Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Domyślnie

Nadal uważam, że SB-400, mimo swych niewątpliwych przewag nad lampą wbudowaną, ma bardzo ograniczone możliwości w stosunku do swojej ceny - jest po prostu za droga w stosunku do tego, co daje. Za 150-200 zł. może bym ją kupił jako rozwiązanie kieszonkowe, ale nie za 500. Dyfuzor StoFen do niej jest, ale kosztuje kolejną stówkę (czy prawie). Przy zdjęciu pionowym nie można już błysnąć w sufit, a moc lampy też jest raczej niewielka (20m @ ISO100), co przy przeciętnym otworze kitowych obiektywów 3,5-5,6 bardzo ogranicza jej zasięg nawet bez odbijania światła. No i nie może pracować jako lampa druga czy trzecia. Dlatego uważam że jest stanowczo za droga wobec tego co sobą reprezentuje.

Ktoś, kto jest niezadowolony z lampy wbudowanej, prawdopodobnie oczekuje znacznie większego przeskoku jakościowego - a SB-400 po prostu go nie zapewnia.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 31-03-2008 o 15:42
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Nowa SB400 to koszt rzędu 500zł, używana SB600 to koszt rzędu 550~600zł, często nawet trafiają się egzemplarze z gwarancją. Chyba, że ktoś jest uczulony na używany sprzęt i chce mieć wszystko nowe.

Domyślnie

A jak się ma SB400 do Sunpaka PF30X, o którego już wcześniej pytałem?

Oszczędny w słowach Awatar Maxio
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    Jako druga i trzecia się nie nadaje niestety. Nie współpracuje z commanderem, co ogólnie sprawia, że poza sankami jest do d...py.
    ...no to się zdziwiłem ... to straszna lipa w takim razie - niestety

... to w ogóle nie da się ich zdalnie wyzwolić?
    Pozdrawiam Maxio

Domyślnie

Sunpak PF30X od SB-400 różni się - wg opisów - w zasadzie tylko większą liczbą przewodnią (30 a nie 20) i wbudowanym oświetlaczem AF. Funkcja wprowadzania korekcji błysku na lampie nie jest aż tak bardzo potrzebna, bo można to zrobić chyba we wszystkich nowoczesnych Nikonach - z aparatu.
    Natomiast podobnie jak SB-400 ma reflektor odchylany tylko w pionie, bez zooma, jest zasilana dwiema bateriami. W sumie użytkowo od SB-400 różni się większą mocą, no i niższą ceną.
    Ja już bym raczej szukał jakiejś tańszej SB-600. Jakkolwiek nie przepadam za tą lampą, oferuje znacznie więcej niż SB-400 czy ten Sunpak.

I oczywiście ani Sunpak, ani SB-400 nie mogą działać w trybie sterowanego bezprzewodowo błysku i-TTL, ani jako master/commander, ani jako remote/slave.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Czyli w skrócie kupując PF30X zamiast SB-400 dostajemy:
    - mocniejsza lampę za niższą cenę
    - możliwość pionowego ustawienia palnika
    - brak magicznego napisu NIKON

Domyślnie

Ja mam Sb-400 od paru miesięcy i biorąc pod uwagę fakt, iż rzadko robie zdjęcia z lampą to mi w zupełności wystarcza. Jest lekka i mała, a dodatkowo 2 paluszki starczą na jakieś 400 strzałów. Fakt, że w dużych pomieszczeniach z wysokim sufitem nie wystarcza. Jako mały flash na wyjazd ;ub spacer jest idealna. Ja za swoją zapłaciłem 400 zł. Pozdrawiam.
    D200, N 18-70 DX, N 50/1.8 D, S 105 2.8 DG Macro, SB-600, Lovepro Slingshot 100 AW, Tamrac 5501 Explorer, Raynox DRC-250, filtry. Sandisk Extreem III 4gb i Leksar 300x 4 gb.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fr@ntz Zobacz posta
    Czyli w skrócie kupując PF30X zamiast SB-400 dostajemy:

- możliwość pionowego ustawienia palnika
    to masz też w nikonie :]
    D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G

Domyślnie

Ups. Myślałem, że max to 75 stopni. Dzięki. A swoją drogą to maja ludzie fantazję:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maxio Zobacz posta
    ... to w ogóle nie da się ich zdalnie wyzwolić?
    Nie (no chyba, że zakupisz fotocelę i posadzisz na niej SB-400, ale wtedy też kicha, bo lampa strzela tylko pełna mocą), całe jej sterowanie jest przez puszkę. Do sterowania zdalnego nie nadaje się nic, a nic.
    Ostatnio edytowane przez piotr w ; 02-04-2008 o 10:08
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów