plytka za matryca jest mocowana w 3 punktach. nie da jej sie zle zamontowac, chyba ze sie bardzo postarasz.
Szukaj
plytka za matryca jest mocowana w 3 punktach. nie da jej sie zle zamontowac, chyba ze sie bardzo postarasz.
podpis nieczytelny
Że mam czasami pecha do zakupionych rzeczy to wiem. Coś kupie i juz nie dziala albo dziala nie tak jak powinno lub konstukcją odbiega od normy, ale mieć takiego pecha zeby kupić aparat z wadą ktora ujawnia sie dopiero po jego rozebraniu ??? Zrobilem conajmniej 7 prob ustawienia plytki z matrycą (przy zdjętym tylnym panelu) aby osiągnąć odzwierciedlenie obrazu z wizjera i zauważylem ze by to osiągnąć nie należy sugerować sie punktami oparcia plytki. Poprostu u mnie po zamontowaniu plytki w oparciu o owe trzy punkty obraz na fotografii byl przechylony w lewo.
NIKON D-70s, grip, Sigma 70-300, Sigma 24-70, Nikkor 28-80, SLIK PRO 700DX, COKIN, Extreme III i kilka filterkow
to moze miec inna przyczne: D50, D70, D40, D40x i D60 nie maja pryzmatu tylko uklad lusterek (penta-mirror). jak takim czyms pukniesz lub to robierzesz to moze sie zdarzyc ze jedno z luster nie bedzie w odpowedniej pozycji. i wtedy w wizjerze widzisz prosto a zdjecie jest jednak krzywe.
podpis nieczytelny
Ciekawy jestem efektówDaj znać na forum
D7200
Newralgicznych momentów w sumie nie ma. Wskazane jest jedynie myślenieMiałem gdzieś serwisówkę w pdfie, niby z robaczkami, ale rysunki były czytelne. Położyłem ostatnio system na laptopie i zeżarło sporo serwisówek, ale poszukam na płytkach, bo gdzieś miałem. Grunt to nic nie robić na siłę.
PS. I warto opisywać swoje CD/DVD, bo ja teraz jestem w d.... :@
Rozbierałem swoje D70 do wymiany górnego LCD - nie jest to takie straszne, ale uważać trzeba. Aby dostać się do gniazd należy:
1. Odkręcić spód.
2. Zdjąć tylną ściankę - dobrze jest wypiąć tasiemkę łączącą LCD z resztą body.
3. Odkręcić śruby pod lampą błyskową i z frontowej części (należy zdjąć przełącznik AF/MF) - wtedy ściągamy część frontową.
4. Ściągamy część z Logo D70/s
5. Mamy gniazda na wierzchu
PS. Miałem zasyfioną matrycę i wkurzyłem się (bo plamy tłuste były) - efekt był taki, że wykręciłem matrycę i ją wyczyściłem
Aha, i jeszcze jedno - w kwestii "prostości zdjęć" po tym zabiegu - kiedyś wyczytałem, że nikon nie sprawdza jakoś super dokładnie czy to co widzimy w wizjerze jest proste. Nie pamiętam tylko gdzie się z tym stwierdzeniem spotkałem ale było to bardzo dawno - w rzeczywistości robiąc zdjęcie w oparciu o "grid lines" nie zawsze było ono proste. Ot to tyle w temacie mocowania matrycy z mojej strony.
Życzę powodzenia w rozbiórce!
Brak stopki
ooooo i to rozumiem![]()
i powtorze: to nie jest mocowanie matrycy tylko "zaleta" penta-mirrora. szczegolnie czesto do zaobeserwowania w D50: popatrz na krawedz matrycy wzgledem obudowy (w komorze lustra), albo ustaw aparat poziomo sugerujac sie jedynie zdjeciami. a potem popatrz przez wizjer i sprawdz czy widzisz "prosto". w D70 jest ciut solidniej ale tez sie trafiaja takie przypadki, szczegolnie jak ktos aparatem gdzies stuknal. no i w d70 zazwyczaj mozna to skorygowac, D50 zazwyczaj juz taki zostaje.
podpis nieczytelny
sorki, ze jestem taki nieuzyteczny, ale niedawno byl link do galerii [rozkldania d70s] zrobionej tel. komorkowym. Cos tam bylo widac.
D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści
Skontaktuj się z nami