Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Dell 24" 2407wfp-hc

Witam,
    szukam opinii o tym monitorze (DELL 24" 2407WFP-HC), oczywiście pod kątem zastosowania do amatorsiej obróbki fotografii (czytaj: by po skalibrowaniu monitora, odbitki z fotolabu nie odbiegały zbytnio od tego co widać w wywoływarce RAW w której obrobiono te zdjęcia do wywołania).
    W ostatnim wątku o monitorach 24" się nie pojawił. Tutaj też nie został wymieniony. Czy to przeoczenie, czy monitor rzeczywiście do niczego się nie nadaje? Jest on na matrycy S-PVA, więc chyba nie tak źle jeśli chodzi o barwy.
    Miał ktos z nim kontakt? Jakie wrażenia?
    wiktor

Domyślnie

ja mam taki u siebie w akademiku. Jednym slowem rewelacja.

Domyślnie

Z tego co kiedyś o nim czytałem do fotografii go nie polecają Można na necie znaleźć kilka testów z niemiec o ile dobrze pamiętam.

Wszystko zależy od Twoich wymagań. Ja miałem kiedyś młodszego brata tego monitora, ale na S-IPS Della 2007 WFP i bez kalibracji dawał radę. Z Labu odbierałem zdjęcia prawie identyczne co na ekranie.

Jednak z tego co pamiętam (nie jestem teraz na bieżąco) ten Dell nie jest wcale tani i w tej cenie, albo niewiele drożej można znależć coś lepszego.

Podrawiam
    www.bwitek.com

Nikon F100 + 50mm f1.2, Nikon F100 + MB15 + 105mm f2.8
    Canon's, Mamiya's, Polaroid's

Domyślnie

Zobacz, jakie pasmo przenoszenia ma ten monitor. Od tego zalezy ilość szczegółów i częsciowo ostrość. Są monitory 19' i 20", które mają szerokośc pasma mniejszą niż obecnie posiadana przeze mnie 17".
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drhardware Zobacz posta
    Zobacz, jakie pasmo przenoszenia ma ten monitor. Od tego zalezy ilość szczegółów i częsciowo ostrość. Są monitory 19' i 20", które mają szerokośc pasma mniejszą niż obecnie posiadana przeze mnie 17".
    Ten parametr był bardzo istotny w odniesieniu do monitorów CRT. Monitory domowe czy biurowe z reguły miały pasma nie przekraczające 200 MHz. Szerokości pasma torów wizji sprzętu aspirującego do klasy profesjonalnej były duuużo wyższe. Np. Iiyama VisionMaster HM204 DT miał (jeśli wierzyć producentowi) 390 MHz a wcale nie był to ósmy cud świata. Faktem jest, że im więcej było tych megaherców, tym bardziej szczegółowy i ostry był obraz oraz tym więcej złotówek trzeba było wydać na monitor. W monitorach LCD nie jest to już tak oczywiste. Wielcy tego świata jak NEC czy EIZO w podstawowych specyfikacjach swoich flagowych serii (SpectraView i ColorEdge) w ogóle tego parametru nie podają. Inni różnie, niemniej jednak liczby nie przekraczają z reguły 200 Mhz i różnią się dość znacznie dla wejścia analogowego i cyfrowego. Myślę więc, że używanie tego parametru jako wykładnika klasy monitora jest nieuzasadnione.
    Ostatnio edytowane przez aldus ; 31-03-2008 o 22:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aldus Zobacz posta
    Szerokości pasma torów wizji sprzętu aspirującego do klasy profesjonalnej były duuużo wyższe.
    Potrzebne pasmo to nic więcej jak ilość punktów linii obrazu razy ilość linii razy częstotliwość przebiegu wiązki przez cały ekran. Dla monitora 1600x1200 i 85Hz jest to ok 164MHz. Czym szersze pasmo, tym większe zakresy ww parametrów, a głównie częstotliwości odchylania pionowego (odświeżania) przy stałej rozdzielczości. Przy monitorze LCD, gdzie wszystkie te trzy parametry są stałe, nie ma sensu podawania pasma.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wukaem Zobacz posta
    szukam opinii o tym monitorze (DELL 24" 2407WFP-HC), oczywiście pod kątem zastosowania do amatorsiej obróbki fotografii
    Omijać szerokim łukiem.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Dobry to był 2405, nowsze modele sknocili, sam miałem okazję zamienić bez dopłaty ze starego na nowy i zrezygnowałem. Z czystym sumieniem mogę polecić Della 2005 lub 2405 (oczywiście panoramy).
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

O tak, posiadam 2405FPW i z całą pewnością*mogę polecić*właśnie ten - kolory trzyma, matryca IPS i do tego kilka fjuczerów... Wiem, że są*lepsze i droższe, ale za tego dałem jakies 5k dwa lata temu a wtedy to była wyjątkowo wyjątkowa okazja
    Ostatnio edytowane przez ovserwator ; 31-03-2008 o 19:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ovserwator Zobacz posta
    O tak, posiadam 2405FPW i z całą pewnością*mogę polecić*właśnie ten - kolory trzyma, matryca IPS i do tego kilka fjuczerów...
    2405 i 2407 robi ktoś inny (2407-Benq), dlatego sie różnią. Swoją drogą ani jeden ani drugi demonem jakości nie jest i do zdjęć są znacznie lepsze monitory w podobnych pieniądzach.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów