Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Domyślnie

Tak jakby nie miałem specjalnych złudzeń. A odnośnie mitów nt. wspaniałych matryc w laptokach, to proszę bardzo - teścik 17 calowej matrycy w HP:

Referencyjnie - mój Szajsung 214T, kupiony przeze mnie niechętnie i z czystego skąpstwa:

test równomierności podświetlenia - wyświetlona szarość:

test reprodukcji gammy

Jak widać nędza, ale przejdźmy do wspaniałej matrycy laptokowej:

szarość:

gamma - niestety trochę mi toto nie wyszło przez morę, ale to co istotne, widać:

Życzę powodzenia komuś, kto będzie chciał to "wyregulować na karcie graficznej"

Dla ciekawskich - plansza której użyłem w do testu, dla monitorów kalibrowanych pod gammę 2,2:
    http://members.chello.pl/m.kaluza/rzeznik_lcduf.png
    Jeśli ktoś się nie domyślił - to ma sięwyświetlić jako równomierne, szare gradienty...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 31-03-2008 o 20:27

Domyślnie

@Czornyj
    Powiem otwarcie że nie do końca rozumiem co ma udowadniać test z "rzeźnika". Że naprzemiennie ułożone szary i kolor mają dawać szarość? No trudno, za głupi jestem by to pojąć.
    Zdjęcia jak radzi sobie moja matryca z szarością na całym ekranie nie mogę zamieścić (póki co) - D80 pojechał sobie na mapowanie a focenia tego komórką nie zaryzykuję. :P

@Tom01
    Nie zagłębiałem się nigdy w ich konkluzje. Ale wydawało mi się że przynajmniej ich pomiary podświetlenia i kolorów są na tyle wiarygodne, że wnioski można wysunąc samemu.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    @Czornyj
    Powiem otwarcie że nie do końca rozumiem co ma udowadniać test z "rzeźnika". Że naprzemiennie ułożone szary i kolor mają dawać szarość? No trudno, za głupi jestem by to pojąć.
    Zdjęcia jak radzi sobie moja matryca z szarością na całym ekranie nie mogę zamieścić (póki co) - D80 pojechał sobie na mapowanie a focenia tego komórką nie zaryzykuję. :P

@Tom01
    Nie zagłębiałem się nigdy w ich konkluzje. Ale wydawało mi się że przynajmniej ich pomiary podświetlenia i kolorów są na tyle wiarygodne, że wnioski można wysunąc samemu.
    To coś na monitorze skalibrowanym do gamma=2,2 ma się wyświetlić jako neutralnie szary gradient. Jeśli widać przebarwienia, to znaczy że monitor jest źle skalibrowany. Jeśli tak jak na załączonym przeze mnie przykładzie widać przebarwienia na dole inne (CMY), a na górze inne (RGB), to znaczy, że sprawa jest beznadziejna.

Domyślnie

W porządku, nie znam szczegółów teorii kalibracji monitorów więc się nie spieram więcej.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Oj, znów wywołałem małe wojny, nie o to mi chodziło.
    Dyskusji co i czy sie nadaje, co sie da skalibrować co nie było już trochę i ciągle będą niestety.
    Ja mie mam kalibratora niestety i cudów nie oczekuje, ale chce widzieć co robie i mieć jakąś świadomośc tego.

Tom i Czornyj liczyłem na Wasze informacje w formie jakichś konkretnych propozycji, ale może tak sie nie da, nie chce żebyście po raz kolejny pisali to co już było w wielu wątkach, tamto sobie już poczytałem.
    Chyba znów odpuszcze sobie laptopka

Czornyj, pważnie jak klikne ten link to powinienem widzieć szary gradient??? siedze teraz w robocie przy marnym laptopie FS (wiec wiem co to męka pracy na g... wartym wyświetlaczu) i to co widze to bardzo wyraźne kolorowe pasy...
    Mariusz Hajdarowicz

F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hajdar Zobacz posta
    Czornyj, pważnie jak klikne ten link to powinienem widzieć szary gradient??? siedze teraz w robocie przy marnym laptopie FS (wiec wiem co to męka pracy na g... wartym wyświetlaczu) i to co widze to bardzo wyraźne kolorowe pasy...
    Poważnie - powinno to wyglądać tak, jak na tym zdjęciu ekranu 214T. Na idealnym, idealnie wykalibrowanym pod gamma=2,2 monitorze nie zobaczysz ani deka koloru, choćbyś się wściekł.

W naszych wypowiedziach w tym wypadku nie chodziło o doktoryzowanie się z świetnych i lepszych rozwiązań. Mz. z laptokami sprawa po prostu jest beznadziejna, a jeśli chce się czegoś względnie akceptowalnego, to trzeba zapłacić fortunę i naocznie upewnić się przed zakupem co bierzemy.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 01-04-2008 o 07:46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Poważnie - powinno to wyglądać tak, jak na tym zdjęciu ekranu 214T. Na idealnym, idealnie wykalibrowanym pod gamma=2,2 monitorze nie zobaczysz ani deka koloru, choćbyś się wściekł.
    Ja na swoim monitorze LG L1710B też widzę kolory

Domyślnie

A czy są jakieś laptopy z matrycą PVA / MVA ?

Domyślnie

No właśnie, temat jest dość ciekawy, bo producenci laptopów unikają jak ognia, podawania danych technicznych wyświetlaczy i zwykle ograniczają się do podania rozdzielczości, ewentualnie liczby kolorów (tylko nie dodają, czy dotyczy to wyświetlacza, czy wyjścia na dodatkowy monitor).
    Mam więc apel do kolegi Tom01 o podanie konkretnych przykładów, a najlepiej tabeli matryc zastosowanych w konkretnych modelach laptopów.
    Dla zwykłych śmiertelników te informacje są niedostępne.
    Ostatnio edytowane przez ADAM1 ; 01-04-2008 o 12:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ADAM1 Zobacz posta
    Mam więc apel do kolegi Tom01 o podanie konkretnych przykładów, a najlepiej tabeli matryc zastosowanych w konkretnych modelach laptopów.
    Niestety wiele nie pomogę. Trzeba po prostu oglądać. Producenci laptopów montują rozmaite rodzaje nawet do tej samej linii produktowej. Stosunkowo największe nadzieje rokują modele Dell Inspiron, XPS, Precision, widziałem naprawdę przyzwoite Sony Vaio z nietypowym ekranem 16", Toshiba Satellite Pro, starsze IBM z 15" wyświetlaczami Sharpa (łatwo je rozpoznać, bo po wyłączeniu mają zielonkawy poblask). Dobrze mieć wyjście DVI, ale to rzadkość, zarezerwowana do najlepszych modeli. W sytuacji ograniczonego budżetu i wymaganiami stawianymi przez fotografię, warto interesować się wyprzedażami i rynkiem wtórnym. W nowych, tanich, w zdecydowanej większości montuje się straszne padło.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-04-2008 o 12:50
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów