Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Domyślnie

Czornyj to wiem, ale jak rozpoznać że to to? bo handlarze nic nie wiedzą co sprzedaja, wiem ze IBM miała pewne cechy szczególne czyli 15,0 cali i rozdzielczość 1440x1050 i tylka ta, ale juz niby takich nie instaluja (tylko panoramy -kolejna pomyłka).
    Mariusz Hajdarowicz

F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Pakuje rowniez do modelu vostro. Mialem przyjemność troszkę bawić się takim zestawem i nie powiem bardzo fajnie to wszystko wygląda. Mylne jest twierdzenie ze ikonki są zamale, obraz jest nieczytelny.

Domyślnie

Fenek,

O to chodzi: co masz? ja nie wymagam cudów i jeśli nie znajde nic z S-IPS za sensowne pieniadze to pomysle nad czymś innym lub odpuszcze laptopa i kupie fajny stacjonarny
    Mariusz Hajdarowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    Nie zgadzam się, że matryce laptopów to totalne dno. Ich braki można nadrobić regulacją barw w oprogramowaniu karty graficznej. Od jakiegoś czasu zaniechałem podpinania CRT do laptopa przy obróbce bo doszedłem do wniosku że na laptopowym LCD zdjęcia wyglądają praktycznie tak samo.
    Tak, wiem że ktoś o b. wysokich wymaganiach i tak nie będzie zadowolony.
    Ciekaw jestem, jak za pomocą "regulacji barw w oprogramowaniu karty graficznej" zwiększyć gamut, ujednolicić podświetlenie i poprawić charakterystykę kątową wyświetlacza LCD w laptoku?

Cytat Zamieszczone przez hajdar Zobacz posta
    Czornyj to wiem, ale jak rozpoznać że to to? bo handlarze nic nie wiedzą co sprzedaja, wiem ze IBM miała pewne cechy szczególne czyli 15,0 cali i rozdzielczość 1440x1050 i tylka ta, ale juz niby takich nie instaluja (tylko panoramy -kolejna pomyłka).
    Oglądać!

Domyślnie

niby tak, ale co mam pojść do nich i powiedzieć że chce obejrzeć wszystkie laptopy jakie mają
    poważnie to jest chyba bedę musiał, choć brak mi czasu na wycieczki po sklepach komputerowych...
    Mariusz Hajdarowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hajdar Zobacz posta
    niby tak, ale co mam pojść do nich i powiedzieć że chce obejrzeć wszystkie laptopy jakie mają
    poważnie to jest chyba bedę musiał, choć brak mi czasu na wycieczki po sklepach komputerowych...
    Dokladnie tak, i jeszcze zacznij je przestawiac i poloz jeden kolo drugiego dla porownania ktora matryca swieci najlepiej. Przeciez chcesz wydac pare tysiecy zlotych.
    Takie Twoje prawo, i najlepiej na koncu powiedz ze nie chcesz zadnego bo zamowisz taniej taki sam w internecie
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Ciekaw jestem, jak za pomocą "regulacji barw w oprogramowaniu karty graficznej" zwiększyć gamut, ujednolicić podświetlenie i poprawić charakterystykę kątową wyświetlacza LCD w laptoku?
    gamut - okej, zgodzę się że tego się nie przeskoczy, nie mniej myślę że dobre LCD laptopa ustępuje CRT w sposób akceptowalny
    podświetlenie - wystarczy dobrze zorientować się przed zakupem odnośnie upatrzonego modelu. W moim lapku spadek jasności występuje tylko w skrajnych rogach (winieta ) a około centymetrowy pas na dolnej krawędzi jest jaśniejszy od reszty. A tak się składa że te obszary przynajmniej w moim wypadku nie biorą udziału przy obróbce zdjęć. Niejednolitość podświetlenia pozostałych części matrycy jest na tyle niewielka, że nie jestem w stanie się go dopatrzeć. Widocznie tandem oko-mózg sobie koryguje takie coś po pewnym czasie używania.
    charakterystyka kątowa - obrabiasz zdjęcia patrząc na monitor pod kątem 45 stopni? Zawsze wydawało mi się że patrząc na ekran LCD prostopadle do jego powierzchni, dostaje się najlepsze co może dać konkretna matryca.

Cytat Zamieszczone przez hajdar
    O to chodzi: co masz? ja nie wymagam cudów i jeśli nie znajde nic z S-IPS za sensowne pieniadze to pomysle nad czymś innym lub odpuszcze laptopa i kupie fajny stacjonarny
    Asia F3JP-AS053c. Chyba już nie jest produkowany, choć nie można powiedzieć że jest stary. (C2D 1.8, 2GB, ATI X1700) A czyja i jaka matryca w nim siedzi - nigdy w sumie tego nie dochodziłem a jeśli gdzieś czytałem to nie pamiętam.
    Problemem jest cena. :P W tej cenie można mieć naprawdę wypaśnego stacjonara.
    Jeśli mobilność nie jest dla Ciebie musem (dla mnie (nie)stety jest) to sobie od razu odpuść i inwestuj w stacjonarnego. A kasę którą zaoszczędzisz (nie jest tajemnicą że taki sam zestaw laptokowy jest droższy niż PCtowy) zainwestuj w porządną iiyamę czy eizo.

Podpowiem: noteboookcheck.pl. Oczywiście nie recenzują tam każdego laptopa na rynku ale znakomita większość recenzji ma także rozdział poświęcony matrycy. Testują tam m.in. właśnie równomierność podświetlenia, niedoskonałości w wyświetlaniu barw, kontrast itd.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

gamut - okej, zgodzę się że tego się nie przeskoczy, nie mniej myślę że dobre LCD laptopa ustępuje CRT w sposób akceptowalny
    podświetlenie - wystarczy dobrze zorientować się przed zakupem odnośnie upatrzonego modelu. W moim lapku spadek jasności występuje tylko w skrajnych rogach (winieta ) a około centymetrowy pas na dolnej krawędzi jest jaśniejszy od reszty. A tak się składa że te obszary przynajmniej w moim wypadku nie biorą udziału przy obróbce zdjęć. Niejednolitość podświetlenia pozostałych części matrycy jest na tyle niewielka, że nie jestem w stanie się go dopatrzeć. Widocznie tandem oko-mózg sobie koryguje takie coś po pewnym czasie używania.
    charakterystyka kątowa - obrabiasz zdjęcia patrząc na monitor pod kątem 45 stopni? Zawsze wydawało mi się że patrząc na ekran LCD prostopadle do jego powierzchni, dostaje się najlepsze co może dać konkretna matryca.
    No bardzo zgrabna i zabawna wypowiedź, tylko niestety mało oparta na obiektywnych faktach.

Domyślnie

#Czornyj

Dokładnie to pokazywałem m.in to:

Proszę jednakowoż pamiętać, że to laptok kosztujący ponad 8 tys zł i na dodatek specjalnie przebierany pod kątem producenta wyświetlacza. Dell montuje 3 różne, od LG-Philips, Sharpa i jakiś trzeci niezidentyfikowany. Testowałem wszystkie i ten jest najmniej niedobry. Niestety czym tańsze laptopy tym gorzej do dyskwalifikacji włącznie.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Podpowiem: noteboookcheck.pl. Oczywiście nie recenzują tam każdego laptopa na rynku ale znakomita większość recenzji ma także rozdział poświęcony matrycy. Testują tam m.in. właśnie równomierność podświetlenia, niedoskonałości w wyświetlaniu barw, kontrast itd.
    Taaaa..... testują..... z dramatycznymi błędami rzeczowymi i interpretacyjnymi, żeby nie powiedzieć bzdurami.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów