Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: auto iso D40

Domyślnie auto iso D40

Jak to jest z tym auto iso. Jak nastawie zeby wybieral od 1/60 to powinien tak wybierac w dol do czasu 30s tak powinno byc lub jestem w bledzie?. Ale aparat nieraz tez ustawia auto przy czasach wyzszych np. 1/125 . Czy wogóle ma sens ustawianie tego auto iso. Jedyne co jest dobre w auto to ze wybiera posrednie iso np. 320 . Wytlumaczcie mi jak to ustawic, albo czy na stale wylaczyc.

Domyślnie

Lepiej ustawiac iso manualnie , miec kontorle nad tym co chcesz osiagnac.
    Jak zaczynalem przygode z D70s to czasem bywalo ze mi na Auto iso w sloneczny dzien niewiadomo czemu ustawial 600-800 no ale bywa i tak:> proponuje sie na manualne ustawianie iso przestawic ...
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sevenoo Zobacz posta
    ... Jak zaczynalem przygode z D70s to czasem bywalo ze mi na Auto iso w sloneczny dzien niewiadomo czemu ustawial 600-800 no ale bywa ...
    ... jak się nie wie, co się w puszce poustawiało, to czasem rzeczywiście tak bywa. Auto ISO w Nikonach działa bardzo przewidywalnie. Było już o tym kilka razy i wystarczy wpisać do "szukajki" tekst AUTO ISO, żeby sobie na ten temat trochę poczytać.
    Jacek

Domyślnie

Tu jest wątek - polecam do czytania http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19268

i jak to mówią szukaj potem pytaj...

.... jedni mówią że auto inni że nie prawda leży po środku.

Powiem tak przy kiepskich kitowych obiektywach pod względem jasności to tak:
    - w dobrych warunkach oświetleniowych mam wyłączone auto ISO i ustawione na 100,
    - jak bardzo mi zależy a światło słabsze ustawiam na auto + maksymalne ISO 800,
    - w desperacji auto+ Maksymalne ISO 1600 dotyczy to fotek z ręki,
    - na statywie wyłącznie ISO 100, no i trzeba ćwiczyć i czytać forum.

Uprawnienia umieszczania postów