieszyc sie ich ogladaniem (S3).
    Arra to do mnie przemawia - myśle, że masz racje

Domyślnie

Volvo_ to zrob se Rawa w s3pro i zobaczysz jaka jest jego wielkosc! Tyle jest rzeczywistych pixeli i zapewniam cie ze to nie jest 12 milionow

swoja droga kilka razy mialem okazje zobaczyc zdjecia z s3pro powiekszane do 100x70cm i bylo to....hmmm kiepskie i to bardzo.

wiem ze sie naraze, ale widzialem tez zdjecia w tych rozmiarach z cyfrowych nikonow i nie byly takie kiepskie

Domyślnie

Volvo - Fuji S3pro ma 6MP matrycę, w której na każdą lokację piksela przypadają dwie fotodiody, z których jedna przekazuje informację o cieniach i tonach średnich, a druga uzupełnia te informacje o detale w światłach, przez co uzyskuje się większą dynamikę układu. Fakt obecności dwóch fotocel na piksel nie ma jednak ŻADNEGO wpływu na rozdzielczość.
    Ta jest w Fuji podnoszona do 12MP drogą interpolacji i istotnie uzyskuje się więcej detalu niż w przypadku klasycznej, 6MP matrycy, ponieważ sensory ułożone są skośnie pod kątem 45, co zwiększa gęstość wyinterpolowanych linii o pierwiastek kwadratowy z 2 (ok. 1,41x). Tłumaczyłem to cholernie szczegółowo w tym wątku:
    http://forum.nikon.org.pl/viewtopic....r=asc&start=50
    Zapewniam cię jednak, że ni cholery nie uzyskasz z Fuji takiej rozdzielczości, jaką daje 10MP układ z D200

Co do migawki - wnoszę, że jest solidniejsza drogą dedukcji, bazując na podstawie dwóch faktów:
    - jest inna niż w S3 (1/8000, w Fuji 1/4000)
    - producent obiecuje, że wytrzyma 100tys cykli. W przypadku S3 nie ma żadnej deklaracji co do żywotności migawki

Poniewaz dla mnie liczy sie jakosc obrazu, to wybralbym Fuji. D200 ma wszystko lepsze oprocz matrycy. Wobec czego wybor pomiedzy D200 a S3 jest na zasadzie, czy chcesz cieszyc sie robieniem fotek (D200), czy cieszyc sie ich ogladaniem (S3)
    Mimo, najszczerszych chęci, za cholerę nie widzę owej domniemanej, morderczej wyższości jakości obrazowania układu SuperCCD SR nad matrycą D200. Widać nie jest mi dane.

Domyślnie

hmm a ja pwiem tak matryca w fuji jest ekstra kladze trupem d70 i w rozdzielczosci i w dynamice i w kolorach
    -pomiar swiatla jest o wiele lepszy niz w d70
    -ma gripa ulatwia to prace
    -RAF ma 25 mb dobrze uzywac karty 512 xd bez M i np CF 1 GB do tego databank
    -AF dziala dobrze i pewnie BF/FF
    -naprawde niezle konwertuje do JPG niemoge sie nadziwic juz zrobilem mnostwo testow
    -dobre zasilanie lecz nie lepsze nie d70
    czy w rozdzielczosci sa roznice to tylko znalazlem taki link
    http://www.pbase.com/image/54185090
    -uzywalnie iso 800 i 1600 do tej pory wg mnie d70 konczylo sie na iso 640
    -dynamika i w swiatlach (da sie cos z nich wyciagac) i w cieniach nie pozostaja czarne plamy
    -nie mam mnogosci funkcji ktorych sie nie uzywa ma to co jest potrzebne
    -bardzo dobrze dziala tryb pomiaru blysku tyle ze nie ma zdalnego wyzwalania lamp w ittl

w porownaniu do d200 z tego co czytalem to wg mnie d200 ma

-super AF
    -jest super szybki
    -mozna uzywac manuali
    -jasny wizjer (choc zamiast s3 mialem kupic d1x to wg mnie to ja tam roznic w wizjerach nie widze ale to moje odczucie mam dobry wzrok i jasne szkal)
    -mniejsza dynamika niz s3

ja wybralem S3 i nie zaluje
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Volvo - Fuji S3pro ma 6MP matrycę, w której na każdą lokację piksela przypadają dwie fotodiody, z których jedna przekazuje informację o cieniach i tonach średnich, a druga uzupełnia te informacje o detale w światłach, przez co uzyskuje się większą dynamikę układu. Fakt obecności dwóch fotocel na piksel nie ma jednak ŻADNEGO wpływu na rozdzielczość.
    Ta jest w Fuji podnoszona do 12MP drogą interpolacji i istotnie uzyskuje się więcej detalu niż w przypadku klasycznej, 6MP matrycy, ponieważ sensory ułożone są skośnie pod kątem 45, co zwiększa gęstość wyinterpolowanych linii o pierwiastek kwadratowy z 2 (ok. 1,41x). Tłumaczyłem to cholernie szczegółowo w tym wątku:
    http://forum.nikon.org.pl/viewtopic....r=asc&start=50
    Zapewniam cię jednak, że ni cholery nie uzyskasz z Fuji takiej rozdzielczości, jaką daje 10MP układ z D200

Co do migawki - wnoszę, że jest solidniejsza drogą dedukcji, bazując na podstawie dwóch faktów:
    - jest inna niż w S3 (1/8000, w Fuji 1/4000)
    - producent obiecuje, że wytrzyma 100tys cykli. W przypadku S3 nie ma żadnej deklaracji co do żywotności migawki
    jeśli chodzi o czas otwarcia migawki to wiem ...
    ale z tą żywotnościąto rzeczywiście ciekawe dlaczego nic nie podali

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów