Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: D200 i imbus

Domyślnie D200 i imbus

Wiemy, ze w D70s bylo mozna poradzic sobie z FF/BF kręcac imbusikiem, wielu tak zrobiło i są zadowoleni. A jak się ma sprawa z D200? W komorze lustra zauwazylem dwa małe imbusiki, jeden, jak logika nakazuje, odpowiedzialny za lustro 'główne', drugi natomiast za lustro, kierujące światło na czujniki AF. Jak wyglądają Wasze doświadczenia z kręceniem imbusami w D200? W necie nic nie znalazłem o D200 a o D70 całą masę...
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

Imbusy mają sens, w przypadku gdy na wszystkich szkłach, masz mniej więcej taki sam FF/BF. To można skorygować.
    Grzebanie w komorze lustra, gdy AF zachowuje sie jak totolotto, czy przy zoomach, ja jednym końcu jest inaczej niz na drugim, mija sie kompletnie z celem, bo i tak nic to nie da.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

imbusy zmieniają nachylenie płaszczyzny lustra, a nie jego odległość. Lepiej nie kręć jak nie jesteś 100% pewny wyniku
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

sam i tak kręcic nie chcę, chce isc z tym do pana Bienka

Domyślnie

w serwisie nadal inwentaryzacja a pan Bienek nie chce kręcić imbusem...

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Skoro Twój problem z AF nie jest powtarzalny, to co chcesz regulować?

Domyślnie

wiesz co... no juz nie wiem czy jest powtarzalny czy nie jest... nie wiem co myslec, jak robie te tesy to niby nie jest, ale przy zdjeciach 'praktycznych' jest raczej powtarzalny...

Domyślnie

na tej stronce są ciekawe gify pokazujące przyczyny problemów

http://www.look.hk/AF/
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

A skąd że tak powiem wyrwałeś to body? Nie możesz go zwrócić? to przecież babol, jeśli był uzywany to jego poprzedni właściciel wiedział o tej wadzie. Jesli Cie nie poinformawał to jest to zwykła nieuczciwość.
    NIKON...

Domyślnie

opiszę jeszcze raz...
    Kupiłem w fotoicie nowe body, na 24 i 50 wykazywało tendencję to BF, maluśką, przy większych odległościach, zrobiłem jedno wesele, foty były ok, nie regulował bym gdyby nie to ze na 80-200/2.8 oraz 18-200 vr przy dluzszych ogniskowych czyli przy pracy teleobiektywem nie było znacznego BF, postanowiłem wysłać do regulacji, puszka wróciła z regulacji i ze szkłami tele jest w punkt, jednak ze szkłami krótrzymi - moje 24, 50 oraz tesowane 17-55, 24-70, 85/1.8 strzela przed, czaem w punkt ale to rzadkość. Po pierwszej regulacji zawiozłem body do drugiej gdzie mi powiedziano ze jest ok, ja jednak widzę definitywnie, ze nie jest ok, czego przykłady samieszczałem na forum. Serwis twierdzi, ze aparat został wyregulowany zgodnie z procedurami. W tej chwili moje body jest na Postępu a ja mam zastępcze body D200, na którym jest TO SAMO, nawet byłem na regulacji z tym zastępczym body i... dupa... dwa aparaty z tym samym problemem, jednak przy fotografowaniu tablic testowych jest, co dziwne, OK... Mi jednak nie zależy zeby na zdjęciach testowych było ok. Skoro jednak serwis twierdzi, ze sprzęt jest sprawny to będe ich prosił by mi 'popsuli' ustawiając AF troszkę do tyłu, wtedy jednak pewnie znow z tele bedzie BF...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów